Den svært aktive maratonløperen Bård Rødde er ikke fornøyd med hvordan mange arrangører løser lisensinnkreving for løp - fra løpere med helårslisens. Slutten av leserbrevet indikerer at han ikke er positiv til friidrettslisensen som sådan, men først og fremst angriper han her hvordan flere arrangører håndterer innkreving av lisens fra de som har årslisens.


Under leserbrevet har vi sett litt på hvordan innkreving er tenkt løst - og hvordan en del arrangører velger å løse dette. Det ser ut til at det Rødde etterlyser er i fed med å komme på plass.

Bård Rødde: Engangs- kontra helårslisens

(Red anm.: teksten er rettet opp noe uten at innholdet er endret)
Jeg er blitt ganske frustrert over hvordan løpere som har betalt helårslisens, blir behandlet av noen arrangører. I stedet for å innføre en todelt betalingsform må løpere med helårslisens SØKE om å få pengene tilbake!

Slk burde det vært:
i) én sum for de som ikke har løst helårslisens
ii) en redusert sum for de som har helårslisens (med ev forespørsel om lisensnummer)

Noen arrangører har heldigvis skjønt poenget og skilt ut utøvere med helårslisens.  Likevel opplever jeg at andre arrangører kjemmer alle over én kam og krever at ALLE må betale engangslisens. Og så får løpere med helårslisens SØKE om å få pengene tilbake!  Tenk det - må søke!   Hva skjer når de virkelig store arrangemente går av stabelen og det ryr inn tusenvis - for ikke å si titusenvis -  av søknader.  Da blir vel enden på visa den at NFIF sender ut en beklagelse at de "pga kapasitetsproblemer" IKKE kan effekturere utbetalingene.  NFIF har da virkelig annet å ta seg enn å bruke dager på å betale tilbake penger løpere har til gode.

Men arragørene skal ikke slippe unna:
NFIF har opprettet en side der alle med helårslisens står oppført. I tilfelle noen arrangører tviler på sine løperes hensikter har de mulighet til å kontrollere dette.

Som ivrig syklist gjennom flere 10-år har jeg sett hvor problemfritt det var for NCF å skille mellom de med engangs- og de med helårslisens: Et enkelt "kryss av" i riktig rute.

At det var lisenser i sykkelsporten forsto alle, for her kunne det lett oppstå skader, og da var det godt å ha en forsikring på baklomma.  Men at det skal være risikofylt å løpe 1 - 5 - 10 - 21 - 42 - 50km etc og/eller tilbakebetale for mye innbetalt av lisenspenger til NFIF, skjønner vel bare de innenfor NFIF. Så får vi håpe at det skjer noe positivt om emnet i løpet av året...

Hilsen Bård Rødde
medlem nr 1549


IMG_1208_Baard_Roedde (225x300).jpgBård Rødde:
68-årig trønder fra Lånke IF - svært aktiv maraton- og ultraløper og syklist.

For 7 år siden løp han sin maraton nr 200 - nå er han oppe i 360 hvorav 6 foreløpig i år, og er dermed nummer tre på adelskalenderen til 100-klubben.

Han har syklet alle 37 utgavene av Trondheimsfjorden Rundt.
Han syklet Styrkeprøven fra Trondheim til Oslo for 40. gang i 2013.

Bildet:
I forbindelse med 40-årsjubileet i Styrkeprøven kontaktet Bård arrangører av konkurranser han skulle være og spurte om å få startnummer 40. På bildet løper han Romerike 6-timers 2013 (foto: Ole Engen)


Bilde1.gif
Om lisensen:

I to informasjonsbrosjyrer kan du lese mye mer om lisensen og også hvordan dette skal håndteres av arrangører.
Lisens 2014
Informasjon for arrangører

I disse brosjyrene framgår det at arrangørene skal kontrollere om de aktuelle deltagerne har helårslisens, og dersom de ikke har det skal de kreve inn engangslisens.

Tilbakebetaling:
Senere har NFIF kommet opp med en løsning for tilbakebetaling av lisens for de som "feilaktig" er blitt avkrevd dette. Det er bra at for meget lisens blir tilbakebetalt, men da blir altså deltagerne belemret med både å betale en avgift mange mener er unødvendig - og i tillegg legge inn en masse data for å få tilbake feilinnkrevd avgift.

Denne løsningen er sikkert laget for å hjelpe de store arrangørene som ikke tok høyde for lisensen når påmeldinga åpnet, men som Bård Rødde skriver: Dette burde vært løst ved at alle arrangørene har en todelt pris; med engangslisens og med helårslisens. Dette ser det ut til at i alle fall de store arrangørene nå har implementert.

Noen eksempler på arrangørers håndtering av lisensinnkreving:

Oslo Maraton startet uten info om lisens, men har senere valgt en løsning der deltagerne kan velge  "engangslisens" eller "har helårslisens". Velger du det siste kommer det opp 0,- å betale for lisens.

De som meldte seg på (10.000?) før påmeldongsløsningen ble tilrettelagt for lisens må benytte seg av NFIFs tilbakebetelingsløsning. 

Trondheim Maraton som har samme påmeldingsløsning som Oslo Maraton tilbyr to valg: "engangslisens" eller "har helårslisens". Velger du det siste kommer det opp 0,- å betale for lisens.

Bergen City Marathon har samme løsning som Oslo Maraton

Råskinnet har samme løsning som Oslo Maraton

Florø Maraton har samme løsning som Oslo Maraton

Har_helårslisens.jpgNB: De som melder jeg på via en QuickTiming-løsning (svært stor andel av løpene - bl.a. de fem forannevnte) må være obs på at valget "har helårslisens" først kommer opp når du har lagt inn dine data, bl.a. klubbnavn som korresponderer med medlemsklubber i NFIF.


Birkebeinerløpet har ingen info om friidrettslisensen i forbindelse med påmelding. Det er info om sykkel- og skilisens, men ikke noe om engangslisens er inkludert eller ei i ordinær startavgift. Ved å søke på Birkens hjemmeside kommer dette opp: "På ski og sykkel må alle ha engangslisens eller helårslisens (aktivlisens) for å kunne delta. På løp er det ikke krav om lisens".

Sentrumsløpet hadde tilrettelagt for lisens når påmelding åpnet. Der kan man velge å kjøpe engangslisens, eller årslisens eller velge feltet "eg har allereie heilårslisens".

Romerike Ultrafestival / NM 24-timers har valg for kjøp av engangslisens eller "jeg har eller skal kjøpe helårslisens". Info om at alle deltakere må bestille engangslisens med mindre de allerede har kjøpt en helårslisens, samt link til NFIFs lisenssider.

 


DETTE ER LISENSSAKEN

  • Norges Friidretts Ting vedtok 16. mars å innføre lisens i mosjonsløp arrangert av friidrettsklubber.
  • Deltakere som er medlem av en friidrettsklubb, tilbys å løse årslisens. Alle andre deltakere må betale engangslisens for hvert løp de stiller i.
  • Engangslisenser skal betales samtidig med startkontingenten, og arrangøren er forpliktet til å foreta lisenssjekk av de som hevder de har betalt årslisens.
  • Barn på 12 år eller yngre har gratis lisens.
  • Tinget vedtok følgende satser for lisensen: Årslisens på 375 kroner alternativt engangslisens på 25 % av startkontingenten, begrenset oppad til 100 kroner. Forslaget var på 150 kroner. Engangslisensen for stafetter skal være 10 kroner per deltaker og maksimalt 150 kroner.
  • Etter massiv motstand mot lisensen fra blant annet Kondis, ble toppsatsene for lisens redusert til 50 kroner, videre ble lisenssatsen gjort trappevis istedenfor å være en prosentvis del av startavgifta.
  • Per i dag er prisene for engangslisens på 20 kroner om startkontingenten er 51-100 kroner, 30 kroner for startkontingenter mellom 100 og 250 kroner, 40 kroner for kontingenter mellom 250 og 400 kroner, og 50 kroner for løp med startkontingent på over 400 kroner.
  • Ordningen med lisens trer i kraft fra 2014.

Alt Kondis.no har skrevet om lisenssaken finner du her