Torbjørn Grønningen klar for å perse på halvmaraton søndag. Foto: Henriette Hamli

Jeg har deltatt på halvmaraton to ganger tidligere. 
Jeg startet med løping for fire år siden. I starten deltok jeg kun på Holmenkollstafetten og Sentrumsløpet. Med andre ord aldri lenger enn 10km. Treningsturene var heller aldri særlig lenger enn 10km. Det var under mine to studieår i København jeg fant ut at jeg skulle prøve meg på lengre distanser enn 10km. Jeg fikk vite at det var gratis påmelding til København Maraton for studenter, og et par dager senere, to måneder før løpsdagen, var jeg altså påmeldt helmaraton. Det var jo tross alt GRATIS! Dermed var jeg påmeldt uten å ha løpt lenger enn 12-13km! Løpet ble en blanding av fryd, og mye løpeglede - helt frem til 35km. Da møtte jeg den velkjente "veggen", og jeg fikk helt klart merke at jeg ikke var forberedt på 4.2mil. Fra 35km og inn til mål trippet jeg små-sutrende på grunn av den psykiske knekken jeg hadde fått.
Jeg har drevet aktivt med taekwondo i til sammen 8 år. Ett år etter jeg var ferdig på Wang Toppidrettsgymnas, hvor jeg for øvrig gikk på taekwondo-linja, sluttet jeg med det og begynte i stedet på kicboxing. Da begynte jeg også å interessere meg mer og mer for løping. Jeg hadde inntrykk av et veldig godt miljø innen løpingen og lot meg friste. Nå er jeg bitt av basillen! Jeg konkurrerer også i kickboxing, og satser sterkt på den arenaen også. Jeg merker jeg får mye igjen for løpekondisen på kickboxing-matta. 

Jeg meldte meg på Oslo Maraton fordi jeg har hatt god kvalitet på løpingen det siste halve året, og fordi jeg tror formen er god. Har ambisjoner om pers! 
Den siste tiden har jeg fått god kvalitet på øktene med intervaller sammen med Treningscamp. Langturer og fartlek kjører jeg på sti eller skog med kamerater eller alene. Jeg kjører alltid minst 4 rene løpeøkter i uka + 3 kickboxing og varierende antall styrkeøkter.
Dagen før dagen skal jeg jogge en rolig morgentur, og utover dagen skal jeg fylle karbo-lagrene med høy-glykemisk mat og drikke.

Natt til søndag blir nok en urolig natt med mye tanker om taktikk, planlegging, forventninger og disponering av løpet. Jeg pleier å slokne ganske fort, men jeg bruker nok en halvtime ekstra den kvelden. Noe av grunnen til at jeg klarer å sovne relativt fort skyldes nok realisten i meg. Jeg klarer å slå meg til ro med at jeg ikke får gjort noe fra eller til så tett opp mot løpsdagen.
Målet mitt for søndag er å slå min gamle pers. Den er på 1:26:24. Å komme under 1:25:00 hadde vært veldig kult, og jeg håper/tror det er oppnåelig. Jeg har et langsiktig mål om å slå min fars rekord på 1:17:20, men det krever nok en god del strukturert og hardt arbeid i lang tid fremover. Tiden vil vise om jeg klarer det! 

På søndag gleder jeg meg mest til å løpe fort i fint vær, og kjenne på folkelivet. Jeg har aldri løpt hel- eller halvmaraton i Oslo, så dette blir min første opplevelse. Noen venner av meg skal komme og se meg løpe, og jeg tror adrenalinet kommer til å koke! Samtidig må jeg si at jeg gruer meg til å sette inn støtet de siste 5-6 kilometerne. Det kommer til å gjøre vondt, men gud så godt det blir å komme i mål, forhåpentligvis til ny bestetid! 

Jeg tenker å stille inn race-pacen på GPS-klokka mi til å holde en snittfart på 4:00min/km. Den forteller meg kontinuerlig hvordan jeg ligger an i forhold en sluttid på 1:25:00.
Etter løpet skal jeg drikke masse brus, og senere på dagen skal vi nok samles noen venner og feire vel gjennomført løp. Da blir det både middag og hygge. Nå håper jeg bare på en fin tur, og en god sluttid. Kjenner nervene knyter seg litt allerede.

Hilsen Torbjørn ;)