Bildet: Gunhild Bugge

Solen skinte over den 629 meter høye fjelltoppen ute ved havet. Nesten hundre personer løp i konkurranseklassen eller mosjonsklassen. I tillegg tok noen turen uten tidtaking, og noen barn som var med i eget barneløp. Gunhild Bugge fra Eidsvåg tok komandoen, og sikret seg seieren. Men Ingvild Settemsdal fra Kristiansund var ikke langt bak. Hun slet med sykdom og med bedre dagsform kunne hun ha vært med og kjempet om seieren.

Løp feil
I herreklassen ble det også en viss spenning. Roar Frøseth fra Tingvoll trener ikke bare på sykkel. Læreren har i år stilt opp på flere løp, og debuterte i motbakkeløpet. Han tok kommandoen oppover fjellsiden, etter tre kilometer flatt langs Bolgavatnet. Men etter andre drikkestasjon var han uoppmerksom og havnet litt feil. Han mener merkingen var litt for svak og tapte flere minutter. Dermed kom lokalkjente Erik Husby forbi ham, og ble etter dette aldri truet opp mot toppen. I fjor ble han nummer to, mens det ble seier i år.

Han synes selv det var litt synd at Roar Frøseth skulle løpe feil.Mer trening på sykkel er Erik Husbys forklaring på at han løpt tre minutter raskere i år enn i fjor. 47,45 ble tiden, og tre minutter raskere enn fjoråets vinnertid. På tredjeplass kom 18-åringen Bjørn Erik Sylthe Aae fra Averøy. Han kastet seg foran fjorårsvinner Jan Roger Hagen.
 
40 % økning av deltakelsen
Fjellklubben i Kristiansund står bak motbakkeløpet, sammen med Norodd. De er godt fornøyd med en betydelig økning fra i fjor, da vel 70 personer stilte opp. Målet er at det skal bli enda en pen økning neste år. Da er det planer om samarbeid med nabokommunen Gjemnes, hvor Torvikbukt hardhauslag arrangerer 6-topperstur samme dag. Til neste år kan det bli nært samarbeid hvor de har hver sin helg, og kanskje en del felles opplegg hvor løpere kan kjempe om sammenlagt tid på de to løpene.

Freikollen Opp fikk besøk både fra Trondheim og Oslo for å delta, men først og fremst er dette et lokalt løp for mosjonister. Etter målpassering på toppen kunne folk i det fine været kose seg med mat og drikke i sola, før de tok bratteste vei ned igjen til premieutdeling. Avinor ble beste bedriftslag, og det ble heder til gjengen fra sykehuset som stilte opp som trening til Birkebeinerløpet to uker senere.

Se resultater på Freikollen Opp


 Erik Husby løper først over mål på toppen av Freikollen med masse publikium.


Her går starten for mosjonsløpet med godt over 40 deltakere.


Konkurranseklassen starter med smil og innsats på den første flate strekningen med Per Morten Rennan og Arne Ketil Kyrkjebø i front.


Barna fikk medalje for sin innsats i den korte løypa.


Gunhild Bugge de siste meterne mot toppen.


Roar Frøseth ga alt etter å ha tapt litt midtveis opp mot toppen og tapte ledelsen.


 Anders Iversen spurtet fra Øyvind Kvernen og Tron Ivar Kjønnø.


Fire friske damer fra sykehuset som trener til Birken. De fikk utmerkelse for sin innsats. Her ser vi Wenche Aasprong, Kari Kjøl, Gjertrud Bjørnvold og Hege Rydjord.


18-åringen Bjørn Erik Sylthe Aae spurtet fra fjorårsvinneren Jan Roger Hagen og tok 3.plassen.


 Einar Råket løp raskt og ble nummer 6 totalt. Han og Avinor ble kåret beste bedrift.


Barna løp så best de kunne i den korte løypa ved Freikollheisen.