Trollhättan ligger bare knappe 25 mil fra Oslo. Det er to timers kjøring fra Fredrikstad og ca. tre fra Oslo, Det er motorvei stort selt hele veien. Kjør E6 i retning av Gøteborg. Kjør over den flotte broa ved Uddevalla og ta av fra E6 på første avkjøring. Så er det drøye 3 mil igjen til Trollhättan. Det er også enkelt å ta toget fra Oslo S. Det stopper midt i Trollhättan. Det er mulig å etteranmelde seg inntil en time før start.

Likevel har ikke norske løpere helt oppdaget dette enestående løpet. Riktignok har en rekke av Norges beste løpere deltatt, men altfor få mosjonister. Løpet er en del av Fallens Dager, som er en gigantisk folkefest med konserter, gatemarked, utstillinger og ikke minst Kraftprovet.


Bildet: En gravid Åse Klinkenberg fra Hønefoss nøyde seg med Slussprovet på 6 km i 2011. I år løper mor Åse langløypa på 11.6 km. Det samme gjør husbond Svein Inge Buhaug. (Trykk på bildet for større utgave)

Foruten selve Kraftprovet på 11,6 km er det en kortere utgave, Slussprovet på 6 km, pluss tilbud for barn fra 6 til 16 år. Barna starter er kl. 13.00.

Landskamp Norge - Sverige
I år er det landskamp mellom Norge og Sverige. Norges fremste løper er Øystein Sylta, som også er en av løpets favoritter. Det er to mannlige og en kvinnelig utøver som teller for hver nasjon, og det er sammenlagt tid som avgjør.

Dessverre mangler Norge en herreløper til av Øysteins kaliber. I tillegg til Øystein er det trolig Knut Nordviken eller Svein Inge Buhaug som vil telle som Norges løper nr. 2. Norge kunne trengt en løper til på (nesten) Øysteins nivå om det skal bli norsk seier sammenlagt. Det er bare å ta turen for den som vil bidra til en norsk seier. Etteranmelding er mulig inntil en time før start.


Isabellah tilbake: Svenskenes storløper, Isabellag Andersson, vant i 2008 og 2009, og stiller igjen i år med seier og ny løyperekord som mål. (Foto: Per Inge Østmoen)

Marthe Katrine Myhre og Jessica Gunnarsson er Norges håp i dameklassen. De får en vanskelig oppgave i kamp om seieren med Isabellah Andersson på startstreken. Hun håper hun kan slå en seiglivet rekord satt av Grete Kirkeberg (Mørk) i 1992. Den er på 39.28, mens Kirsten Marathon Melkevik løp på 39.29 i 2007.

Grete Kirkeberg Mørk kommer til årets Kraftprov, men da som mamma til sine løpende barn, Emma og Martin. Om det ikke blir norsk seier i landskampen, så kan det bli seier til Norge i 11-12-årsklassen. Emma fyller ikke 11 før i desember, men vi tror hun likevel kan vinne i konkurranse med opptil ett og et halvt år eldre jenter.


15 norske utøvere har seiret i seniorklassene gjennom de 27 åreneKraftprovet har vært arrangert. Blant norske løpere som har vunnet er Grete Waitz, Sissel Grottenberg, Grete Kirkeberg (som fortsatt har løyperekorden), Anita Håkenstad og Kirsten Melkevik Otterbu. I fjor ble dobbelt norsk. Urige Buta og Veronika Blom vant begge klare seire. Men i år er konkurransen hardere, og da spesielt i dameklassen.


Mot mål: Det er 400 meter igjen til mål, men likevel tett i tett med tilskuere. Kraftprovet er en folkefest som vi knapt finner maken til i Norge. Det er på nivå med Ironman 70.3. Haugesund når det gjelder publikumsmengde.


Folksomt: Så tett med publikum at vi knapt ser hvor løypa går opp bakken. Det be også deltakerrekord i fjor. 1856 løpere passerte målstreken totalt for alle løpstilbudene. Av dem løp 1135 selve Kraftprovet på 11,6 km.


Rosa panteren: Kondis-medlem Lennart Hansson fra Gøteborg slo til igjen og laget mye moro for publikum underveis. Og selv med mange korte stopp underveis klarte 60-åringen å løpe på 1.00.22.


Fint barne- og ungdomsløp: Det er seriøs konkurranse for barn og unge fra 9-10 til 15-16 år med tidtaking og skikkelig premiering. For barn under 9 år er det Knatteprov uten tidtaking. 


Suveren vinner: Veronika Blom føyde seg inn i rekken av norske vinnere i dameklassen i Kraftprovet. Hun vant med nesten 4 mnutter foran nr. 2. Det er det store fossefallet i Trollhättan som feieres med Fallens dager. Her ser vi en av de gamle kanalene som førte store båter forbi det temmede fossefallet på Göta kanals vannvei fra Göteborg til Stockholm. Nå er det i tillegg en ny kanal som står for det meste av båttrafikken.

Tidligere kondis.no-reportasjer fra Kraftprovet

2012: Suverene norske seire i Trollhättan
2011: Dobbelt norsk i Kraftprovet
2010: Kraftprovet jubilerte med stil
2010: Kraftprovet for 25. gang i dag
2009: Ny løyperekord og deltakerrekord i Kraftprovet
2009: Beyonce og Isabellah Andersson tilbake i Trollhättan
2008: Kom, vant og forsvant
2008: I dag er det Kraftprov i Trollhättan
2007: Kirsten Otterbus tredje strake i Trollhättan
2006: Kirsten Melkevik Otterbu vant i Kraftprovet
2005: Kirsten M Otterbu er i form til VM
2004: God norsk innsats i Kraftprovet
2001: Kraftprovet - Karl Johan Rasmussen nr. 7