Kjersti Lerkerød og samboer John Henry Strupstad har lille Alma på fem måneder, som ennå ikke er fortrolig med andre enn foreldrene. Vanligvis er det besteforeldre eller andre barnevakter som stepper inn, men lille Alma vill foreløpig ikke akseptere slike løsninger. Istedenfor ble det en lang og tilsynelatende hyggelig dag på innendørsbanen på Bislett for Alma.

John Henry stilte med ambisjoner om å vinne og helst også sette løyperekord. Arrangøren, Bislett-alliansen, hadde satt opp 400 dollar i førstepremie og 500 dollar i banerekordpremie. Med dagens høye dollarkurs så blir det en bra slump med penger.

Kjersti hadde rukket å trene brukbart i tre måneder etter fødselen og følte at det fortsatt var et stykke vei til gammel form. Så hun sa at hun kunne starte i pulje 2 selv om hun definitivt var kvalifisert for pulje 1. Dermed startet John Henry kl. 10 mens Kjersti startet kl. 14.45.


Startbilde_Strupstad_foerst_A20G0463.jpg
Rett i tet: John Henry tok ledelsen helt fra start. (Foto: Kjell Vigestad)

Fram til halvmaraton gikk det så desidert i raskeste laget med passering på 1.14.23. Med en maratonpers på 2.28.00, så er nok drøye 1.14 etter 21 km i raskeste laget på en 50 km. Det ville gi en sluttid på drøye 2.56. Rekorden til Jarle Risa er på 2.58.43.

John_Henry_Strupstad_utsikt_Bislett_A20G0493.jpg
Inne og ute: Det er ikke mye dagslys å se på innendørsbanen på Bislett, men noen åpninger er det ut mot løpebanen og gressmatta utenfor. (Foto: Kjell Vigestad)


Helt til 32 km går det fort unna. Alle rundene på den 546 meter lang ligger på mellom 1.54 og 1.59. Men så begynner det å gå litt saktere for John Henry. Maraton passeres på 2.31.49. Selv om vi trekker fra litt fordi passering maraton blir klokket av ca. 100 m etter 42195 m, så ligger Jon Henry nå litt etter rekorden.


John_Henry_Strupstad_i_maal_A20G0694.jpg
I mål etter 3 timer: Det gikk bare nesten. Sluttida ble 3.01.33, ett minutt og femti sekunder bak rekorden, så det ble ingen rekordbonus, men en suveren seier. (Foto: Kjell Vigestad)

John_Henry_Strupstad_og_fem_mnd_Alma_faa_minutter_etter_maalgang_IMG_20160220_130424.jpg
Nye oppgaver: Nå er det Kjersti sin tur til å forberede seg til sitt løp. Så veien fra målgang til barnepass ble kort for John Henry. Han var sliten og legger seg rett ut, men tar farsrollen likevel alvorlig. En spennende dag for lille Alma som nå får mye oppmerksomhet fra pappa John Henry. (Foto: Heming Leira)

Kjersti_Lerkeroed_ut_mot_Bislett_A20G0842.jpg
Etter en runde: Kjersti er oppe på en fjerdeplass med bare tre menn foran seg og det går veldig fort unna. Fortere enn de beste damene i pulje 1. På de første ca. 280 meterne løper hun hele 13 sekunder fortere en damevinneren. (Foto: Kjell Vigestad)


Helt til runde 30 av 92 ligger Kjersti foran eller likt med damevinneren. Arrangementsstaben til Bislett-Alliansen begynner å diskutere hva de skal gjøre om Kjersti løper så fort at hun kan vinne en av de tre pengepremiene på 400, 300 og 200 dollar, som allerede er delt ut til de beste i pulje 1. De bestemmer seg for at de vil dele ut dobbelt sett med premie om hun løper fortere enn dame nr. 1, 2 eller 3 i pulje 1.

 
Mange_aa_passere4_A20G0872.jpg
Stort felt: Her tar førstemann (Nr. 151 Gisle Johnsen) i pulje 2 igjen feltet med en runde. For de beste må det stort sett løpes i andre bane resten av løpet. Det betyr i praksis minst 6 meter lengre for hver eneste runde, og med 92 runder totalt blir det mange ganger 6 meter ekstra å løpe for de raskeste. (Foto: Kjell Vigestad)


Siden pulje 2 er nesten dobbelt så stor som pulje 1 (ca. 70 i pulje 1 og 130 i pulje 2) og nivåforskjellen mellom løperne i pulje 2 er mye større enn i pulje 1, så ble det mye sikksakk-løping for de beste i pulje 2. I mål er det bare to menn som har løpt fortere enn Kjersti, -  Espen Bago som løp på 3.5743 og Stian Hordvik på 4.01.55. 

I pulje 1 er det de beste mannfolka som må løpe forbi flest, mens de beste damene stort sett kan løpe korteste vei. Det er helt klart en fordel å løpe i pulje 1, men den er neppe stor nok til at en av premiene kunne ha skiftet eier. Og dessuten - skulle Kjersti ha løpt i pulje 1, hvor hun egentlig hører hjemme, så hadde John Henry fått oppgaven å være barnevakt. Så det er egentlig ingen problemstilling om kunne ha løpt fortere om hun stilte i pulje 1 fordi det aldri var aktuelt.

Etter rundt 40 km ligger Kjersti flere minutter etter passeringen for tredje beste dame i pulje 1. Hun går til og med av banen og sier til John Henry at nå er det nok. Det tar imidlertid ikke lang tid å overtale henne til  å fortsette, og hun fullfører på 4.03.23. Kjersti klarer til og med å øke farten litt på slutten, men er likevel nesten 4 minutter bak tredjeplassen totalt. 
  

Pulje2_Kjersti_Lerkeroed_i_maal_A20G0949.jpg
En meter igjen: Kjersti Lerkerød fullfører sin 50 km på 4.03.23, som gir henne 5. plass totalt. Hun ser uforskammet frisk og rask ut på bildet, men har tross alt løpt 10 km ekstra etter at hun ville bryte. Så det det er nok gleden over å ha fullført som dekker over det faktum at alle krefter er brukt opp. (Foto: Kjell Vigestad)

Familien_Strupstad_Lerkeroed_A20G0951.jpg
Etter endt ultradag: Det ble en lang og spennende dag for Alma, som ser like blid ut som da hun kom til Bislett, og for foreldrene som tok hvert sitt skift både med løping og bleieskift. (Foto: Kjell Vigestad) 


Hovedreportasjen fra Bislett 50 km 2016:
Bislett 50 km: John H. Strupstad og Kristine B. Walhovd vant
Video:
Video fra de første 15 minuttene av Bislett 50 km 2016