Søndag 8. mai returnerer Wings for Life World Run til Stavanger - et globalt veldedighetsløp som arrangeres i over 30 land fordelt på 5 kontinenter rundt om i verden - nøyaktig samtidig. Dette er løpet hvor du hverken skal fullføre en bestemt distanse, som maraton, eller stoppe å løpe etter en viss tid, som i 12-timers og 24-timers.

Du bestemmer sjøl hvor langt du skal løpe. Mållinja kommer bakfra i form av følgebil som starter en halv time etter løperne. Når du blir tatt igjen av følgebilen, er løpet over. Slik fortsetter det  til kun en kvinnelig og en mannlig løper gjenstår, både nasjonalt og globalt.

Starten går fra Stavanger Stadion kl.13:00.

Hjemmeside for arrangementet
Facebooksiden for arrangementet

Hvor langt kan du løpe før du blir tatt igjen av forfølgerbilen?

På hjemmesiden kan du bruke vår mållinjekalkulator – hvor langt kommer du før du blir tatt igjen?

Alle kan delta!

Konkurransen inkluderer hele spekteret av løpere, alle fra bedagelige hobbytrimmere til profesjonelle ultraløpere kan delta. Hver eneste deltager på hele kloden vil starte på nøyaktig samme tidspunkt. Man kan også delta i rullestol. Løpet går på over 30 steder, og en fullstendig liste over alle stedene er tilgjengelig på www.wingsforlifeworldrun.com/locations

På startstreken i Stavanger stiller også de norsk ambassadørene for løpet, deriblant annet Heidi Weng, Tiril Sjåstad Christiansen, Thomas Jacobsen, Nils Jacob Hoff, Kjetil Borch, Henrik Kristoffersen og Aksel Lund Svindal.

All inntekt går uavkortet til  forskning på ryggmargsskader.

Jarle Risa kan juble over seieren i Wings For Life World Run

Wings for life i 2015
I fjor vant Elise Selvikvåg Molvik som det første året i 2014 vant både det nasjonale løpet og ble internasjonal vinner. I 2015 gikk det 45 km før hun ble tatt igjen av følgebilen, mens Yuuko Watanabe fra Japan løp 56.33 kilometer i Takashima og ble den internasjonale vinneren.

I herreklassen vant Jarle Risa fra Undheim med 58,8 km. Hans bror Svein Ove Risa, som vant løpet i Norge i 2014, vant i Florida i 2015, men ble slått av Jarle med fire kilometer. internasjonal vinner i fjor ble Lemawork Ketema fra Etiopia som slo sin egen rekord fra 2014 og noterte 79.9 km i Østerrike i 2015.

Når man blir tatt igjen av følgebilen, er løpet over.
Wings for Life World Run skiller seg fra andre løp ved at det ikke har en fast distanse. Du kan selv velge hvor langt du ønsker å løpe. For mållinjen ligger ikke foran deg, men bak.

En følgebil vil starte en halvtime etter løperne i et gitt tempo og øke farten etter hvert. Hver løype er 100 kilometer lang og løperne skal forsøke å komme seg så langt de kan før den spesialutstyrte bilen tar dem igjen. Når man blir tatt igjen av følgebilen, er løpet over.

Til slutt står det igjen en kvinnelig og mannlig deltager i hvert land. Det ble kåret både nasjonale og internasjonale vinnere.

Flyttbar mållinje
På hver og en av Wings for Life World Run-arenaene representeres mållinjen gjennom to følgebiler. Følgebilene begynner 30 minutter etter start og kommer sigende bakfra. Løpet er over for dem som lar seg passere av følgebilene.

Hvor fort kjører disse følgebilene?
Bilene starter med en jevn fart på 15 km/t. Nøyaktig en time senere øker farten til 16 km/t, og en time etter det igjen, øker farten til 17 km/t. I timen etter blir farten 20 km/ t, og denne farten holder seg i to timer. Til slutt, fem timer etter at de startet, øker farten til 35 km/t. Denne farten blir holdt frem til alle løperne er passert.

Får jeg sitte på?
Med tusener av deltagere, ville det blitt i knappeste laget dersom følgebilene skulle tatt med seg alle haikerne. Men arrangøren har kommet opp med en mye bedre ide. Skyttelbusser følger bak bilene og plukker opp løpere etter hvert som de fullfører.

Lang lang rekke i 2015-løpet.  Foto: Arrangøren