Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland løper halvmaraton i Oslo Maraton lørdag 21. september. Egeland har i mange år brukt løpetrening som treningsform og avkobling i arbeidet med verdens kriser og katastrofer, og meldte seg på løpet lenge før han begynte i Flyktninghjelpen.

Det nye nå er at Oslo Maraton har valgt å innlemme Flyktninghjelpen som ny ideell partner, slik de også har gjort med blant annet Grete Waitz’ organisasjon Aktiv mot kreft og Right to Play.

Partnerskapet innebærer at Flyktningehjelpen får tilgang til deres arenaer for å samle inn penger til arbeidet sitt og skape oppmerksomhet rundt flyktningesaken. Flyktningehjelpen og Egeland har valgt å fokusere årets tilstedeværelse på den humanitære katastrofen i og rundt Syria.

Pressemelding fra Flyktningerådet:
Sammen retter vi fokus mot Syria-krisen

Se reportasjene på kondis.no fra fjorårets Oslo Maraton
 

Steve_vignett_cropped_413x410.jpgFlyktninghjelpens sjåfør fra Kenya returnerer
Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado

Sjåfør ved vårt regionalkontor for Afrikas Horn, kenyanske Steve Kahiu returnerer og jakter også i år seieren på helmaratondistansen! Se omtale på osloby.no Løper for flyktningene 
Steve har trent knallhardt hele sommeren, inkludert høydeopphold i Kenyas berømte Rift Valley, og han har tatt forholdsregler ut i fra erfaringer fra fjorårets deltagelse. Fjorårets Norgestur var hans livs første utenlandstur, og han var ikke helt forberedt på klimaforskjell og løypeforhold. Men i år føler han seg bedre rustet enn noen gang før til å hente hjem seieren for Kenya og verdens flyktninger. 

Sjefen hans, Jan Egeland som altså er generalsekretær i Flyktninghjelpen og tidligere Nødhjelpskoordinator for FN, omtaler Syria-krisen som den største humanitære katastrofen siden 1990-tallet.  Generalsekretær Egeland, har for øvrig en travel uke på reise foran seg som «oppladning» til Oslo Maraton. Men løpe, det skal han

Steve kommer til Oslo fra Kenya noen dager før løpet, og gleder seg til å se kollegaer og venner igjen.  

- Fjorårets deltagelse var en av de største opplevelsene jeg har hatt. Det var helt fantastisk å komme til Oslo og løpe gjennom gatene her sammen med kollegaer og alle de andre deltagerne. Oslo er en vakker by og publikum var helt topp! Jeg gleder meg enormt til å komme til Norge igjen, sier Steve, få dager før han pakker kofferten og setter seg på flyet i hjembyen Nairobi i Kenya. Her arbeider han som sjåfør ved Flyktninghjelpens regionalkontor for Afrikas Horn.  


I fjor ble han den beste i sin klasse og kom inn på en sjetteplass i Oslo Maraton. Han ble også den beste utenlandske utøver blant de 87 nasjonalitetene som deltok.
Les mer på flyktningehjelpen.no: Steve ble raskest i klassen 
Se også kondis.no reportasje før løpet i 2012: Flyktningsjåføren som flyktet fra sofaen 

- Oslo Maraton var det første offisielle løpet jeg deltok i noen sinne. Jeg har trent mer og bedre i år, og dessuten har jeg erfaringene fra i fjor å bygge på, sier Steve.

- Uansett resultat så løper jeg for alle verdens over 45 millioner mennesker som er på flukt fra krig og konflikt. I år vil jeg spesielt dedikere løpet til alle de som er på flukt inne i Syria og i nabolandene. Til sammen er minst syv millioner jaget på flukt, og enda flere trenger akutt humanitær hjelp som følge av den grusomme borgerkrigen der. Halvparten av de på flukt er barn og ungdom. Det er i Syria-regionen det er aller flest som trenger nødhjelp i verden akkurat nå.

- Jeg er fryktelig glad for at Oslo Maraton har gjort Flyktninghjelpen til en av sine ideelle partnere og gir oss mulighet til å samle inn penger til arbeidet vårt. Jeg skal også være med på aktivitetene vi skal ha i Expo-teltet dagene før løpet, forteller Steve.

Steve_NRC-Horn.jpg
Steve på trening på High Altitude Training Centre i Iten, Kenya
Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado

For øyeblikket gir Flyktninghjelpen grunnleggende nødhjelp som husly, vann- og sanitærsystemer, skoletilbud, leirdrift, informasjon om rettigheter og mye mer, til 360 000 flyktninger fra Syria. Til sammen har Flyktninghjelpen 3600 ansatte som arbeider i 25 av verdens farligste konfliktområder. Syria-relatert virksomhet utgjør organisasjonens største operasjon for øyeblikket.

- Jeg er stolt over å ha flere hundre fantastiske kollegaer som jobber veldig hardt for å hjelpe syriske flyktninger i land som Libanon, Jordan og Irak. Men  vi klarer ikke å hjelpe alle som trenger det. Det er en veldig fortvilt situasjon. Vi  trenger all den støtten vi kan få for å øke innsatsen vår der. Jeg håper at så mange som mulig tar turen innom standen vår i Expo-teltet torsdag, fredag og lørdag. Da kan man få vite mer om arbeidet vårt for Syria, sier Steve.