Kaffe, vaselin og gode sokker

Helgen 20.-22. november arrangeres Bislett International Indoor Endurance Festival. 276 løpere er påmeldt en av de fire ulike distansene. Det som er betegnende for dette arrangementet er god stemning, samhold og et fellesskap vi sjelden ser maken til i løpssammenheng. I tillegg må deltagerne være veldig glad i hvite vegger, hardt underlag og monotone omgivelser. Kondis har snakket med tre løpere som er klar for «julebord» og løpefest på Bislett..
 

Nikolai Zahl Marken

Nikolai.jpg
Nikolai Zahl Marken. Foto: privat
 

Nikolai Zahl Marken er 35 år, barne- og ungdomsarbeider på barneskole, og pappa til to jenter på 7 og 11 år. Han trives best med joggesko på beina, en lidenskap han skal få dyrke i det lengste i løpet av helgen på Bislett. Han forteller at han egentlig trives best i skogen, men nå ser han frem til en real mental utfordring i kjelleren på Bislett.

Nikolai meldte seg på Bislett Indoor Challenge fordi han i flere løp tidligere har løpt i 10-11 timer, og ønsker nå å dra dette litt lenger. I tillegg til målet om å løpe 100 kilometer på 12 timer, liker han den mentale utfordringen ved å løpe på bane. «For andre er det nok galskap, men for meg handler det om å utvide mine egne grenser, og det er det kun meg selv som kan sette tak på» forteller Nikolai.

Tidligere har Nikolai spilt innebandy i 1. divisjon og eliteserien, og forteller at han nå har løpt i to år. Han startet løpekarrieren ved en tilfeldighet, men ble etter hvert hektet. Det å være hektet på løping kommer nok godt med når han skal løpe rundt og rundt på bane i et halvt døgn. «Det beste med løpet blir den indre samtalen når det begynner å dra seg til, og ikke minst å gjennomføre målet mitt», sier Nikolai. «Når jeg blir sliten blir det en jobb i forhold til å flytte fokus og tenke positivt, fortsetter Nikolai.

«Smerte er en følelse, og følelser er forbigående»
 

Edel Marie Storaunet

Edelmarie.jpg
Edel Marie Storaunet. Foto: Privat.
 

Edel Marie Storaunet er 48 år og kommer fra Lierne i Nord-Trøndelag. Edel meldte seg på 48-timersløpet, fordi hun trengte treningsmotivasjon. Hun har tidligere løpt Ultravasan 45 km i 2014 og Ultravasan 90 km i 2015. Edel trengte et skikkelig ultraløp for å finne tilbake til løpegleden, og da 24-timersløpet var fulltegnet, meldte hun seg like gjerne på 48-timersdistansen.

For meg handler det mer om å ha et mål å trene mot, som presser meg ut når dørstokken har vokst seg skikkelig høy og stor, - tenkte jeg: Ja, ja, hvorfor ikke? Hvis jeg skal finne ut hvor langt jeg kan løpe, så er det bare å hoppe i det, for innenfor to døgn er jeg helt sikker på at jeg finner grensen min, forteller Edel Marie.

Edel Marie har ingen lang karriere som løper, og løpingen startet først når barna var så store at hun kunne trene innimellom. Som så mange andre ble det den ene kilometeren til den andre, og målet ble å løpe lengre og lengre, sier Edel Marie, som deler løpehobbyen med mannen sin. «Vi løper for det meste halvmaraton, og prioriterer deltakelse i lokale løp. Jeg har alltid kjent veldig sterk trang og stor lyst til å skikkelig løpe kjempelangt, så da Ultravasan skulle arrangeres for første gang i fjor meldte jeg meg på 45 km. I år løp jeg «langløypa». Da jeg løp mitt første ordinære maraton i Berlin i høst, kjente jeg i hele meg at jeg er ikke maratonløper, jeg er en ultraløper», forteller Edel Marie.

-Hva gleder du deg mest til?

«Det vet jeg ikke, men det blir stas å treffe alle løperne jeg har kontakt med på instagram. Jeg tenker at jeg er der for å lære og å teste mine egne grenser selvfølgelig, og så gleder jeg meg ganske enkelt bare til å løpe, løpe, løpe og løpe, uten noe tidspress som drar i meg».

For Edel Marie blir det viktig å være nøye med inntak av mat og drikke, og hvile litt med jevne mellomrom. Hennes største bekymring er å bli så sliten at hun sovner. «Jeg er helt sikker på at det stopper seg fysisk på ett eller annet punkt i løpet av de to døgnene det hele varer, avslutter Edel Marie, som jakter på medaljekravet for damer- 21 mil.

 

Andreas Gossner

Andreas.jpg
Andreas Gossner. Foto: privat

Andreas Gossner er 42 år og en erfaren ultraløper. Han vant Oslofjorden Rundt 89 km i oktober. Han deltar på 24- timers løpet for å få en fin avslutning på sesongen. I tillegg synes han det er en fin måte å treffe flotte løpevenner på.

«Løpet på Bislett er veldig uforutsigbart. Normalt er det kartgrunnlag, været og det å løpe alene som kan oppleves som tøft under løp. Her er det stikk motsatt».
 

Andreas har bakgrunn som 800- og 3000-meter løper fra barne- og ungdomstiden, og fant tilbake til løpingen etter 20 år som fotballspiller. Han løp sitt første ultraløp i 2012. I helgen gleder Andreas seg til å løpe med løpevenninnen Marianne Følling, og nyte en langtur der vi alle løper sammen, og heier på alle.

«Aller best er nok følelsen lørdag kl 10:00.»
 

Et viktig verktøy for Andreas når han begynner å bli sliten, er å skyve tankene over på noe annet. Han setter også opp, eller ned, tempoet i noen runder. «Jeg håper det tar en stund før jeg blir sliten. Planen er å finne en rygg de første timene, og etter det blir det inn i egen boble og fighte», forteller Andreas som har siktet seg inn på den klassiske 100 miles distansen denne helgen.

 

Dette tenker vi på før lange løp….

Skovalg:
Nikolai: Hoka constant og eller Hoka stinson 3
Edel Marie: kommer til å løpe mest med Hoka Huaka, de funker bra på alt, og har med et par andre sko også for å få litt variasjon, så kan man glede seg til å bytte sko hver 6. time for eksempel, -he he….
Andreas: ALTRA ONE 2.5

Sovepose eller ikke?
Edel Marie: På facebookgruppen for løpet forstod jeg at dette ikke var noen god ide, så soveposen får bli igjen hjemme. Jeg tar med meg et tynt fleecepledd i stedet.
Andreas: Stiller uten sovepose, men får nok plass i bagen hvis det blir tøft.

Hva tenker du at du ikke greier deg uten?
Nikolai: Mine hjemmelagde energibarer
Edel Marie: –Fikk bekreftelse på at vi får kaffe og havregrøt, -så da er jeg berga, i det minste ei stund.
Andreas: Cola, redbull & snus

Beste tips mot gnagsår?
Nikolai: Injinji sokker
Edel Marie: Der har jeg ingen spesielle tips bortsett fra å teste sko og klær på forhånd. Men når man skal holde det gående over så lang tid, er det jo ikke så lett å vite. Man tar jo normalt ikke så lange økter på trening akkurat. Hører andre snakker om vaselin, på utsatte steder, så det er mulig jeg prøver det rundt bh-kanten denne gang, ettersom det er «utsatt sted» for meg.
Andreas: Ikke få det!!! (Store nok sko og injinji-sokker)