Men egentlig er hun lærer. Så fra skolestart om høsten og fram til medio mars jobber hun 100 % på Orkanger barneskole, hvor hun er kontaktlærer for 4. trinn. I sesongen har hun imidlertid fått mulighet til å trappe ned slik at hun får en fridag i uka, noe som gjør reising til ritt litt enklere. For det er ikke til å legge skjul på at det blir en del reising.
 
I tillegg til ritt gjennom sesongen prøver hun å få lagt inn minimum to treningsopphold ved middelhavet før sesongstart. Kondis.no pratet med henne rett før hun satte kursen Mallorca for å finpusse formen før årets internasjonale debut 1. påskedag i franske Laissac. (Roc Laissagais)


Fra et treningsopphold på Mallorca tidligere i vinter.              Foto: privat

Som så mange andre drev Borghild med flere idretter da hun var yngre, og at det til slutt ble terrengsykling var egentlig litt tilfeldig. På videregående søkte hun seg til Idrettsfag med fordypning i langrenn, men fikk etter hvert mer sansen for fotball. Fotballen fulgte henne gjennom videre utdanning og ut i arbeidslivet, og i sesongen 2008 var hun delaktig i at Orkla FK rykket opp til 1. divisjon. Samme år hadde hun også slengt seg med på Birkebeinerrennet, som gammel langrennsløper er jo det god trening. Men der ble også tanken om Trippelen tent, og etter endt løp samme høst viste resultatlisten 36. plass av totalt 241 fullførte i kvinneklassen.

Dette ga mersmak, og året etter klatret Borghild opp til en 14. plass sammenlagt. Og i 2010 vant hun aldersklassen sin og ble nr 5 totalt. Men å kombinere satsing på flere idretter med fulltids lærerjobb i tillegg, var ikke like enkelt. I en periode kunne hun trene sykling først før hun senere på dagen dro på fotballtrening. Alle som har vært i en lignende situasjon vet at det ikke går i lengden, og det eneste man oppnår er å ikke bli spesielt god i noe. Borghild tok derfor valget og la fotballskoene vekk  godt. Noe hun aldri senere har angret på.

Det kanskje ikke alle er klar over er at det i terrengsykling konkurreres i to grener, rundbane og maraton. Dette skyldes nok at rundbane har fått størst plass i media med blant annet Gunn-Rita Dahle Flesjå i spissen. Borghild deltar hovedsaklig i maraton, som skiller seg fra rundbane hovedsaklig med lengre konkurransetid (3 - 3,5 timer) og mer variert terreng. 

Maraton har tradisjonelt sett ikke hatt så mange deltakere i Norge, men har de siste årene merket en gledelig økning. I fjor ble Borghild nr. 2 sammenlagt i Norgescupen, mens hun i NM klatret helt øverst på pallen etter å ha spurtslått Hanne Trønnes fra Otterdalen SK. (Løvset og Manengen vant NM

Å forsvare NM tittelen er et av målene for årets sesong. I tillegg ønsker Borghild å stabilisere seg på et jevnt høyt nivå, og sykle noen ritt utenlands. Roc Laissagais, som hun skal sykle nå i påska, er en del av en ny internasjonal maratonserie. Dette betyr tøffere motstand, og det er ikke rart Borghild er spent. Hvis dette første rittet går bra, blir det kanskje flere starter utover i sesongen, hvis økonomien tillater det. For de store pengepremiene er det ikke snakk om før man er helt i verdenstoppen, og Borghild er avhengig av å finne personlige sponsorer for å dekke opp for redusert stilling.


Borghild på vei mot NM-tittelen an Hanne Trønnes         Foto: Bjørn Johannessen

Det er mange treningstimer om skal legges ned å bli en god syklist, og de aller fleste av dem tar Borghild helt alene. Innimellom trener hun med andre lokale syklister, blant annet ikke ukjente Ola Kjøren og Fredrik Willmann. Også samboer Kristian, som selv er en ivrig syklist i norgescupen, trår til som treningspartner i tillegg til å være organisator. For det er han som sørger for at Borghild blir påmeldt både på det ene og det andre, bestiller reiser innenlands og utenlands, osv.

Det var blant annet hans idé at hun skulle prøve seg på vintertriatlon, og det viste seg å bli en stor suksess. Spesielt fjorårssesongen gikk over all forventning, og Borghild vant både EM og VM! (Løvset verdensmester i vintertriathlon) I år ble det litt stang ut i de internasjonale mesterskapene, med blant annet sykdom under EM og tidsstraff i VM, men Borghild er allikevel fornøyd med sølv i EM og nå sist bronse fra VM. Når hun i tillegg går seirende ut av årets verdenscup i vintertriathlon, kan man ikke annet enn å gratulere. 


Borghild inn til seier under NM med innlagt europacup i vintertriathlon på Lygna tidligere i vinter.         Foto: Dag Oliver

Vintertriathlon består av løping, sykling og ski (fristil) i den rekkefølgen og med tilnærmet lik fordeling av tid pr øvelse. Selv om idretten foreløpig er ganske liten på verdensbasis er det en sterk prestasjon å nå helt til topps blant utøvere som satser 100 % mot dette.  For å heve seg enda et par hakk i vintertriathlon mener Borghild at hun spesielt har mye å hente på skidelen. Og det er også her hun mener hun ligger litt for langt bak i forhold til årets Birkebeinertrippel der målet er å være med i kampen om seieren.  
   
Men først står sesongåpningen i Frankrike for tur, og det gjenstår bare for Kondis å ønske Borghild god påske og lykke til!