Laget stiller med 20 løpere som enten er fra Alaska eller som har en spesiell tilknytning til den amerikanske delstaten.

Kondis traff flere av løperne i  St. Hansgaloppen på fredag. Her ser vi Liza Ershova som viste god form i sin debut i St. Hansgaloppen med en 10. plass.


Lisa_Ershova_i_loeypa_IMG_9443.jpg
Foto: Heming Leira


Opphavet til laget er imidlertid lokalt, og norsk-svensk. Stian Stensland (42) opprinnelig fra Verdal og Erik Melin Söderström (29) fra Østersund, har sprunget St. Olavsloppet i en årrekke. Stian for Verdal FIK, Vinne IL og det norske landslaget. Erik for Trånsgvikens IF. Begge har studert ved og løpt eller gått langrenn for University of Alaska Fairbanks. Erik vant til og med det amerikanske mesterskapet i sprintlangrenn.  

- Etter å ha tilbragt flere år i Alaska og vært en del av idrettsmiljøet der borte ønsket vi å vise fram hjemlandene våre til idrettsvenner fra Alaska. Ingenting passer da vel bedre enn å gjøre det gjennom deltagelse i St. Olavsloppet, fastslår Erik og Stian.

Det er internasjonalt lag med løpere fra Norge, Sverige, Danmark og Russland. Alle har det til felles at de har bodd og drevet idrett i Alaska.


Lisa_Ershova_Alaska_IMG_9679.jpg
Liza Ershova og Maria Stensland etter St.Hansgaloppen på fredag. Nå er de igang med å løpe St. Olavsloppet og samle inn penger til laksetiltak.                                   Foto: Heming Leira
 

Veldedighet og bærekraft

Stafettlagsnavnet Alaska Salmon Runners kommer av at villaksen er en svært sentral del av Alaska og innbyggernes identitet både kulturelt, økonomisk og naturmessig, sier Stian som til daglig arbeider med forskning på laksefiske ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Navnet forplikter og laget skal også samle inn penger under stafettentil til to laksetiltak . Slik «fundraising» er vanlig i USA, og laget håper også andre lag vil ta etter i årene som kommer. Et tiltak er stipend til fiskeguideutdanning til ungdom som bor ute i veiløse landbyer i villmarka i Alaska, slik at de kan ta seg arbeid på en av de mange fiskelodgene der.

De som ønsker å bidra kan bruke denne nettsiden http://aksalmonrunners4bbffga.causevox.com/

Det norske tiltaket er å bidra med penger til et sjøørretfond for Verdalsvassdraget, i regi av Verdal jeger og fiskerforening, og Verdalselva fellesforvaltning. Sjøørreten i Verdalselva sliter, og alt fiske etter den er forbudt. En ny studie omtalt i avisa Innherred 31. mai viser at det mulig å endre på dette om man tar tak i bekkene. Se https://www.nmbu.no/aktuelt/node/27620 Her har vi som mål å utgjøre en forskjell, og ønsker å få med næringsliv og enkeltpersoner som bidragsytere.

Bidrag til Verdalsbekkene kan gis via følgende nettside; http://fnd.uz/salmon

En kan også følge laget på denne facebooksiden.