36 år gamle Liliya Shobukova som i mange år vært en av verdens beste langdistanseløpere, er blitt avslørt som juksemaker. Hun har ikke avlagt postitiv dopingprøve i tradisjonell forstand, men det biologiske passet hennes viser at hun har brukt dopingmidler helt tilbake til 2009. 

Den russiske løperen mister derfor alle resultater oppnådd etter 9. oktober 2009, noe som blant innebærer to sammenlagtseire i World Marathon Major, tre førsteplasser i Chicago Marathon og én seier i London Marathon. Hun vil også møte et krav om tilbakebetaling av start- og premiepenger. Bare i World Marathon Major beløper det seg til 1 million amerikanske dollar. 

Utestengelsen hennes begynte allerede 24. januar 2013, og hun vil kunne være tilbake igjen fra 24. januar 2015. Da vil hun imidlertid være 37 år, og uten doping er det vel tvilsomt om hun vil kunne løpe i nærheten av det hun gjorde. Storparten av de store maratonløpene vil nok også la være å invitere henne til start. 

Shobukovas bestetid på maraton er 2.18.20, og bare Paula Radcliffe har løpt fortere. Radcliffe har til gjengjeld tre tider som er bedre, og den britiske kvinnas bestetid på 2.15.25 stikker seg klart ut. Radcliffe kommenterte Shobukovas dopingavsløring på følgende vis i en twitter-melding: 

"Liliya Shobukhova endelig avslørt som dopingjukser. Svindel på så mange nivå, så mye penger effektivt stjålet i starthonorar, premier og utmerkelser." 

Shobukhova føyer seg inn i en rekke russiske mellom- og langdistanseløpere som de seinere åra er blitt tatt for doping. Inga Abitova, som forhindra Susanne Wigene i å ta gull på EM 10 000 m i 2006, ble tatt for doping i 2012. Også hun ble avslørt på grunn av at det biologiske passet viste ureglementære blodverdier. 


Mer om Liliya Shobukovas utestengelse hos Mail Online