Khon Kaen Marathon er et av Thailands største mosjonsløp og høydepunktet for mange løpere i Thailand. Men som tidligere år var det også denne gangen afrikanerne som stakk av med de store pengepremiene.

 
Morgenfugl eller natteravn?
Det var anslagsvis rundt 40.000 deltagere totalt fordelt på de fire forskjellige distansene som inngår i arrangementet, men hovedvekten løp/gikk 4,5 km trimløypa uten tidtaking. 
 
Hoveddistansen, maratonløpet, starter først. Allerede klokka 04:15, så det er en fordel å være morgenfugl i Thailand om man skal delta i mosjonsløp. Løpene starter tidlig. Ikke bare for å slippe den verste varmen, men også for å unngå biltrafikken. Men det kunne vært ”verre” enn tilfellet var i Khon Kaen. I Bangkok Marathon går starten så tidlig som klokka 03:00 om ”morgenen”. Så da er det kanskje en større fordel å være ”natteravn” enn ”morgenfugl”?
 
Tredje størst
Khon Kaen ligger seks timers busstur nordøst for Bangkok – i Khon Kaen. Selve byen Khon Kaen har rundt 400.000 innbyggere og er med det landets tredje største. Hele provinsen Khon Kaen har omtrent 2 millioner.
 
Khon Kaen Marathon består, foruten av maraton, også av halvmaraton, mini-marathon (11,55 km) og ”Walk & Fun Run” (4,5 km). Starten på de forskjellige distansene var henholdsvis kl 04:15, 05:25, 06:00 og 08:00. Siden de lengste distansene startet først, kom de beste løperne på de forskjellige distansene i mål omtrent samtidig. 
 
Store pengepremier
Årets utgave av Khon Kaen Marathon var det niende i rekken og samlet deltagere fra alle verdensdeler. Og siden det var svært gode pengepremier til de beste løperne, var det ikke overraskende at det var mange kenyanske løpere å se på toppen av resultatlistene. 
 
Daniel Omori Gekara vant maratonløpet på 2.22.26, og kunne med det innkassere 200.000 thailandske bath (som tilsvarer 40.000 kr og er omtrent en årslønn i Thailand). Samme sum kunne vinneren blant kvinnene, kenyanske Jacklin Kiplimo, innkassere med tiden 2.50.30. 
 
På halvmaraton ble det også kenyansk vinner. Daniel Kiarie Gachuivant på 1.06.35, mens Alice Kabura Njoroge, STK ble beste kvinne med 1.18.59. Kenyaneren som vant 11,55 km (mini-marathon) var Simion Kipkorir Ruto på 35.52, mens beste kvinne var fra Thailand og vant på 43.00. 
 
Nytt tidtakersystem ga problemer
Det har tidligere år vært en lagvarig prosess fra løperne har kommet i mål til resultatene forelå og premieutdelingen kunne starte. Det hadde arrangøren ambisjoner om å gjøre noe md i år, og hadde gått over til et ”internasjonalt” elektronisk tidtakersystem. Et system som tydeligvis ikke var testet godt nok ut. 
 
Etter 4-5 timers venting kom etter hvert beskjeden om at det var problemer med tidtakingsutstyret og at premier ville bli ettersendt. De ti beste totalt på hver distanse og begge kjønn ble imidlertid offentliggjort. Her var resultater rekonstruert ved hjelp av videoopptak/målfoto. 
 
Men øvrige klassevinnere, det vil si de fem beste i hver aldersklasse, begge kjønn og alle distanser, måtte reise tomhendt hjem etter (u)tålmodig venting i flere timer. Synd, for Khon Kaen Marathon er ellers et svært godt gjennomført arrangement. 

Resultater for de ti beste kvinner og menn på de forskjellige distansene finnes nederst i denne artikkelen. For øvrige resultater må vi henvise til arrangørens hjemmeside

Grytidlig morgen i 3-4-tiden. Mange av maratonløperne hadde overnattet i telt i start/målområdet. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Teltene pakkes ned. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Klokka har passert 4 om morgenen. Snart klart for maratonstart. Til venstre (1174) ser vi nest beste kvinne, kenyanske Margaret Njuguna som løp på 2.54.55. Vinner ble Jackline Kiplimo, også kenya (nr. 3 fra venstre). Hun løp på 2.50.30. (Foto: Bjørn Johannessen)


Startfeltet foreviges. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Starten har gått og teten er på vei ut. Til vnstre i bildet (i svart og hvitt) ser vi svenske Henrik Jannborg som kom på 10. plass totalt på maraton med tiden 2.35.53. Foran ham var det kun kenyanere. (Foto: Bjørn Johannessen) 


De store massene er på vei ut. (Foto: Bjørn Johannessen) 




Ensom løper. Flere velger å komme litt for "seint" til start for å slippe trengsel og køløping i starten av løpet. I resultatlistene er det nettotidene som teller. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Start halvmaraton. Det åpnes i forrykende tempo på alle distanser. (Foto: Chalita O. Johannessen) 


Mini-maraton, 11,55 km, er i gang. Her er det også stor oppslutning blant skoleelevene. Mini-marathon teller med som en del av gymkarakteren.  (Foto: Chalita O. Johannessen) 


Etter målgang er det tid for frokost. (Foto: Bjørn Johannessen) 


"Fast-food" ala Thai-mat. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Resultattavla er alltid et samlingspunkt etter løp. Denne gangen nærmest forgjeves. Problemer med nytt tidtakersystem ga kun resultatlister for de ti beste totalt. Ellers var det sørgelig lite resultater å finne. (Foto: Bjørn Johannessen) 
 

Premiene for klassevinnere som ikke kunne deles ut siden resultatene ikke forelå. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Kanskje var det her, i det elektriske anlegger, feilen med tidtakersystemet lå??? (Foto: Bjørn Johannessen) 


Maraton: 10 beste menn totalt.


Maraton: 10 beste kvinner totalt. 

  Halvmaraton: 10 beste menn totalt. 


Halvmaraton: 10 beste kvinner totalt. 


Mini-Maraton (11,55 km): 10 beste menn totalt. 


Mini-Maraton (11,55 km): 10 beste kvinner totalt.