ecoTRAIL Oslo, grønn løpetur midt i byen 23. mai 2015

Den 23. mai neste år er det klart for et helt nytt løp i Oslo. ecoTRAIL er et internasjonalt konsept utviklet i Frankrike. Løpet arrangeres nå i Paris og Brussel, og i 2015 kommer ecoTRAIL til Oslo. Det blir en naturopplevelse kloss inntil byen. Konseptet er utviklet i Frankrike, og kommer i 2015 til Oslo, Stockholm, Barcelona og Milano. ecoTRAIL følger samme regler som ved «trail»løp: Respektere naturen, utforske egne grenser, vise respekt, sportslig etikk og sikkerhet.

- ecoTRAIL er et løp for alle som beveger seg i de grønne lungene i europeiske storbyer. 90 prosent av løypene går på stier, turveier og grusvei - rett ved storbyen, sier løpsarrangør Tomas Pinås. 

ecoTRAIL_genser.jpg

Deltagerne får flotte Helly Hansen tekniske finisher trøyer (18 og 45 km) og teknikse finisher gensere (80 km). I tillegg vanker det medalje samt en gratis buffet etter målgang.

ECOTRAIL-COMPACT_VERT.jpgLøpets hjemmeside

Løpets Facebookside

Tidligere omtale på kondis.no

Påmelding (rabatt til Kondismedlemmer)


right_to_play.gifRight to Play og ecoTRAIL samarbeid
Arrangøren kjører et ambassadørprogram frem imot ecoTRAIL Oslo sammen med Right to Play.
Se hele programmet her.

Over 300 påmeldte fra 19 land
Det er allerede godt over 300 påmeldte, 154 av dem på den lengste distansen som er 80 kilometer og 113 på 45 kilometer. I tillegg er det over 50 påmeldte på 18 kilometeren. Med 267 påmeldte deltagere på de to ultradistansene er det ingen tvil om at dette blir tidenes største ultraløp i Norge.

Hele 71 av de påmeldte er fra utenfor Norge, fra 18 ulike land der største kontingent er fra Frankrike og Belgia. Det siste henger nok sammen med at løpskonseptet allerede er etablert i de to landene.

Tre løypelengder
18 km (nybegynner): Start på Fossum. Løypa går blant annet langs Lysakerelven, Bygdøy og langs Frognerkilen mot sentrum. Mål ved Operaen. Her er det plass til 1250 deltakere.
45 km Ultra: Start i Holmenkollen. Løypa går via Tryvann, Sørkedalen og videre mot Bærumsmarka. Fra Grinidammen er det samme løype som 18 km-traséen inn til Operaen. Plass til 1000 deltakere.
80 km Ultra: Start fra Operaen i Bjørvika. Løypa følger Akerselva til Maridalsvannet og fortsetter en rundtur i Nordmarka og Bærumsmarka før den returnerer til Operaen. Her er det plass til 750 deltakere.
ecoTRAIL Oslo tilbyr også 18 km Nordic Walking. Den korteste løypa kan man altså gå med staver.

Løypa i Garmin Connect 

Løypevideo (YouTube)

Start og mål ved Operaen
Deltakerne kan gå eller løpe 18 km, løpe 45 km – og de aller sprekeste tar fatt på den lengste distansen på 80 km. 80km-løypa går fra Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika, følger Akerselva og fortsetter en tur i Nordmarka og Bærumsmarka før den returnerer til Operaen. Målbilde med Operaen i bakgrunnen blir et flott minne fra løpet.

EcoTrail_urbant.jpg

Det løpes i urbane omgivelser... (foto: Henning Lauridsen)

EcoTrail_landlig.jpg

Det løpes i landlige omgivelser... (foto: Henning Lauridsen)

EcoTrail_skog.jpg

Det løpes i skogen... (foto: Henning Lauridsen)

EcoTrail_sjøen.jpg

Det løpes langs sjøen... (foto: Henning Lauridsen)


Prøveløping:

Del 1 Operaen til Frognerseteren
Del 2 Frognerseteren til Fossum
Del 3 Fossum to the Opera

Samlet utgjør dette hele Ecotrail-løypa på 82 km. Del 2 og 3 utgjør 45-kilometersløypa.
Del 3 utgjør 18-kilometersløypa.

Henning Lauridsen er en av dem som gleder seg til å delta på ecoTRAIL. Han har prøveløpt traseen, og har blogget om det på henninglauridsen.blogspot.no Han beskriver traseen på en humoristisk måte, og bloggen er inspirerende lesning.

 

Første etappe går til Frognerseteren, mot Maridalsvannet og til Fagervann.

«Det er vakkert langs Fagervann. For nærmere 20 år siden var vi på stitur med terrengsykkel rett nord for vannet og havnet midt i slag mellom 30 stridene vikinger. Det var mest sannsynlig et rollespill, men jeg har aldri vært helt sikker. Det var ingen vikinger her nå, men to telt ved nordenden av vannet så ut som om de var forlatt.»

Fra Fagervann går ferden videre til et yndet sted for turgåere, joggere og syklister: Sognsvann. Videre løper man til Holmenkollen, Tryvannstårnet, og så til toppen av Wyllerløypa, før man fortsetter ned til Sørkedalen.
På testrunden måtte Henning Lauridsen takle noen ganske uvanlige utfordringer.

«På Zinoberveien ville en veldig hissig veps ha den halvspiste snickersen jeg hadde i hånden. Den fløy ikke avgårde til tross for at jeg viftet den vekk, men stakk meg i stedet i hodebunnen, noe jeg tolket som en alvorlig påminnelse om at jeg begynner å bli tynn i håret. Rusen fra giften den injiserte rett inn i hodet gjorde at strekket frem til Sørkedalen landhandel & kafe gikk uvanlig lett.»

By og land
Så befinner vi oss i Bærum.

«Ved demningen i sørenden av vannet krysser traséen den fullstendig ubevoktede grensen mellom Oslo og Akershus. Man begir seg inn i den myteomspunnede bygdekommunen Bærum som har fostret opp storheter som Fridtjof Nansen, Ivo Caprino, Gro Harlem Brundtland, Harald Eia og Harriet Backer. I tillegg kommer selvsagt hustrumorderen Peder Ringeneie som var så uheldig å få hugget av seg hodet i 1847.»

Ferden går videre til Østernvann og Bogstadvannet. Der Fossum jernverk tidligere lå, krysser man Lysakerelven.

«Mange vil være slitne her, og det vil nok være lett å bli rørt dersom man begynner å tenke på det fattigslige og harde livet de som jobbet på verket som kullharker, hammerdreng, kleinsmed og sagdrenger i nødsårene for 200 år siden.»
Lauridsen oppsummerer denne etappen som fin og variert, der den snirkler seg forbi turistattraksjoner, turområder og kulturlandskap.

Grinidammen til Operaen

Fra Grinidammen går traséen på stiene og turveiene ned langs Lysakerelven til Lysaker.
«Rundt turveien er det tett og grønn vegetasjon og for de aller fleste er dette det nærmeste man kommer Amazonas i løpet av livet sitt.»
I dette området kan du få hjelp til å øke farten fra uventet hold.
«I flere av de omkringliggende borettslagene og sameiene er det påbudt å ha hund dersom man skal kjøpe bolig. En venn av meg ble nektet å kjøpe leilighet for noen år siden fordi han ikke ville ha hund. Konsentrasjonen av hunder som blir luftet av sine eiere er derfor sjeldent høy på det strekket av turveien som går nedenfor boligene. Er man redd for hund er det bare å løpe raskt forbi.»
Det er ikke bare hund løperne bør passe seg for:
«Man krysser elven rett vest for CC Vest. I dette området er det viktig å være aktsom, da traséen går få meter unna landets største tråkk av slanke, velpleide og blonde kvinner som piler lynraskt frem og tilbake mellom Elixia og Espresso House med en mandel- eller soyamelklatte i hånden.»
Etter at man har passert Lysaker togstasjon og Sollerudstranda, følger ruten kyststien langs det som kalles Ullerns riviera til Maxbo på Vækerø.

Ullerns riviera

«Man følger den fine gruslagte kyststien i vannkanten på Ullerns riviera. Strekket her er veldig fint, og de aller fleste kommer til å få godt humør av å bevege seg her. Gjessene på dette strekket er veldig aggressive og vil ofte jage nærgående løpere. Jeg er redd en veldig sliten ultraløper blir et lett bytte for en flokk gjess med kvesset nebb. Selv kom jeg meg unna ved å spurte er par hundre meter.»
Etter Maxbo er det slutt på kysttien, og man snirkler seg inn til gang- og sykkelveien som Dagens Næringsliv i sin tid døpte «Tour de Finance». Gangveien følges inn langs Bestumkilen og ut langs Frognerkilen frem til Aker brygge.

«Dersom man er så uheldig at man skulle havne i en lomme uten syklister er det mengder av segmenter på Strava som gjør at man kan konkurrere med alle de andre som har syklet der tidligere. Segmentet langs Bestumkilen heter «Besservisser Bestumkilen», og det er i skrivende stund gjort rundt 45.000 forsøk på å være den raskeste her på Strava.» Det siste strekket frem til Operaen går gjennom Aker Brygge, over Rådhusplassen, og rundt Akershus slott på sjøsiden. «Under løpet blir det om å gjøre å rette seg opp og ha best mulig stil når man passerer de øldrikkende hordene på Beach Club.»


Henning-selfie_EcoTrailtest.jpgHenning Lauridsen anbefaler ecoTRAIL varmt til alle.
-Jeg synes løpet har en veldig fin og morsom trasé, og gleder med til å delta på det 80 km lange løpet 23. mai 2015, sier han.

Testløperens innsidetips

  • Turens høyeste punkt: Tryvannstårnet (529 moh).
  • Traseens fineste parti: Jeg liker strekket langs Lysakerelven og Ullerns riviera spesielt godt. 
  • Det mest tekniske partiet: Strekningen før og etter Fagervann.
  • Traseens mest slitsomme parti: Stigningen fra Sørkedalen og opp i Bærumsmarka. Deler av stien langs Lysakerelven går også såpass mye opp og ned at det vil være slitsomt når man skal løpe den med rundt 70 km i beina. Det letteste partiet: Siste del av løpet inn mot Operaen er fin og lettløpt.

Testløperen
Henning Lauridsen liker lange turer på ski, sykkel og beina.  Opp gjennom årene har det blitt mange sykkelturer til de høyeste fjellområdene på kloden, som turen over Himalaya fra Kina til Pakistan, fra Peru til Bolivia over Andesfjellene - og fra Lhasa i Tibet til Kathmandu i Nepal, via Everest Base Camp.

I tillegg har Lauridsen syklet til toppen av det 5421 meter høye fjellet Chacaltaya i Bolivia.
Den 230 km lange non-stop skituren fra Bærum til Gjøvik, og videre til Grua, er så langt den lengste. Men nye turer er planlagt. På løpefronten har han løpt flere ultraløp, som Xreid Hardangervidda, Thames Path 100 miles - og det herlig absurde Bislett 24h Indoor Challenge. For tiden pågår Bærumsprosjektet, som innebærer grundig fysisk utforskning av Bærum. Den første etappen har vært løping til de 10 høyeste toppene i kommunen.