Toppbildet: Populær matstasjon på Lia etter 23 km. (foto Astrid Lien).
Alle bilder er fra 2014-løpet.

 


- Dersom NFIF oppretter offisielt NM i terrengultra fra 2016, kommer det en søknad fra Telemark. Dermed er det ikke usannsynlig at årets løp kan være en fin sjanse til å bli kjent med en eventuell NM-løype. TT 2015 har noen få endringer, forbedringer og forenklinger, men det sentrale er fremdeles naturopplevelsen, utfordrende og vakker løype, meget grundig merking, det sosiale og det kulturhistoriske. Den som sier dette er Helge Reinholt i Treungen IL.

- Treungen IL vil dermed bestrebe seg på å beholde særpreget, blant annet med tilbud om elgsuppe og mjød til alle som kommer i mål, og sosial og stor stemning på arenaen, samling rundt bålpanner og svært aktive speakere og intervjuer, sier Reinholt.

Nissedals ordførar Halvor Homme er sjølvskriven som speaker. Intervjuar her Kolbjørn Birkrem frå Seljord, opprinneleg Treungen.  Foto Unni Løken (640x461).jpg
Nissedals ordførar Halvor Homme er sjølvskriven som speaker. Intervjuar her Kolbjørn Birkrem frå Seljord, opprinneleg Treungen (foto Unni Løken).

Ny spennende halvmaratonløype
Nå har laget også designet en terreng-halvmaraton som de tror vil falle i smak hos enda flere som vil prøve seg på litt lange distanser, og kunne fungere som rekruttering til de lengre distansene.

–Kanskje landets vakreste halvmaraton, prøver TT-leder Helge Reinholt seg. I alle fall vil de siste 5-6 kilometerne gå langs den nye «Nisser-stien», fra matstasjonen på Lia og langs den store innsjøen helt til sentrum og mål, rett innenfor stranda.

DSC_0319-2 (640x424).jpg

To ultradistanser, 43 og 82 km
 Maratonløypa er endret fra 42,5 til 43 kilometer og teller dermed både som maratonløp og ultraløp. 50 medlemmer er klare til å gjennomføre arrangementet, og organisasjonsplanen er så godt som ferdig, på detaljnivå.    

– Det gikk litt over stokk og stein i fjor, selv om de færreste merket det, og særlig de to siste døgna. Jeg var sent ute med mange detaljer, først og fremst pga en heftig fotskade, sier Helge, som «selvsagt» skal ha revansje i år og satser på å komme i mål på under 12 timer på åttemilsløpet.

Suveren ultravinner 2014 Tom Erik Halvorsen ovenfor Tveitgårdene, på vei ned mot vending. Foto Bastian van der Werve (640x424).jpg
Suveren ultravinner 2014 Tom Erik Halvorsen ovenfor Tveitgårdene, på vei ned mot vending (foto: Bastian van der Werve)

Under åtte timer?
Tom Erik Halvorsens rekord på 82-kilometeren på 8 timer og 16 minutter kan stå for fall. En av grunnene er at løypene stadig blir forbedret. Med motorsag og ryddesag blir stiene tilrettelagt og merket, kilometer for kilometer, litt mer og litt bedre for hvert år. Hver kilometer tar mange, mange timer med ryddesag, og stadig mer fast merking og skilting skal på plass, i kultur- og turstiprosjektet til Treungen IL. Muligens vil det komme en ny trase ned fra Skuggenatten, slik at man unngår et par kilometer med bløt myr.

Ja, TT er jo et pågående kulturprosjekt med fokus på gamle ferdselsveier og nyrydding av gamle stier. Fra Skuggenatten og ned til grusveien går det en gammel, tørr og fin sti. Den skal vi prøve å rydde og gjenåpne, sier Reinholt. Han legger til at arrangørene er klar over at deltagerne har gitt klar beskjed om ikke å endre traseen nevneverdig, slik at de kan sammenligne tider fra år til år. – Denne stien vil gå nesten parallellt med den andre, så det skal gå bra.

Damerekorden på ultradistansen er Maria Nordfjell sin, på 10,35. Maratonrekordene har Joel Pedro på 4,17 og Mari Hernandez på 5,27.

To frå Romerike Ultraløerklubb, den klubben som hadde flest deltakarar, Leif Abrahamsen og Stian Heimsvik, tett fulgt av Jostein Sirevåg frå Team Bjønn. Foto Astrid Lien. (640x421).jpg
To frå Romerike Ultraløperklubb, den klubben som hadde flest deltakarar, Leif Abrahamsen og Stian Heimsvik, tett fulgt av Jostein Sirevåg frå Team Bjønn (foto Astrid Lien).

Ny deltager-rekord
Deltagerne på minimum de to lengste distansene vil ha GPS-sporing på seg, slik at alle kan følge med løpet live på nettet. Treungen IL tror på større deltagerantall enn i 2013 og 2014, da det startet 108 og 119. Halvmaratonen vil gjøre sitt, særlig lokalt, skal man tro ryktene, og her tror arrangøren på mange lokale, som skal passe inn i idrettslagets nye slagord: «Idrettsglede og Folkehelse».

Enda flere dansker har allerede meldt sin ankomst. Ikke uventet, siden Treungen kun ligger et par timers kjøring fra Kristiansand og fra Sandefjord. – Nå håper vi på enda flere svensker også, for det blir så kjekt og skandinavisk-sosialt, sier Reinholt.

Nr 2 maraton, Jørn Ivar Holland, til venstre, var bare fire minutt bak vinnaren Joel Pedro frå Australia.  Foto Unni Løken (640x426).jpg
Nr 2 på maraton, Jørn Ivar Holland, til venstre, var bare fire minutt bak vinnaren Joel Pedro frå Australia (foto Unni Løken).

Premiering for tidlig påmelding
For å få flere til å melde seg på tidligere, blant annet av arrangørtekniske årsaker, trekkes det en tusenlapp i hver av de seks klassene  - 21, 43 og 82 km, dame og herre, blant de som melder seg på innen 20. august. Premiering til pallen blir som i 2014  - mjødkrus med logoen «Den dansande mannen» på, produsert i vedfyrt ovn av keramiker John Skognes.

TT-banner NYY 2015.jpg

Løpets nettside
Løpets Facebookside med mange bilder og videosnutter fra 2013 og 2014:
Påmelding
Startliste
Kondisreportasje 2013
Kondisreportasje 2014

Per Einar Roths film fra TT 2014
Løypeinfo fra 2014, fra luft og bakke
Tom Erik Halvorsen i mål og intervju
Samleside YouTube med fleire TT-snutter

DSC_0444-2 (640x424).jpg