Starten går for det 73. Seterløpet     Alle foto: Arrangøren

 

 

Den 73. utgaven av Seterløpet ble avholdt søndag 9.9 i praktfullt høstvær. Ikke uventet var det  Per Kristian Nygård som var raskest over åsen. 1:14.20 er en meget god tid, og den raskeste på mange år. Rekorden i løpet skriver seg fra år 2000, da Knut Aalien løp på 1:12,32 Dette var Nygårds 4 seier på rad.

I kvinneklassen  vant Kjersti Karoline Danielsen på 1:32:55 – Danielsen hadde dagen i forveien vunnet 23 km terrengløp på Norefjell -  Danielsen  skrøt av både løypa og traseen og syns dette var et meget flott løp.  Rekorden for damer er det Hilde Hovdenakk som har. Den er fra 1999 og er så sterk som 1:22,36

I klassen for menn under 20 år gjorde unggutten  Reidar Lindbo fra Nedre Sigdal et meget godt løp på 1:38,31 I yngste klasse for kvinner vant Nina Støvern  på 1:43,02

Løpsforholdene var bedre enn på mange år. Arrangørene Vestre Spone  og  Nedre Sigdal Idrettsforening hadde ryddet og merket løypa veldig bra -  tørrvær  den siste tiden gjorde også sitt til at forholdene var veldig gode.



Per Kristian  Nygård    fulge opp seieren fra  Koboltgruvene Opp med ny seier.

Norges eldste.
Seterløpet ble arrangert første gang i 1936. Den gang  var det 105 deltagere på startstreken -  en av disse var kvinne  -  frøken Sigrid Semmen.  Fra avis referatet etter løpet kan man lese: «hun hadde stor pakning og hadde for øvrig klædd sig meget godt for turen, så hun var ikke akkurat «ledig». Hennes kondisjon var enestående og innspurten var en av dagens beste.» – Sluttid 2:49,57. Selv uttalte frøken Semmen til pressen:  «Nei dette var nok ikke noe for kvinnfolk, men moro var det lell, og jeg er glad jeg slapp levende fra det ! Men denne ryggsekken synes jeg er noe hærk å dras med: jeg hang fast i alle de trær jeg kom borti .»

Den gang hadde løpet innkomst på forsamlingslokalet Gimle. Etterpå var det premieutdeling med påfølgende fest. -  det rapporteres om stor stemning.

 


Kjersti Karoline Danielsen vinner klassikeren


I 1988 ble innkomsten flyttet til idrettsplassen og klubbhuset på Formo. Med dette ble nok løpstiden et par minutter lengre. Kristen Åby har deltatt 36 ganger av disse har 17 endt med seier. Frank Bratlie fra Mjøndalen har deltatt hele 48 ganger. Av de som startet i årets løp, har Knut Bye flest starter med 44 ganger. 
Deltagelsen i løpet har variert. Årets løp var et steg i riktig retning -  56 trimmere og aktive tok turen «over åsen» i år .

I 1936 ble seieren delt mellom Ole Hellerud  (Vestre Spone) og Sigurd Moe (Sturla) -  Sigurd Moe uttalte til pressen etter løpet: «Dette var mitt 8. skogsløp i år, så nu synes jeg det kan være nok. Jeg er glad fordi beinet mitt holdt i dag. Løipa var virkelig flott, avvekslende og god, nettopp slik skal  en skogsløipe være. Ellers fornøid med førsteplassen og delingen av denne med Hellerud.»



Reidar Lindbo vant klassen for deunder 20 år

På Vestre Spone IF sine hjemmesider (www.vsponeif.no) kan man finne samtlige resultater fra 1936 og frem til i dag. Her kan man også finne hele avisreferatet fra 1936. 
Seterløpet vil nok garantert fortsatt være Norges eldste løp i mange år fremover. Arrangøren har allerede begynt planleggingen av hvordan det  75. Seterløp skal feires om 2 år.


Per Kristian Nygård,  Kjersti Karoline Danielsen, Nina Støvern og Reidar Lindbo