- Jeg har følt at jeg har hatt potensial til å ta medalje på junior-VM en stund, og endelig lykkes jeg. Det er veldig moro, sa Pia Young Vik med et stort smil etter sprinten på junior-VM i rumenske Baia Mare. Den fotrappe jenta som er orienteringsfostret i Nydalens SK holdt lenge samme fart som vinneren Rita Maramarosi fra Ungarn:

- På veivalget til 15. post taper jeg nok en del, og i tillegg løper jeg feil ned en trapp helt på slutten, forklarer Young Vik som dermed må se den ungarske jenta 20-tallet sekunder foran seg på resultatlisten:

- Det er en stor lettelse med medalje. Nå kan jeg senke skuldrene foran de kommende distansene hvor jeg også har mål om å prestere bra. 

Jenta som fylte 20 år denne fine sommerdagen i Baia Mare skaffet seg selv en best mulig presang på dagen, men hun er altså ikke mett på junior-VM suksess.

For klubbvenninnen i OK Linné i Uppsala hvor jentene studerer, Kristin Melby Jacobsen, ble det stang ut, 2 sekunder fra pallen og 4. plass på junior-VM innledningen:

- I utgangspunktet er jeg ikke noen «sprinter», så jeg er veldig fornøyd med mitt løp i dag. Jeg har fått en god start på mesterskapet, og ser veldig frem til skogsdistansene, sa jenta som opprinnelig kommer fra Lardal OK. Hun var altså 2 sekunder bak Eeva Liina Ojanaho som tok bronsen.

På herresiden var det «halvt norsk» på toppen av pallen da tyske Anselm Reichenbach, som er født og oppvokst i Norge med Oppsal Orientering som barndomsklubb, vant. Reichenbach som vant junior-NM sprinten i vår, var i dag 8 sekunder foran Guilhem Verove, med Jurgen Joonas på 3. plass 9 sekunder bak.

Iver Dalsaune Thun var best av de norske herrene med 7. plass – 24 sekunder bak vinneren:

- Plasseringen er i og for seg grei, men det var et sted der ute i løypen jeg faktisk ikke visste hvor jeg var. Så det var en del å gå på når det gjelder flyten i orienteringen, sa han om sin gjennomføring. 

Jonas Fenne Ingierd (14), Alfred Bjørnerød (20), Philip Lehmann Romøren (29) løp seg alle inn blant de 30 beste i sine junior-VM debuter.

Mathea Gløersen endte på 30. plass, mens Elisa Gotsch Iversen (44) og Ingeborg Rygg Eikeland (64) hadde det noe tyngre på sprinten gjennom sentrumsgatene i Baia Mare.

Under sprintstafetten i tirsdag får de norske løperne et nytt møte med det samme gatenettet i sentrum av den rumenske byen som er vert for årets junior-VM.

Kilde: PM Norsk orientering