Først ble 166 kilometeren stanset etter ca. 3 timers løping på grunn av jordskred og uforsvarlige forhold i høyfjellet. Så ble 111 kilometeren utsatt og etter hvert avlyst. Kl. 02.00 om natta ble det bestemt at løperne i begge disse feltene skulle få tilbud om å løpe en modifisert versjon av kortløypa med start kl. 10 lørdag. Med bussavgang allerede kl. 06.30 ble det ei kort natt for de som valgte å takke ja til tilbudet.

Midt på natta kom det også beskjed om at siste del av kortløypa var blitt stengt på grunn av uvær på det siste fjellet. Da hadde 445 løpere allerede sluppet forbi, og Anders Tøsse var en av dem. Han løp inn på 18.19.07 og en 185. plass. Den første som ikke slapp forbi var Bernt Bratsberg, som dermed måtte gi seg med bare 18 km igjen å løpe. Jan Kristensen forteller på kondisjonsforum at han gav seg i Trient da 72 km var unnagjort. Stadig sterkere mageproblemer gjorde at han til slutt valgte å stå av.

Erstatningsløpet på lørdag fulgte traseen til siste halvpart av langløypa, fra Courmayeur til Chamonix. Det vil si at løypa var 88 km og om lag 10 km kortere enn kortløypa. Men ellers var det bare å følge de gjørmete sporene fra kortløypefolkene dagen i forvegen. 1409 løpere, deriblant tre norske, stod på streken da startskuddet gikk 10.15. Ca. 50 prosent av de som opprinnelig var påmeldt til TDS (111 km) og ca. 30 prosent av de som kvelden i forvegen hadde starta på UTMB (166 km), var nå med. Ved start var det solskinn, men etter en time begynte det å regne igjen, noe det fortsatte med i 4 timer før det letta og kom bare sporadiske byger.

Ole Petter Hjelle var hele tida med langt framme og avanserte fra en 42. plass til en 24. plass i mål. Tida ble 12.10.01. Runar Gilberg hang også bra med, men ble gradvis litt lenger bak Ole Petter Hjelle og endte på 45. plass med 13.06.45. Derek Henry Broughton lå på 573. plass da han valgte å gi seg i Trient. Da var bremsekrafta i beina borte, og det ble så å si umulig å ta seg ned de bratte og sleipe stiene.

Britene hadde en stor dag med seier i både kvinne- og herreklassen. Lizzy Hawker, som har vunnet langløypa tidligere og også er verdensmester på 100 km, imponerte stort. Hun løp på 11.47.30 og hadde bare 18 menn foran seg. Herreklassen ble vunnet av Jez Bragg på 10.30.37.

UTMB/TDS® 88 km menn    
1 BRAGG Jez  10.30.37  UK
2 WOLFE Mike  10.37.38  USA
3 ITURRIETA RUIZ Zigor  10.49.18  ESP
...
23 Ole Petter Hjelle   12.10.01 NOR 
43 Runar Gilberg       13.06.45 NOR
UTMB/TDS® 88 km kvinner    
HAWKER Elisabeth  11.47.30  UK
MARTINEZ URRUZOLA Néré  12.49.27  ESP
HERVE Agnes  14.11,35 FRA
CCC® 98 km menn    
1   THEVENARD Xavier  11.57.13  FRA
2   CAMUS Sylvain  12.03,08 FRA
3   KALOFYRIS Nikolaos  12.03,48 GRE
...
160 Michael Zeier   18.07,53 NOR 
172 Anders Tøsse    18.19.07 NOR 
CCC® 98 km kvinner    
GIRAUD Maud  14.07,38 FRA
AVENIER Delphine  14.56.02  FRA
SEMICK Kami  15.18.36  USA

Alle resultater

Reportasje fra Ultra-Trail Mont Blanc 2009


Anders Tøsse fikk sin etterlengtede revansj. I fjor brøt han godt før halvveis, men gjorde det til et hovedmål for årets sesong å fullføre kortløypa (98 km) i Ultra-Trail Mont Blanc. (Foto: Åse Irene Bakken Tøsse)


CCC-løperne stavrer seg av gårde på en sti som blir gradvis mer og mer gjørmete. Dagen etterpå ble samme løypa brukt på nytt i "erstatningsløpet" for de to avbrutte/avlyste løpa. (Foto: Pascal Tournaire)


Dagene i forvegen hadde været vært slik. Da var deltakerne i den superlange løypa, Petit Trotte de Leon på 240 km med 18.000 høydemeter, forlengst i gang. (Foto: J. C, Poirot)


Tåka ligger langt nede i fjellsida idet Lizzy Hawker (18) legger her ut på langløypa fredag kveld. Tre timer seinere ble løpet stansa mens hun leda klart. Klokka to natt til lørdag fikk hun beskjed om at det ville bli nytt løp lørdag morgen. Lizzy stilte og tok sin tredje seier. (Foto: Runar Gilberg)


Spanske Killian Journet (1) hadde vunnet Ultra-Trail du Mont Blanc to ganger på rad, og han ledet også temmelig klart da løpet ble avbrutt på grunn av uvær. I motsetning til Lizzy Hawker stilte ikke Killian opp på nytt dagen etterpå. I stedet reiste han til Italia og vant Kima Trophy Ultra SkyMarathon. (Foto: Runar Gilberg)


Einar Iversen la optimistisk av  gårde på sine 166 km. I fjor kom han helt Trient og hadde "bare" 27 km igjen da svimmelhet gjorde at han stod av. Nå var det uvær og jordskred som satte en stopper, ikke bare for Einar, men for alle som hadde gitt seg i kast med langløypa. Men siden alle gode ting er tre, kommer Einar ganske sikkert til å lykkes i sitt neste forsøk, som antakelig blir om to år. (Foto: Runar Gilberg)


Julian Chorier var med i teten hele vegen i det 88 km erstatningsløpet som samla de fleste av de beste fra både langløypa og den mellomlange løypa. Til slutt endte han på en fjerdeplass som raskeste franskmann. (Foto: Pascal Tournaire)


Beste nordmann ble Ole Petter Hjelle som ble nummer 24 i det sammenslåtte feltet. Av løperne som skulle løpt TDS (den mellomlange løypa), var han nummer tre. I løpet av de to timene som gikk fra TDS ble avlyst til at det ble klart at det ville bli arrangert nytt løp dagen etter, rakk Hjelle å melde seg på Ultra-Birken. Nå - når han likevel fikk brukt opp kreftene og dokumentert den gode formen - averterer han startnummeret til salgs. Men kjenner vi mannen som i sin tid løp London Marathon på 2.20.03 rett, så lader han på nytt og er på plass på Rena 18. september. Her ser vi han på veg ut av matstasjonen i Vallorcine med 18 km, inkludert en tøff fjellovergang, igjen til mål. (Foto: Sharon Broadwell)


Alle som når fram til Chamonix blir tatt imot som store helter, enten de som Nere Martinez blir nummer to, eller har brukt dobbelt så lang tid. (Foto: Lars Gilberg)


Runar Gilberg er kommet i mål som nummer 45 og blir som så mange andre tatt imot og hyllet av løpsleder Catherine Poletti. Sammen med mannen sin starta hun Ultra-Trail du Mont Blanc i 2003, og på bare sju år har løpet blitt en kjempebegivenhet, først og fremst i Frankrike og Chamonix, men også i Italia og Sveits som løpet går gjennom. Nå kommer løpere fra alle verdensdeler for å klyve opp på og ned av de majestetiske fjella. (Foto: Lars Gilberg)


Ole Petter Hjelle (til venstre) og Runar Gilberg gratulerer hverandre. I bakgrunnen ser vi deler av den norske kolonien, representert ved Einar Iversen og Anders Tøsse. (Foto: Lars Gilberg)


Dette "gladbildet" er fra starten av det lange løpet. Det som krever så mye pågangsmot og bevegelsesglede - og som gir så mye samhørighet og fellesskap. (Foto: Runar Gilberg)


Kanskje handler Ultra-Trail du Mont Blanc like mye om et møte med seg sjøl og den naturen som vi er avhengig av og som vi blir så små i møte med. Små og sårbare, men samtidig gir det styrke å få trø på fjella, de som har vært der før oss, og som blir værende etter oss. (Foto: Pascal Tournaire)