26 norske løp Tokyo Marathon søndag 28. februar. Terskelen for å få startplass er svært høy. I 2015 var det 309.000 som søkte om å få delta. Noen av de norske "vant" i dette lotteriet. Noen få skaffet seg startplass gjennom utenlandske reiseselskaper. I tillegg hadde Springtime Travel Norge 10 startplasser som fort ble solgt ut.

Jann Post kom på 193. plass i klassen for menn. Nr. 500 i klassen for menn løp på 2.47.34. 1103 løp på under 3 timer.

Det er to norske kvinner inne på lista over de 500 raskeste kvinnene. Kvinneandelen i løpet var på 22 %. Ca. 15 % (6160 påmeldte) kom fra andre steder i verden enn Japan. Totalt fullførte 27126 menn og 7568 kvinner.

Utover en sterk eliteklasse er Tokyo Marathon en sosial maraton med mange som tar seg god tid. Nesten 10 000 løp på mellom 5 og 6 timer og ytterligere 5157 brukte mellom 6 og 7 timer.

Arrangøren har beregnet at det var 1,1 million tilskuere langs løypa og tett på 0,5 millioner i målområdet.

Meget sterke eliteklasser
Tokyo Marathon er et av de store maratonløpene i verden som samarbeider om World Marathon Major, og konkurrerer med London og Berlin om å ha de beste elitefeltene. I herreklassen hadde de 15 løpere med personlige rekorder under 2.10 og ytterligere 25 med bestetider mellom 2,10 og 2.15 pluss noen debutanter med meget sterke tider fra 10.000 m og halvmaraton.

Men på tross et elitefelt med Emmanuel Mutai, tidligere verdensrekordholder og den eneste i verden som har løpt to ganger under 2.04, OL-vinneren fra 2012 og VM-vinneren i 2013, Stephen Kiprotich, og Abel Kirui, nr. 2 i OL i 2012 og VM-vinner i 2009 og 2011, så rakk det verken til løyperekord eller tider blant de aller beste gjennom tidene. Og det på tross av gode forhold: Vindstille, sol, 11 grader ved starten som steg til 16 inntil de langsomste løperne gikk i mål

Etiopiske Feyisa Lelisa, med pers på 2.04.52, vant på 2.06.56. Dickson Chumba har løyperekorden på 2.05.42 satt i 2014. Har kom i år på tredjeplass nesten to minutter etter rekorden.

Det gikk aldri veldig fort. Halvmaraton ble passert på 1.02.52 med fortsatt sju løpere i tetgruppa, som holdt følge til 30 km. Da økte Lelisa farten betydelig og fikk fort et forsprang og vant 37 sekunder foran Kenyas Berhard Kipyego.

Isabellah Andersson ble nr. 9 - hennes beste maraton på tre år

Løp for OL-plass: Svenske Isabellah Andersson ble nr. 9 på 2.30.02. Det svenske OL-kravet på 2.28 er trolig verdens strengeste, så det holdt ikke helt for Isabellah. (Arkivfoto: Kjell Vigestad)

Etter et par sesonger med skader og andre problemer er kenyanskfødte Isabellah Andersson tilbake i god form. Hun har den svenske rekorden på 2.23.41 satt i Dubai 2011. Isabellah kom til Sverige i 2006 og har mellom 2008 og 2015 vunnet 27 svenske mesterskap. Det er flere SM-gull enn noen andre svenske friidrettsutøvere gjennom tidene.

I 2010 ble hun nr. 5 på maraton i EM, og har i ettertid fått bronsemedaljen etter to dopingtatte har mistet sine plasseringer. Årets etter ble det 7. plass i VM. Nå gjaldt det kvalifisering til OL i Rio. Det internasjonale kravet er 2.45, det norske 2.31 og det svenske 2.28.

Isabellah fikk fint følge med sveitsiske Maja Neuenschwander og beste japaner, Yukiko Ukono, men det gikk for fort for alle tre. Særlig de første 5 km på 16.50 kostet mer enn det burde. Det er fart til 2.22.03 i sluttid.

Halvveis ble passert på 1.12.59, som er klart foran skjema til 2.28. Isabellah kjemper nå for å holde følge med den sveitsiske løperen og klarer det til 30 km. Maja Neuenschwander kommer inn på 2.27.36, mens det går tungt for Isabellah, som kommer inn på 2.30.02. Det er godt under OL-kravet i de fleste nasjoner i Europa, men ikke i Sverige.

Med et jevnere løpsopplegg ville Isabellah trolig vært i nærheten av OL-kravet, men da ville hun ikke hatt noen damer å løpe sammen med.

Først var det Mikael Ekvall som i Frankfurt i høst løp bedre enn noen svenske har klart på 25 år og var sju sekunder bak det svenske OL-kravet med 2.12.07. Nå var det Isabellah Andersson som snuste på det særsvenske OL-kravet. Etter at Aregawi ble tatt i doping i januar kan det bli få svenske langdistanseløpere i Rio. Meraf Batha bør klare OL-kravet, men hun kan bli den eneste.

Mellomlandet: Jann Post reiste i "feil" retning på vei til kommentarjobben fra Tour of Canada og fikk med seg Tokyo Marathon på veien. Han var godt fornøyd med løpet og tiden på 2.36.38, selv om det ble noen minutter bak persen på 2.33.32. - Det blir for lite løpetrening i løpet av en hektisk langrennssesong med mye reising, men i Berlin til høsten skal det gå fortere, var hans Instagram-kommentar etter løpet. (Bildet er hentet fra instagramkontoen til Jann Post)

Klart for maraton: Avtroppende visepresident i Kondis, Oddny Ringheim, og mannen Jan Ringheim har gjort alt klart for å løpe i Tokyos gater. Overtrekksklærne som skal brukes i ventetiden før start er pent pyntet med norske flagg. (Foto: privat)

Selfie før start: Oddny Ringheim var godt fornøyd både med sitt eget løp og med arrangementet. Det eneste minuset var køene foran toalettene før start. De var minst like lange som i andre store maratonløp.

Stor startfelt: Drøye 36 000 skytes i gang i den tiende utgaven av verdens femte største maratonløp. (Foto: arrangøren)

Løypekart:
Løypa: Her er de siste 39 km av løypa. Starten går 3 km til venstre for kartet. De største attraksjonene underveis er Keiserpalasset etter åtte til ni kilometer og det store templet, Akakusa, etter 28 km. Mål er i havneområdet.

Løypa er usedvanlig lett. Den starter 40 moh. med slak unnabakke de første 6 km inntil den resten av løpet stort sett ligger på 3-5 moh. med unntak av to bropasseringer på slutten av løpet hvor det er 6-7 høydemeter både opp og ned.

Målområdet: Det er god plass i målområdet i havna i Tokyo. (Foto: Oddny Ringheim)

Fram og tilbake: Løypa går langs brede avenyer. To steder er det 180-graders vendinger, men stort sett er det lange rette strekk som gjør løype lettløpt. (Foto: arrangøren)