Arhen Marathon - det klassiske maratonløpet!
Årets Athen Marathon, det 28. rekken, ble en begivenhet som føyer seg inn blant de store i maratonverden. Det ble et kvalitetsarrangement på høyden med London og New York Marathon. Masse folk langs løypa og tett publikumsledd inn mot marmorstadion for OL i 1896. Og inne på stadion ventet minst 20.000 tilskuere, høy musikk og tett stemning. Men det er likevel i første rekke den historiske løypa fra Marathon til Athen som gjorde maratonløpet til noe ekstra og som fikk rutinerte maratonløpere til å fortelle at de hadde tårer i øyekroken i det de kom inn på stadion.

78 norske fullførte det originale maratonløpet i år, og de var litt ujevnt fordelt på landet. 18 damer på utflukt fra Odda og en stor gruppe fra Ringerike utgjorde flertallet av de norske. Problemet i år var at løpet ble fulltegnet før de fleste norske hadde kommet så langt at de hadde vurdert å delta. Det var også første gang løpet ble fulltegnet mer enn et havår i forveien.

Les også:
Hovedreportasjen fra Athen Marathon 2010
Maratonflammen er tent
Viktige årstall i maratonhistorien


Maratonjubileet 1896-1996
Men Athen Marathon har ikke alltid forvaltet arven etter sagnet om budbringeren som løp fra Marathon til Athen med budskapet om seieren over perserne i år 490 før Kr. eller det første maratonløpet i moderne tid som ble arrangert i forbindelse med OL i Athen i 1896. Det 14. Athen Marathon skulle være maratonløpingens 100-årsjubileum. 200 nordmenn og 400 dansker satte sitt preg på  et av de enkleste maratonarrangement jeg noensinne har vært med på. Men nå har også Athen nådd den morderne tid og grekerne har for alvor begynt å løpe.  


Grekerne løper: Det har skjedd mye i Aten siden 1996. De har tatt steget inn i dataalderen, arrangert OL, bygd T-bane og fått litt orden på bilismen - og begynt å løpe.


Klapping: Baktroppen får støtte inn mot mål


Maratonilden: Maratonløp får nå tilbud om å få maratonilden levert fra Marathon på samme måten som den olympiske flammen tennes i Sparta. Men for denne løperen hadde ilden sluknet lenge før han nådde mål.


Krampe og krig: En atensk kriger som fortsatt holder stilen pluss en løper som fikk krampe like før mål.


Siste bakken ned mot mål: Det er mange slake motbakker i Athen Marathon, men tilsvarende lett mot slutten. Her har Ole-Jonny Ugelstad bare 500 m igjen til mål.


Presidentens palass: Noen løpere er på vei hjem og baktroppen på vei mot mål i det den greske presidentens residens passeres. Hans voktere må konsentrere seg om sine oppgaver med sine karakteriske uniformer og spesielle gange. Det er her Monty Python må ha hentet inspirasjonen til sin "silly walk"-parodi.  


Måljubel: I mye større grad enn i andre maratonløp markeres målpasseringen med seiersgester. 


Fra hele verden: Det var kommet løpere fra nesten 100 land for å feire maratonløpets 2500-årsjubileum



Ingen disk: Han husket kanskje at Pietri Durando ble disket i OL i London i 1908 etter at han var blitt støttet av funksjonærer inn mot mål. Startnummer 1813 nektet i hvert fall å ta i mot hjelp og heller krabbet de siste 50 meterne inn til mål på en respektabel tid på rundt 3.20.


Flere krigere: Når man feirer seieren i et slag for 2500 år siden, så ble dette antrekket for mange grekere.


Norsk jubel: Harald Krøvel i sin maraton nr 121 jubler sammen med en gresk løper


Mer jubel: Fred Harald Nilssen fikk med seg 36 fra Ringerike for å løpe Athen Marathon. Og den tidligere Kondis-redaktøren er strålende fornøyd med sitt 122. maratonløp. 






































Olivenkvist og saks: Kreativ drakt. Ikke for varm og ingen knaging på brystvortene.
Alt som trenges er en sløv saks.




Maratonveteran: Arvid Tangerås er i mål i sitt maratonløp nr. 150.











































Antikk greker: Barbeint og i konas lett omsydde selskapskjole?


Maraton nr. 100 x 2
Jubileum: Steinar Esperås fra Ulset la sin maraton nr. 100 til Aten og fikk etter løpet Den Norske Maratonklubbs utmerkelse av Kondis-kontorets Kjell Jensvold. Her eller de 100 maratonløpene til Steinar


Jubileum: Bjarne Danielsen fra Kopervik la også sitt maratonjubileum til Athen og fikk sin utmerkelse for 100 maraton rett etter målgang.  Her er alle 100 maratonløpene til Bjarne




































Rett etter målpassering på OL-stadion:
Marit Tronrud fra Hønefoss var raskeste norske kvinne i Aten og løp på gode 3.23.



Jenter på tur:  11 spreke og voksne Odda-jenter deltok i Athen Marathon, fortalte Marit Dagestad etter løpet. Denne gangen hadde også mannfolka fått lov til å være med på turer, så det var også 5 kaller fra Odda i maratonløpet pluss at en fra Odda stilte på 10 km..  


Maratonklassikeren: Å løpe den originale maratontraséen fra Marathon til Athen er en spesiell opplevelse, og Athen Marathon har alltid hatt mange deltakere fra alle kanter av verden. Men lenge var arrangementet så som så og tildels  verre enn det. Kondis.no vil om noen dager legge ut en reportasje fra Athen Marathon i 1996, da det ble feiret 100-årsjubileum for det aller første maratonløpet som gikk i forbindelse med det første i OL i moderne tid i 1896. 100-årsjubileumsløpet var også en stor opplevelse, men arrangementet var under enhver kritikk.
 
Men de siste årene har arrangementet både blitt større og større og bedre og bedre. Og årets arrangement var storslagent og fikk stor oppmerksomhet fra media og hadde masse tilskuere. Rolf Nordahl (bildet) var en av 78 norske som fikk sikret seg en startplass i maratonløpet før det var fullt.


Les også:
Hovedreportasjen fra Athen Marathon 2010
Maratonflammen er tent
Viktige årstall i maratonhistorien