Stor 2500-årsfeiring i Aten denne uka
Årets Aten Marathon, som går førstkommende søndag, feirer at det er 2500 år siden den greske budbringeren Feidippides, etter hva sagnet sier (men som ikke stemmer helt med den beretningene skrevet av den tids  historikere)  løp han ca. 40 km fra byen Marathon og til Aten for å overbringe budskapet om seieren over perserhæren. Etter sagnet skulle budbringeren ha segnet om og døde etter å ha overbragt gledesbudskapet: "Vi har seiret"
 
I den forbindelsen kan det passe å minne om noen årstall fra maratonløpets historie:

490 før Kristus:

Grekerne vinner slaget mot Perserne ved Marathon. En budbringer løper fra Marathon til Aten for å fremføre det glade budskap. I det han har sagt: "Vi har seieret", så faller han død om.

1896:
Ideen til det moderne maratonløpet tilskrives en franskmann, Michel Breal, som klarte å overbevise Den olympiske komiteen om at man i forbindelse med de første olympiske sommerlekene i Aten (1896) også burde ha et utholdenhetsløp tilsvarende løpet til en budbringer som løp fra slagmarken til Aten for fortelle om seiren. Dette første (olympiske) maratonløpet, som var 40 km langt, ble arrangert i april 1896, og det ble passende nok vunnet av en greker, Spiridon (Spyridon) Louis, på tiden 2.58.50. (Dette er også bakgrunnen for navnet til Spiridon Langsløperlag (LLL), som arrangerer Bislett 24-timers den 27. november). 



Det første maratonløpet i Norge ble arrangert 3. oktober 1896, og var et av de aller første maratonløpene i hele verden. Det hadde start i Vestby i Follo og gikk de fire milene inn til Oslo.

1897:
Det første Boston Marathon arrangeres, som har vært arrangert hvert år siden. Et år under første verdenskrig ble det kun arrangert som en stafett. Med stafettløpet har det vært arrangert fortløpende 114 ganger.

1908:
Den nøyaktige lengden på maraton er av engelsk opprinnelse og har sin forklaring i at OL-maraton i London startet ved Windsor Castle og skulle ha mål under de kongelige tribuner på White City Stadium. For å få dette til måtte man således legge til ca. 2 km i forhold til den opprinnelige distansen og maraton ble 42 195 m eller 26.2 miles. Det var likevel først i 1921 at det ble bestemt og fra OL i Paris i 1924 at dette ble den definerte standard maraton distansen.

1924:
Det eldste europeiske maratonløpet som arrangeres årlig, Kosice Marathon i Slovakia, innstiftes.

1934:
De første europeiske mesterskapene på maraton blir arrangert i Torino, Italia.

1946:
Norge arrangerer europamesterskap i friidrett med maratonløp. Det staret å¨Bislett og vendte halvveis i Bærum og gikk tilbake til mål på et fullsatt Bislett stadion.

1967:
Australske Derek Clayton løper under 2.10 i Fukuoka Marathon, Japan.

1969:
Norges eldste årlige maratonløp, Trondheim Maraton, arrangeres første gang.

1972:
Kvinner får adgang til å løpe Boston Marathon.

1976:
New York Marathon arrangeres første gjennom alle fem bydeler i New York og blir det første maratonløpet med massedeltakelse og danner opptakten til joggebølgen som skyllet over store deler av verden. Før 1976 var New York Marathon arrangert over flere runder inne i Central Park med et fåtall deltakere.

1979:
Grete Waitz løper under 2.30 i New York Marathon.

1983:
De første verdensmesterskapene på maraton arrangeres i Helsinki.

1996:
Maraton feirer 100 år. 36 000 deltar i det 100. Boston Marathon. I Norge arrangeres Jubileumsmaraton fra Vestby til Ekeberg for stor del i samme trasé som i det første maratonløpet i Norge.


På Maratonmuseet i Marathon: Maleri av løypa til Boston Marathon, gitt av arrangøren til museet. Museets utstilling består i stor grad av gaver fra arrangører og løpere.

Les mer om maratonløpets historie på AIMS sine sider