På bildet til høyre (klikk for stor utgave) ser vi to glade damer fra Åsane CK nettopp fullført og kommet i mål på Vossevangen i 2012. Med solbriller er det Birthe Hestdal som syklet på gode 5.25.39. Til høyre er det Ann-Heidi Nebb som klarer pene 5.00.33. Begge tidene er sterke i kvinneklassen.
Fra før har jo også Marit Iden vunnet Bergen-Voss hele 7 ganger i kvinneklassen for Åsane CK. Denne helgen har også klubben syv ungdommer som skal delta på norgesmesterskapet i sprint-triatlon i Sandnes.

Vestlandsklassikeren har vokst seg stor gjennom sitt 37. år. Med den økende sykkelinteressen både nasjonalt og lokalt har det blitt en fin og jevn økning på antall deltakere i Bergen-Voss, nå med rekord på 5298 forhåndspåmeldte syklister. En annen grunn er også at Bergen-Voss går gjennom nydelig natur. Kontrastene med høye fjell og fjorder, lange motbakker og utforkjøringer. Mestringsfølelsen av å ha fullført 165 km fra Bergen sentrum til mål på Vossevangen er stor. Rytteren blir satt på prøve opp seige Trengereidsbakken ved Gullbotn, lange slakke motbakker opp til Kvamskogen og sist men ikke minst fryktede Skjervet. 

Nytt av året er også flere toppede lag enn før. Fremdeles blir det seedet pulje en, to og tre. Det nye er at det i tillegg blir eget lag fra Hordaland, Østlandet, Haugalandet og mange flere. Her sitter de aller beste rytterne nå og det kommer til å bli en duraberlig kamp mellom forhåndsfavorittene Hordaland og østlandet.



Tekst og foto: Jørgen Pettersen


Like etter den første harde motbakken ved Gullbotn, er det en lang utforkjøring hvor de raskeste syklistene kommer opp i en fart på godt over 70 km/t akkurat når de passerer svingen like bak på bildet.


Bare noen kilometer lengre ute i løypen ser vi fjellene som omkranser Gullbotn med mye snø i Juni. Bildet er fra fjoråret.


Det var is på autovernet ved Brudesløret tidlig om morgenen når rekordpuljene passerte i 2012.


Rekordpulje to eller tre passerer opp mot Kvamskogen fra fjoråret.


Skjervet er syklistenes skrekk når det kommer på slutten av Bergen-Voss. Her er det lett å gå tom for energi om du ikke er flink med næring underveis.


Are Andresen, tidligere toppsyklist for Team Sparebanken Vest/Bjørgvin og Fana IL Sykkel. Med egen heiagjeng bak, måtte Are sykle med blylodd på beina underveis, bruke gassmaske og en tung supermann drakt. Ansiktet til den tidligere toppsyklisten avslører at det virkelig røynet på i 2012.


Heiagjengen bak ler seg skakke, roper og herjer vilt med verbale gloser til stakkars "supermann". De nøt hele ydmykelsen.


Vossevangen sentrum blir forandret til et herlig sykkelkaos hver første lørdag i juni måned når Bergen-Voss blir arrangert.


Proffene vant som sagt ifjor med Stian Remme til høyre og Filip Eidsheim til Venstre.


Team Melkesyre stiller med lag på årets utgave av Bergen-Voss. Bildet er fra 2011 hvor undertegnede ba om å få et bilde bakfra slik at jeg kunne navngi dem ut ifra startnummer. De ante vel fred og ingen fare med dette bildet....de skulle bare visst.