Oppdatering fra arrangøren: Bare ett hinder ble stengt - "Rope Transfer".
Arrangøren stiller seg uforstående til manglende hinder. To hinder; "Snow Run" og "Mountain Climb" ble lagt til i siste liten også.

I helgen gikk startskuddet for den 3. hinderløpsesongen i Norge. I 2013 startet Viking Race, X-Run, Trolljegerprøven og Nature’s Challenge hinderløpsfeberen her på berget, og i fjor fikk vi vårt første pan-Skandinaviske OCR-tilskudd med svenske Toughest i Holmenkollen. Toghest kan kalles internasjonalt siden de arrangerer i alle Skandinaviske land, og skal arrangere i England i 2016.

I helgen fikk vi bryne oss på nok et pan-Skandinavisk hinderløp – svenske Tough Viking. Undertegnede har deltatt i mange løp, både her i Norge, men også i det store utland, og har veteranene Spartan Race og Tough Guy på CVen. Forventningene var høye, både fordi Tough Viking selv hevder de er et av Nordens største hinderløp (red.anm Toughest dro til sammenligning over 1800 deltakere i fjor), og fordi jeg har hørt at de har avholdt meget bra løp i både Stockholm og Gøteborg. I tillegg har markedsføringen deres på blant annet Facebook og sørget for å holde interessen og forventningene oppe.

2015.06.01_taff_wiking_01_crawl.jpgKrabbing er et kjent og kjært hinder. FOTO: Tough Viking
 
Tough Viking sponses av Reebok, så i likhet med de store løpene hadde også dette løpet sitt eget Reebok-team i løypa – her fant vi navn som Funkygine, Lasse Tufte og Kim Sung A. Kleven (Team Physix) (red.anm. kjentfolk i treningsmiljøet i Oslo). Ingen av disse er noen utpregede løpere, men med super plassering beviser de igjen at hinderløp ikke bare er for de som kan løpe, men også for crossfitutøvere, egenvektsutøvere og de som er generelt godt trent. Men kanskje viktigst av alt viser de at med god lagånd kommer man langt – og som ved alle gode hinderløp presiserer også Tough Viking ved start at lagånd og kameratskap er det som gjelder; vis hensyn og hjelp hverandre i løypa. Hinderløp er for absolutt alle!
 
Resultatene etter det 5 kilometer lange løpet med 14(12) hinder ble følgende:

Herrer
1 - Ørjan Madsen – OPIL – 36.36.6
2 - Kristoffer Halvorsen – 36.46.3
3 - Wiggo Skretteberg – 37.25.9

Damer
1 - Mona Strande - Lommedalen - 45:31.0
2 - Martine Grav – Team Delvis – 49.14.7
3 - Torill Grindhaug – Skudeneshavn – 50.34.9
 
Det som dessverre må nevnes vedrørende resultatene, er at mange deltakere, spesielt i pulje 1, ikke fikk registrert tiden sin. Dette er en svakhet som Tough Viking får trekk for. Arrangøren skylder på «tøffe værforhold», men det forventes at en så stor arrangør har full kontroll på tidtaking. I tillegg blir det i etterkant kjent at to av hinderne ble stengt underveis i løpet – det ene vannhinderet og et tømmerstokkhinder. Når man da ser at mange i toppen i både herre- og dameklassen er deltagere som startet sent, kan det settes spørsmålstegn ved hele resultatlisten, som dere forøvrig finner her.
 
2015.06.01_taff_wiking_11_medalje.jpgFornøyde deltakere etter målgang! FOTO: Tough Viking
 
I hinderløp er både terreng, løypa og været en del av faktorene for hvor hardt et løpet blir. Når man velger å legge løpet til Tryvann, kan man se for seg at løypa blir ganske så krevende. Dessverre viste ikke værgudene seg fra sin beste side denne dagen, noe som var med på å gjøre løpet ekstra krevende. Både det å løpe i 3 grader og regn er tungt nok, men i tillegg blir en del av hindrene ekstra utfordrene: glatt monkeybar/ armgang, enda glattere tau å klatre i, og uhåndterlige tømmerstokker…ja og for ikke å glemme, ekstra høy gjørmefaktor. Men det heter jo ikke gjørmløp for ingenting!
 
Det stilles forventninger til hindrene på lik linje som til gjennomføring, og jeg må si at Tough Viking i stor grad innfridde her. Det ble lagt opp til 16 hindre, men det var kun 14 som de faktisk hadde satt opp, og etter hvert ble altså 2 stengt av sikkerhetsmessige årsaker. Mange savnet dog rampa, som anses som et av deres signaturhinder – kanskje et de bør prioritere å ta med neste gang. Hindrene var generelt store og krevende, men gjennomførbare. Akkurat som det skal være. Ryktene sier at hindrene i Gøteborg var mer teknisk krevende, men til gjengjeld hadde Tough Viking lagt løypen opp og ned slalåmbakkene opp til flere ganger. Det var lite køproblematikk takket være store hindre, med flere muligheter til å gjennomføre. Tauklatringen hadde hele 16 tau, monkeybaren hadde 5 parallelle baner, i tillegg til mulighet for å klatre på siden. Kamokrabbingen var bred og fin, det samme var krabbingen under stokkene mot slutten. Balansehinderet hadde også 5 muligheter for balansering, og de inverterte veggene var brede og fine. La meg bare skyte inn en liten takk her til to unge herremenn som hjalp meg over disse utfordrene veggene da jeg hang som en hjelpesløs apekatt på toppen av det første. Det er det det handler om – samarbeid og solidaritet!
 
Her er noen hindre som utmerket seg:
 
Ildhinderet
Ildhinder er kult! Og her hadde de ikke mindre enn 4 rader med høyballer som brant! Du ble spylt før du skulle hoppe over, så sikkerheten kjentes umiddelbart bra ut. Problemet var at jeg personlig så bare 2 rader da jeg startet på hinderet og holdt på å snuble i rad nr 3. Da jeg landet i ilden og røyken, og skjønte at det var en rad nr 4, kjente jeg et lite snev av panikk. Hostende med lett noia skjente jeg ut til venstre og kom meg helskinnet ut. Men det var gøy! Litt negativt var det at høyballer ryker noe voldsomt, gir dårlig sikt og det er fare for at at noen lander på bålet på grunn av dårlig sikt.

2015.06.01_taff_wiking_06_fire.jpgDeltakerne måtte over 4 rader med brennende høy. FOTO: Tough Viking
 
Submerge
Her måtte vi dykke under ikke mindre enn 4 flyteelementer av ca 50 cm bredde. Et hinder som virkelig utfordrer med tanke på at du skal under vann, det er litt mer enn bare å dykke under en stokk i en tank, slik mange andre løp har. Er du det minste skeptisk til å dykke under et element i vann kombinert med høy puls og andpustenhet så har du her det perfekte hinder etter min mening. Sikkerheten var også godt nok ivaretatt her, da det var mange folk rundt hinderet, du kunne stå på bunn, og det var nære land.

2015.06.01_taff_wiking_08_submerge.jpgUnder vann! FOTO: Tough Viking

Stor kudos til den frivillige som kastet seg i vannet og reddet denne personen!

 

Rope transfer
Nå har jeg personlig en forkjærlighet for vannhinder – de er ekstra utfordrene, og det er gøy. Men vannhinder stiller store krav til sikkerhet. Man skriver alltid under på at man gjør dette på eget ansvar, men arrangøren har fortsatt ansvar for at sikkerheten er ivaretatt så godt som mulig på hindrene. Det er også kjent at de få dødsfallene som har vært innen hinderløpsporten har vært på vannhindre. For oss som har løpt X-Run de to foregående årene så var dette et kjent hinder, det ligger et tau tvers over et vann, så kan man velge om man svømmer eller drar seg over. Det ble sagt at temperaturen var 8 grader i vannet, men det korrekte viser seg å være nærmere 4 grader. Dessverre var det her hverken båt i vannet, eller kasteline. Dette hinderet ble derfor stengt etter at en deltaker fikk panikk i vannet og slo rundt seg. Stor kudos til den frivillige som kastet seg i vannet og reddet denne personen! Og ekstra kudos til den deltakern som også hjalp til, og i tillegg tok armhevinger før han løp videre! Det er ekte hinderløpånd det!
 
Tømmerstokker
I utgangspunket et utrolig kult hinder. Det stiller krav til styrke og koordinasjon, og definitivt et av de hindrene jeg hadde på listen over «easy-to-do» nettopp på grunn av styrke-aspektet. Men her må jeg dessverre komme med litt kritikk til arrangøren, og for så vidt hinderløp i Norge generelt.  De store løpene i utlandet har enten mottoet «likt-for-alle», eller de har jentevekter og guttevekter. Norske X-Run kjører de som løper alene i egne puljer og lagløperne senere. Det kjennes veldig urettferdig når man står og slåss med en tømmerstokk alene, og det da kommer folk bak deg som bærer en stokk på deling mellom 2-3 mennesker. Ja – Tough Viking er et løp som oppfordrer mye til lagånd og samarbeid, men likevel var vi flere som løp alene, og da kjennes dette ikke bra. Dette er som sagt en generell kritikk til hinderløp i Norge – likt skal være likt, på den ene eller andre måten. Toughest i Holmenkollen løste dette ved å ha sandsekker som veide like mye, og X-run løser det ved å skille mellom singelløpere og lagløpere. Når man har tidtaking og premier til de 3 beste i hvert kjønn må man også legge opp til rettferdighet som best man kan i et sånn løp.

2015.06.01_taff_wiking_03_timber.jpgFOTO: Tough Viking
 
Ellers vil jeg gi ros til Tough Viking for valg av sted – det ER kult å være viking og løpe i slalåmløypene i Norge, det var gode muligheter for parkering for oss som kjører bil, men likevel også lett tilgjengelig for de som kommer med offentlige transport. Medaljen vi fikk er helt rå – men selvfølgelig er det alltid kult å få en t-shirt også! Det var mulighet for kjøp av mat og drikke etter løpet. Og ikke minst løpsvenuen var kul, det var musikk, Reebok-sofa i oversized modell, Reebok selfie-vegg til å ta bilder foran (viktig for de som synes det er stas med bilder…og hvem synes ikke det???) og litt forskjellig andre ting man kunne shoppe. Det var masse ambulanser på stedet så sikkerheten virket som den var generelt godt ivaretatt.
 
Selv om været la en liten demper på arrangementet, så kan man ikke klage på det - spesielt for et løp som har viking i navnet. Stor klapp på skulderen til alle hinderløperne! Stemningen i start- og målområdet var som vanlig helt upåklagelig – det ER kult å være hinderløper! Man får nye venner for hvert eneste løp man løper BÅDE  i Norge og i utlandet!

Vi sees på Barskingen allerede nå på lørdag 6. juni!

2015.06.01_taff_wiking_02_monkey bars.jpgArmgang, også kjent som monkey bars. FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_04_cargo climb.jpgTaunett i skogen. FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_05_terreng.jpg

Råskinn på vei nedover. FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_07_soele.jpg

Perfekte værforhold for et vikingløp! FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_09_traktordekk.jpg

"Tire flip" finner man ofte i hinderløp - en øvelse kjent fra Strong Man og CrossFit. FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_10_10000v.jpg

Elektrosjokk-hinder for første gang i Norge! FOTO: Tough Viking

2015.06.01_taff_wiking_mari, martin, lene mari.jpg

Tre av Norges mest aktive OCR-entusiaster. Fra venstre: artikkelforfatter Mari Weider, Lene Mari Bergerud og Martin Weider.