Etter sølv i 2008 og fjerdeplass i fjor, var Sondre Nordstad Moen rekna som en av de store favorittene i juniorklassen. Men Vidar-løperen fikk en verst tenkelig start med et fall som gjorde at han plutselig var sist i det over 100 mann store feltet. Sjøl om han jobbet seg gradvis oppover og kom i kontakt med teten, var det for lite krefter igjen da farten i teten ble økt mot slutten. I mål var han ni sekunder bak Abdelaziz Merzougui fra Spania som vant.

- Det er umulig å si hvor mye Sondre tapte på fallet, men på et tidspunkt var han 12 sekunder bak teten, og for å komme seg framover måtte han løpe en god del yttersvinger, forteller lagleder Finn Kollstad. Fallet skjedde som en følge av at to løpere foran Sondre falt. Sondre klarte ikke å styre unna og gikk dermed sjøl over ende.

Ferdinand Kvan Edman leverte også et sterkt løp og ble nummer 27, ikke mer enn 34 sekund bak Sondre. Ørjan Grønnevig ble nummer 52 og Ahmad Muktar Adam nummer 82. Til sammen gav det de norske en noe skuffende tiendeplass i lagkonkurransen.

Sindre Buraas var med i teten i U23-klassen hele vegen, men også han måtte melde pass da det virkelig dro seg til mot slutten. Åttendeplassen var likevel stor framgang i forhold til fjorårets 37. plass.

- Sindre var fint med i teten veldig lenge. Han fortalte etter løpet at han et par kilometer fra mål følte seg så sterk at han kunne vinne. Men nivået er høyt, og mot slutten stakk de beste i fra, forteller Finn Kollstad.

Avstanden fram til vinneren, Hassan Chahdi fra Frankrike, var på 23 sekunder. Nest best av de norske her ble Lars Erik Malde på 23. plass, 27 sekunder bak Sindre. I lagkonkurransen ble de norske U23-guttene nummer fem med Audun Nordtveit og Hans Kristian Fløystad som de to siste tellende.

Daabayaa Badhaso klarte ikke å prestere like bra som han gjorde i nordisk og Lotto Cross Cup tidligere i høst og endte på en 34. plass, slått nokså klart av både Morten Munkholm og Jussi Utriainen som han slo greit i nordisk.

Suveren vinner ble 35 år gamle Sergiy Lebid som stod for den utrolige bragden å vinne EM-gullet for niende gang. I tillegg har ukraineren tre andre medaljer i EM terreng, og han er den eneste som har deltatt alle de 17 gangene mesterskapet er blitt arrangert. Nå  vant han 3 sekunder foran Ayad Lamdassem fra Spania og 4 foran Youussef El Kalai fra Portugal. Daabayaa Badhaso var 1.06 bak Lebid i den 9870 m lange løypa.

Norge stilte med bare en kvinne, og Kirsten Marathon Melkevik ble nummer 23 i kvinner senior. Også hun måtte se seg slått av en utøver som hun holdt klart bak seg under nordisk mesterskap. Danske Maria Sig Møller ble nummer 12 og var 37 sekunder foran Kirsten. Jessica Augusto sørget for heimeseier og portugisk jubel da hun løp først i mål på 26.52. Portugal tok også bronsen, og med fire jenter inne blant de ti beste ble det også suveren seier i lagkonkurransen.

U23-klassen for kvinner ble vunnet av tyrkiske Meryem Erdogan, og her ble finske Sandra Eriksson nummer seks. I den yngste kvinneklassen dominerte britene med første-, tredje, niende- og tiendeplass. Charlotte Purdue vant med 3 sekunders margin.

Etter en uheldig start med fall jobba Sondre Moen seg gradvis framover og endte til slutt på en femteplass. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Bare 17 år gamle Ferdinand Kvan Edman gjorde med sin 27. plass en flott debut i EM terrengløp. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Ørjan Grønnevig var tredje best av de norske U20-løperne, med en 52. plass. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Sindre Buraas var med langt fram i feltet, og årets 8. plass var stor framgang fra fjorårets 37. plass. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Lars Erik Malde hadde tatt turen over Atlanterhavet, fra USA, for å bidra i EM. Individuelt ble det 23. plass og i tillegg en fin 5. plass i lagkonkurransen. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Daabayaa Badhaso var eneste norske herreløper i seniorklassen. Etter å ha slitt litt med en stiv rygg endte han på 34. plass. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)

Reportasje hos SK Vidar

Den norske troppen var full av optimisme under en høy og blå himmel dagen før mesterskapet. (Foto: Veslemøy Hausken / NFIF)