Hilde Aders forserte de 1000 høydemeterne på 43.40 og vant med nesten et og et halvt minutts forsprang til nummer to, franske Jessica Pardin.

- Det var første gang jeg løp på enkeltstart, så jeg måtte jobbe veldig med meg selv. Jeg ante heller ikke hvordan jeg lå an, og fokuset mitt var å holde et jevnt driv og løpe helt opp til der stigene begynte. Jeg er ganske sterk i motbakke, men ante lite om hvem som stilte til start så jeg fokuserte på å gjøre mitt beste, forteller Hilde til Kondis etter løpet.

Allerede i morgen tidlig skal hun i aksjon igjen, så særlig mye tid til å feire har det ikke vært.

- Timene nå etter løpet har vært fine med heiing på andre norske og så klargjøring til start på 23 km klokka 08.00 i morgen tidlig.

Elisabeth Hildenes kom på fjerdeplass, to plasser foran meget meritterte Ida Nilsson fra Sverige. Berthe Annette Svenkerud var tredje norske kvinne inne blant de ti beste.

I herreklassen gikk seieren til Stian Angermund-Vik som hadde sitt internasjonale gjennombrudd nettopp under Mont Blanc Marathon i fjor. Da vant han 23 kilometeren og ble nummer to i KM Vertical. For ei uke siden viste han god form da han ble norsk mester i motbakkeløp.

Nå vant Varegg-løperen på 35.51 og var nesten 2 minutter foran nummer to, Andy Wacker fra USA. Eirik Haugsnes på fjerdeplass var 3.25 bak.

I motsetning til Hilde Aders skal ikke Stian løpe den 23 km lange Cross-løypa lørdag. Men han er påmeldt maratonløpet på søndag, og det blir spennende å se hvor godt han vil hevde seg der.

To norske fullførte også 80 kilometeren som starta tidlig fredag morgen. Løpet ble vunnet av Caroline Chaverot fra Frankrike og Diego Pazos fra Sveits. Jacob Ziesler ble best av de norske på en 39. plass, knappe 4 timer bak vinneren.

Det vanka premier til to glade norske vinner i Chamonix. (Foto: Sven-Are Paulsen)

KM Vertical kvinner
1 Hilde ADERS Tromsø Løpeklubb SE F 00:43:40 NOR (Norvège)
2 Jessica PARDIN Team Hoka/CABB SE F 00:45:03 FRA (France)
3 Celia CHIRON TEAM OPTISPORT UGLOW SE F 00:45:06 FRA (France)
4 Elisabeth HILDENES   SE F 00:45:45 NOR (Norvège)
5 Ekaterina MITYAEVA Adidas Outdoor SE F 00:47:08 RUS (Russie)
6 Ida NILSSON   SE F 00:47:37 SWE (Suède)
7 Marianna JAGERCIKOVA Team Dévoluy/ GH2A SE F 00:48:52 SVK (Slovaquie)
8 Christiane NEX Calvesi V1 F 00:49:05 ITA (Italie)
9 Berthe A. SVENKERUD Troms future endurance team SE F 00:49:13 NOR (Norvège)
10 Elise ROUCHY CMSAB SE F 00:51:51 FRA (France)

KM Vertical menn
1 Stian ANGERMUND-VIK Varegg team Salomon SE H 00:35:51 NOR (Norvège)
2 Andy WACKER adidas Rocky Mountain Elite SE H 00:37:39 USA (Etats-Unis)
3 Emmanuel ALLENBACH Jog'R le team V1 H 00:38:33 FRA (France)
4 Eirik HAUGSNES   SE H 00:39:16 NOR (Norvège)
5 Alban FIERS Praz sur Arly SE H 00:39:18 FRA (France)
6 Arnaud BARBE   SE H 00:39:24 FRA (France)
7 Grégory VOLLET SALOMON V1 H 00:39:52 FRA (France)
8 Adrien MICHAUD Scott led-lenser SE H 00:40:36 FRA (France)
9 Maxime RAUNER Jog'R Salomon SE H 00:40:46 FRA (France)
10 Aaron KNIGHT La Sportiva Australia V1 H 00:40:50 AUS (Australie)

27 Dag Henry NILSEN Vaksdal V1 H 00:43:22 NOR (Norvège)
51 Amund H. KRISTIANSEN Troms future endurance team SE H 00:46:10 NOR (Norvège)

80 km kvinner
1 Caroline CHAVEROT Team Hoka V1 F 11:40:59 FRA (France)
2 Maïlys DREVON CE Salomon V1 F 14:34:11 FRA (France)
3 Li DONG Salomon SE F 15:16:07 CHN (Chine)

80 km menn
1 Diego PAZOS Planet Endurance SE H 10:52:45 SUI (Suisse)
2 Guillaume BEAUXIS TEAM HOKA ONE ONE SE H 11:05:10 FRA (France)
3 Rémi BERCHET Team Scott-Led Lenser SE H 11:16:14 FRA (France)

39 Jacob ZIESLER Boston Consulting Group SE H 14:39:22 NOR (Norvège)
117 Roger ERSTAD Varegg/Fjellgeitene V1 H 16:28:38 NOR (Norvège)

Hilde_Aders.jpgHilde Aders på en treningstur på motsatt side av Chamonix-dalen, ved Montenvers-breen, noen dager før konkurransen.

Caroline Chaverot vant den meget kuperte og krevende 80 kilometeren. (Foto: arrangøren)

80_KM_Diego_Pazos.jpgDiego Pazos fra Sveits var først i mål av gutta. 80 km-løypa måtte i år legges om en hel del på grunn av store snømengder i fjellet. (Foto: arrangøren)

80 km-løperne fikk en utrolig flott, men også varm dag i fjellet. Varmen var nok en av grunnene til at ikke mer enn 562 av de 1076 startende klarte maksimaltida på 24 timer. (Foto: arrangøren / Pierre Raphoz)