I fjor var det rekordmange 920 deltagere på Svalandsgubben, Kortgubben og Minugubben samlet. I år var det 812 deltagere, men det kunne kanskje vært flere.

Fædrelandsvennen sjekket status noen dager før løpet:
- Kan det være den nye påmeldingsfristen som velter ny deltakerrekord? spør avisa.
- Teoretisk sett ja,, og det er litt synd. Men i fjor holdt alle påmeldingene på løpsdagen på å velte hele arrangementet. Jeg vet ikke helt hva som er best eller verst, sier løpsleder Trygve Løland.

575 løp Gubben
Løpet som er mest kjent for å være ekstremt vått, sølete og tungt holder uansett stand som ett av høstens absolutt største terrengløp i Norge, og det største skogsløpet av en viss lengde. Bare på 27 kilometeren var det hele 575 deltagere. Resten løp Kortgubben på 13 kilometer (menn junier og kvinner kortalternativ) eller Minigubben på 5 kilometer.

På løpets hjemmeside er det en grundig innføring i løpets historikk, der vi blant annet kan lese:
Hiv GPS-en så langt ut i myra du kan!

Nå i moderne tid får vi en del hint om at løypa er altfor kort. De fleste påstander ligger på 25,8 til 25,9 km. Til det er å si: Hiv GPS-en så langt ut i myra du kan, og spring ei runde til om du ikke har fått nok.. Svalandsgubben tviholder på sitt varemerke: ”Svalandsgubben Skauløp 27 km”

Samme vinnere i Gubben som i 2015
Ingeborg Kristine Lind fra IL Gular vant i år som i fjor, og årets tid var 2:14:10 mot 2:16:55 i fjor. Solfrid Braathen fra SK Vidar på 2. plass var hele 9:36 etter suverene Ingeborg. Også i herreklassen var det samme vinner, Eirik Gramstad fra SK Vidar vant for tredje år på rad og for sjette gang på siste syv år. I år brukte han 1:03 mer enn i fjor, men 1:46:23 var likevel godt foran et kobbel med løpere fra Kristiansand Løpeklubb på de neste plassene - der Eivind Knutsen ble nummer to på 1:48:25.

Eirik har selv løyperekorden med 1:42:35 fra 2012, mens Kjersti Karoline Danielesen satte en "umulig" løyperekord for kvinner i 2010 med 2:00:08.

Ingeborg Kristine Lind på vei opp mot tårnet (foto: Sølvi Noraas / Svalandsgubben).

Marianne Andersen slo sin egen løyperekord
På Kortgubben ble det seier og løyperekord til landslagsløper i orientering, Marianne Andersen fra Konnerud IL.Hun vant i fjor oså, men er i år for alvor kommet i form igjen etter en del tunge år. Denne løype ble endret og forlenget fra i fjor, og Marianne forbedret sin egen rekord fra 1:01:23 til 57:38.

I herrer junior ble det seier til Thomas Meinick fra IL Jutul med tiden 52:18, over to minutter raskere enn han løp da han ble nummer tre i fjor, men 52 sekunder etter Kristian Tjørnhoms sterke løyperekord.