Begge de to som ble kåret til Europas beste terrengløpere i Budapest tidligere i desember, måtte se seg slått da de møtte sterk afrikansk motstand i Lotto Cross Cup Brussels i Belgia 23. desember.

Italienske Andrea Lalli var den som merka overmakten mest, og han måtte også se en europeer foran seg. Det var Hassan Chahdi fra Frankrike som ble nummer to i EM. Nå ble Chahdi nummer fem og Lalli nummer sju.

Vant gjorde kenyanske Gilbert Kirui som brukte 33.02 på den 10,5 km lange krevende terrengløypa. Kirui er bare 18 år, og han vant med 9 sekunders forsprang til landsmannen Alex Kibet på andreplass. Europamester Lalli var 48 sekunder bak med 33.50.

Bildet: Finnuala Britton er blitt europeisk mester i terrengløp to år på rad. Nå ble hun slått av en etiopisk 18-åring. KLIKK PÅ BLDET FOR STOR UTGAVE. (Foto: Stig Vangsnes)

I kvinneklassen klarte irske Fionnuala Britton å gi de afrikanske løperne atskillig bedre kamp. Til slutt ble hun nummer to, 3 sekunder bak Ruti Aga som gjorde unna de 6 kilometerne på 20.48. Aga er fra Etiopia, og i likhet med herrevinneren er også hun bare 18 år. Aga og Britton var i en klasse for seg sjøl og ned til etiopiske Elini Gebriwoth på tredjeplass skilte det et lite halvminutt.

Trass i at hun måtte se seg slått, var Fionnuala Britton meget godt fornøyd med løpet.

- Jeg elsker å springe i denne løypa i Brussel, og regnet og vinden forstyrra meg ikke for mye. Jeg var hele tida med i teten sjøl om jeg ikke hadde forberedt meg spesielt bra til dette løpet. Etter at jeg vant EM for andre gang, har ikke treninga hatt det samme fokuset som den vanligvis bruker å ha, fortalte Britton til IAAF etter løpet.

Britiske Jess Coulson, som vant U23-klassen i EM, ble nå nummer elleve, 1.16 bak vinneren. Belgiske Soufiane Bouchikhi som kom på andreplass bak Henrik Ingebrigtsen i U23-klassen i EM, ble nå nummer tolv i herrefeltet. Han var 1.22 bak Gilbert Kirui.