Det 3,6 km lange motbakkeløpet med knappe 400 m stigning samla både bakke- og banespesialister til hard dyst. Forholdene var fine med 16-17 grader og så å si tørre stier. Løypa består av ca. en tredjedel asfalt, en tredjedel grusveg og en tredjedel sti/kjerreveg. Etter en slak førstekilometer blir det skikkelig bratt sjøl om det også finnes korte nesten flate parti i siste del av løpet. 


Vinnerne: Heidi Mårtensson og Martin Johansson tok hver sin klare seier i Eggekollen Opp. TRYKK PÅ BILDET FOR STOR UTGAVE!


Ikke overraskende ble det fjorårsvinneren, Martin Johansson, som vant. Ifjor løp han på 17.10 mens han nå flytta løyperekorden ned under den magiske 17 minuttersgrensa. Med 16.50 var han hele 49 sekunder foran nummer to, Øyvind Heiberg Sundby. 

- Jeg er veldig godt fornøyd med at det gikk så fort i dag, for jeg har trent mye mengde i det siste og ikke lada opp noe som helst, fortalte Johansson etter løpet. Som navnet antyder er han svensk, og hovedidretten er langrenn. I fjor gikk han på det svenske laget i Tour de Ski, og i år har han et lite håp om å kvalifisere seg for OL. 

- Fram til 2010 og VM i Trondheim satsa jeg orientering, men nå er det langrenn som gjelder, fortalte mannen som bor i Holmenkollåsen i Oslo og har ypperlige treningsforhold der. 

Heidi trives i terrenget

Enda litt større forsprang hadde Heidi Mårtensson til neste konkurrent, som var Julie Haabeth Brox. Heidi vant på 21.37 mens Julie brukte 22.28. 

- Jeg fikk fjerna mandlene for noen uker siden og har trent veldig lite etter det, så slik sett er jeg fornøyd med at det gikk så bra i dag, fortalte Heidi etter løpet. Akkurat som herrevinneren har Heidi svenske aner, og hun er også omtrent like allsidig som han. Heidi holder høyt europeisk juniornivå i både løping og orientering. Neste mål for henne blir Lidingöloppet der hun har vært med årvisst siden hun var lita jente. 

- Så blir det forhåpentligvis nordisk mesterskap i terrengløp, og går det bra der, så kan det jo også bli EM terrengløp i desember. Slik sett så gjør det nok ikke noe at jeg har hatt en liten pause nå, for det har gått veldig i ett i sommer, og sesongen har allerede vært lang.

151 løp på tid opp til Eggekollen. I tillegg var det barneløp og et stort antall i trimklassen. Oppe på toppen var stemningen god med saft, ferske boller, lokaldyrka epler, storstilt premieutdeling og en vidunderlig utsikt over Lier og Drammensfjorden.

Visst var det møyen verdt å ta seg opp bakkene - og all honnør til de driftige gårdsgutta som årvisst steller i stand det de sjøl kaller "landets morsomste motbakkeløp". 

Tekst og foto: Runar Gilberg

Damepallen_IMG_6406.jpg
I Eggekollen Opp er det premie til alle de yngste, til de beste juniorene og til de beste over 20 år. Her ser vi voksenpallen med Julie Haabeth Brox i midten som hadde dagens nest beste tid. Christina Bus Holth (til høyre) fulgte så med evigunge Synøve Brox på fjerdeplass. 

De raskeste uavhengig av klasse

Kvinner       
1 Heidi Mårtensson  Modum FIK  21:37
2 Julie Marie Haabeth Brox  IK Tjalve  22:28
3 Christina Holth  IK Tjalve  22:43
4 Synøve Brox  Sturla  23:30
5 Margrethe Bergane  Glassverket IF  24:00
6 Marte Kristine Sveen  Ring IL  24:20
7 Hedda Østberg Amundsen  Asker Skiklubb Team G-Sport  24:27
8 Ingerid Laukli  Konnerud il  24:49
       
Menn      
1 Martin Johansson  IL Tyrving  16:50
2 Øyvind Heiberg Sundby  IK Tjalve  17:39
3 Håkon Brox  IK Tjalve  17:49
4 Hans Kristian Fløystad  IK Tjalve  17:59
5 Ulf Holmen  NOTEAM  18:05
6 Øystein Mørk  SK kraft  18:28
7 Hallvard Eriksen Buer  Team Includia  18:36
8 Eirik Kurland Olsen  Lillehammer skiklub/Team Coop  18:41


Alle resultat

Herrepallen_IMG_6416.jpg
Martin Johansson (til høyre) fikk med seg toer Øyvind Heiberg Sundby (midten) og treer Håkon Brox opp på pallen. Ned fra pallen fikk de alle med seg både penger og lokalprodusert eplesaft. 

Juniorjentepallen_IMG_6440.jpg
Også Heidi Mårtensson fikk entre pallen to ganger. Her har hun følge av Regine Bergane som ble nest beste junior.

Juniorguttepallen_IMG_6447.jpg
Blant juniorgutta var det tre som brukte mellom 19 og 20 minutter, og disse tre ble behørig premiert. Martin Sulland (til høyre) vant foran Kristian Tobias Andersen (midten) og Ådne Karlsen Bekkestad. 

Guttepallen_IMG_6467.jpg
Også til de mellom 12 og 15 år vanket det utmerkelser. Harald Østberg Amundsen (midten) var raskest foran Vegard Gulbrandsen (til høyre) og Sturla Frydenlund.

Gjengen_IMG_6477.jpg
Disse karene fra Team Includia og House of Finrod måtte klare seg uten topp tre-plasseringer, men de nøt utsikten og forsynte seg av ikke-forbuden frukt. Hallvard Eriksen-Buer (nest lengst til venstre) fikk også premie for sin sjuendeplass. Einar Vestheim (til høyre) forbedra seg med 3 minutter fra i fjor, Arne Dombestein (nest lengst til høyre) kjente fredagenskveldens dessert litt for godt, men langa fint ut likevel, mens Gildor Inglorian (til venstre) prøvde å finne en småanonym plassering i fremste halvdel av feltet. Felles for dem alle var at de likte både løpet og løypa.

Tjalve-gjengen_IMG_6372.jpg
Tjalve var meget godt representert i Eggekollen Opp med to menn og to kvinner på pallen. - Nå vurderer vi å gå over til motbakkeløping, hele gjengen. Det er der pengene og prestisjen ligger, humra Håkon Brox (til høyre).
- Nei, det ville vært rein og skjær prostitusjon, mente Hans Kristian Fløystad (til venstre). Øyvind Heiberg Sundby (i midten) har for lengst solgt seg til oppoverløpinga mens Julie Haabeth Brox prøvde for første gang, og det med stor suksess. I den tekniske biten halvannen kilometer fra mål tok hun igjen og løp ifra klubbvenninne Christina Bus Holth som ikke trives alt for godt hvis hun oppdager røtter og steiner foran seg.

Men artig var det lell, i landets aller morsomste motbakkeløp.