Bildet: Absel Kiprop vant BUPA Great Edinburgh XCountry i fjor der dette bildet er tatt, men i år måtte han nøye seg med andreplass. (Foto: Arrangøren)

Spørmåla før terrengløpa i Edinburgh var mange: Hva kunne en Kenenisa Bekele midt i tung maratontrening klare på 4 km? Var den olympiske mesteren og dobbelte verdensmesteren på 1500 m, Absel Kiprop, i form etter en bilulykke i fjor høst og nylige beskyldninger om voldelig oppførsel i en bar heime i Kenya? Og hvem skulle vinne landskampen mellom Storbritannia, Europa og USA der det inngikk konkurranse for kvinner og menn i både juinor- og seniorklassene?

Svara fikk vi. Kenenisa hang lenge med i bakkant av tetfeltet på invitasjonsløpet på 4 km. Men da farten ble skrudd opp en liten kilometer fra mål, måtte han slippe og ble til slutt nummer fem, 11 sekunder bak overraskelsesmannen Garrett Heath fra USA. Nå ja, Heath er ingen dårlig løper siden han ble nummer 7 i VM innendørs i 2010, og han slo også Absel Kiprop i samløp sist september da han vant BUPA Greath North Mile.

Absel Kiprop var nok ikke sin kvasseste form, men han virka heller ikke å være særlig hemma av beskyldningene om lovstridig oppførsel i heimlandet. Bekele hadde følgende forklaring på sin heller beskjedne femteplass:

- Jeg visste før jeg kom hit at det var lite sannsynlig at jeg hadde nok fart i beina. Jeg har rett og slett ikke hatt tid til å trene for korte løp siden jeg har gjort unna ca. 240 km i uka for å være forberedt til maratondebuten, fortalte mannen som har vunnet VM terrengløp 11 ganger til Athletics Weekly.

Også i landskampløpet på 8 km ble det amerikansk seier, ved Chris Derrick. Han løp meget overbevisende og slo f.eks. Europa-mesteren fra sist desember, Alemayehu Bezabeh, med 37 sekunder. Nummer to ble britiske Andy Vernon som ble nummer tre i EM.

I kvinnenes landskampløp satte britiske Gemma Steel en stopper for Fionnuala Brittons seiersrekke i dette løpet. Britton hadde vunnet to år på rad, men nå ble hun klart slått av Steel som tok andreplassen i EM. Britton ble nummer to mens EM-vinner, Sophie Duarte fra Frankrike, nå måtte nøye seg med fjerdeplass, også slått av jenta som vant juniorklassen i EM terrengløp, Emilia Gorecka fra Storbritannia.

Også i juniorklassene gjorde Storbritannia det så bra at de vant landskampen nokså greit foran Europa og USA.