På tross av kollisjon med NM i terrengløp i Trondheim er det med mange gode løpere også i Birkebeinerløpet. John Sompol, Kenya/Barakarunners og Øystein Sylta, SK Vidar er de store favotittene blant herrene,mens Kjersti Karoline Danielsen, SK Vidar har favorittstempelet på kvinnesiden.

Arne Post vant Birkebeinerløpet allerede som 17-åring og har to seire i Løpet. Siden har det blitt mest ski og duatlon. Han leder trippelen og sier at det gjør at han også "må" stille i Løpet. Han er fortsatt en så god løper at han trolig greit vil vinne trippelen, og han får kanskje også en god plassering i Løpet

Inger Liv Bjerkrein Nilsen løp glimrende i Nordmarkstraveren for 14 dager siden, og er sammen med trippelfavoritten, Marthe Katrine Myhre, de største utfordrerne til Kjersti. Løpet har også fått en outsider i Gunhild Halle Haugen.

Les også: Birkebeinerløpet i gang!

Overraskende come-back
 

Rask 10 km: Gunhild Halle Haugen løp 10 km i Drammen forrige helg på 35.15, - 9 år etter at hun la opp som toppløper i 2002. Nå gjør hun sin debut som Birkebeiner. (Foto: Kjell Vigestad) 

Gunhild la opp for nesten 9 år siden. Forrige helg løp hun en sterk 10 km i Drammensmaraton på 35.1, og skylder på sin talentfulle sønn, Simen jr., for det gode resultatet. Det har blitt en del terskeltrening sammen med sønnen i det siste som har fått fart på 39 år gamle bein.  Gunhild har alltid vært klart best på kortere distanser som 5000 og 10.000 m, og har bare løpt bare en halvmaraton, som endte på 1.11.56. Det kan likevel bli morsomt å se om hun kan blande seg inn blant de fem beste, og kanskje til og med få en enda bedre plassering.

Sterke motbakkeløpere til den første Motbakkebirken 
Motbakkebirken har også fått med en del gode gode løpere, og ikke minst blant kvinnene. Therese Sjursen, Merete Helgheim og mor og datter Weng, May Bente og Merete, hører alle med til eliten i norsk motbakkeløping. Vi ser ikke bort fra at den eldste kan bli den beste, men vi holder likevel Therese Sjusen som favoritt.

I herreklassen er det skiløperne som vil prege feltet med Roger Aa Djupvik som favoritt. Odd-Bjørn Hjelmeset er blitt utfordret av Team Birken i Lillehammer Skiklubb. Odd-Bjørn har hatt mange store prestasjoner som motbakkkeløper med blant annet seier i Skåla 1848 m rett opp hvor han også i sin tid også hadde løyperekorden. Selv om man ikke kan hvile på gamle laurbær, så vil Odd-Bjørn gi mange på Team Birken hard konkurranse. Men å vinne løpet, det klarer han ikke???

Program for Birkebeinerløpet:

Kl. 07.00: Start Motbakkebirken
Kl. 10.00: Start Halvbirken
Kl. 10.00: Start Birkebeinerløpet - menn over 65 år, kvinner over 60 år.
Kl. 11.00: Start Birkebeinerløpets eliteklasse for menn.
Kl. 11.05 - 14.05: Start øvrige puljer
kl. 15.00: Start Barnas Birkebeinerløp
Kl. 16.00: Start Ungdomsbirken

Hele 5 løp på en dag. Det 6. løpet, Ultrabirken, ble avlyst pga. høstflommen. Noen av de påmeldte vil likevel løpe gjennom Ultrabirken i egen regi, men finner omveier for å slippe å forsere de to flomstore elvene underveis,

Les om Birkebeinerløpet i fjor og tidligere år her 


På startnummerutdeling: Pappa Bjørn Malme forteller at datteren, Turi Malme, sliter med skade og kan ikke stille opp. Turi har to seire i Birkebeinerløpet. Bjørn skal prøve å forsvare familiens ære og andreplassen i klasse 70-74 år fra i fjor, men tror det kan bli vanskelig mot "yngre" konkurrenter som rykker opp i klassen. Her studerer han løypekartet med de endringer i løypa som er gjort på grunn av alt høstregnet. Løypa er blitt rekordlang på grunn av omlegningene og er på 23 km. (Foto: Per Inge Østmoen)


Veldre-veteraner: Ole Peter Bergaust (tv) og Margrethe Bergaust (th) lader opp til løpet med å stå på Kondis-standen. Begge to har løpt alle de 13 foregående Birkebeinerløpene. De er blant de priviligerte i morgen og får starte aller først, dvs. kl. 10.00 sammen med øvrige kvinner over 60 og menn over 65 år. Og Ole Peter som, rundet 65 år i år, har ambisjoner om å komme aller først i mål, men innser at han trenger et toppløp for å vinne klasse 65-69 år.

De har fått besøk på Kondis-standen av en virkelig Birkebeinerveteran, som også er verdensrekordholder og regjerende verdensmester i friidrett. Det er Oddbjørg Haakensveen, som har tatt merket i samtlige Birkebeinerrenn siden kvinner slapp til i 1976. I tillegg har hun løpt 12 av 13 Birkebeinerløp og vunnet klassen i mange av dem. Men hun sier: - Det er sprinter jeg egentlig er! I fjor satte hun verdensrekord i sin alderklasse på 300 m hekkeløping, og i år i Sacramento i USA, ble hun verdensmester i klasse 65-69 år på 800 m. (Foto: Per Inge Østmoen)