Tekst og alle foto: Øystein Lie

Ved starten av alléen ved Logtun kirke, der det har vært åndelig grunn siden slutten av 1100-tallet, slo Ola Berg Fines til og parkerte Strindheims Petter Rypdal. Den lille luka som Berg Fines fikk bare fem hundre meter før mål, var alt som skulle til. I mål vant han med tre sekunder.

- Jeg gjorde vel det samme som i forfjor; rykket til ved trærne ved skiltet som viser at det er femhundre meter igjen, forteller Berg Fines, en sliten og glad prisvinner av tusen kroner etter løpet. I 2015 var det Ola Sakshaug som fikk smake syre like før mål. 

Underveis i årets utgave var det Rypdal som trakk opp farten i store deler av den 8 kilometer lange løypa som går i naturskjønne omgivelser ved fjorden. I dragsuget løp også Rindals Jon Arne Gaundal, som ble hektet av etter hvert. Han kom inn som tredjemann, cirka 1 minutt etter vinneren.

Til tross for det tunge føret, det hadde regnet kvelden før, ble Berg Fines klokket inn 3 sekunder raskere enn året før da forholdene var en hel del lettere. Mosvik-løperen forteller at det neste store målet er Sentrumsløpet, og hvis alt går etter planen, vil han løpe ”noe på 30-tallet” om nesten fire uker. I fjor var bestenoteringen på 10 kilometer 31.24, satt nettopp i vårløpet i Oslo. Viser Berg Fines like bra takter som på Frosta, bør målet kunne nås.

Tungt, men lett
Det sies at sola nesten alltid dukker fram på Frostatingløpet, men dette året var det ikke tilfellet. Men gode løpsforhold ble det likevel, med passe temperatur, fuktig vårluft (ikke regn, heldigvis!) og ikke særlig vind. 

I kvinneklassen var det ingen som kunne måle seg med Maria Sagnes Wågan fra Namdal Løpeklubb. NM-mesteren i terrreng lang løype i fjor høst hadde plottet inn denne helgen for å få slått opp lungene for fullt med to konkurranser. Lørdag løp hun inn til sølv i NM terrengløp kort løype i Strandebarm. Så satte hun seg på flyet og ble plukket opp av Berg Fines før de satte kursen mot Frosta og terrengløpet der som ble arrangert for 31. gang.

- Jeg forsøkte å åpne kontrollert og holde farten helt inn. Det er første gang jeg deltar i Frostatingløpet, og det var en fin løype og et flott arrangement, sier Sagnes Wågan, som også satser på langdistanse på bane.

Om fire uker er det dags for Sentrumsløpet, og hun forteller at hun i fjor løp Hytteplanmila på 34.43 og lar det skinne igjennom at denne tiden kanskje kan slås i Oslo.

Mange barn
Storparten av deltagerne er barn som løper ved og rundt Tinghaugen, stedet til Frostating som skal ha røtter tilbake til 400-tallet. I konkurranseklassen deltok nærmere hundre deltagere, nesten det dobbelte av året før, og arrangøren håper på å se tresifret deltagelse til neste år.

Maria_Waagan_20170402-_DSC0555.jpgI rute: Maria Sagnes Wågan fra Namdal Løpeklubb er i rute til Sentrumsløpet. Hun knuste konkurrentene i Frostatingløpet.
 

3 beste menn 8 km    
1 Ola Berg Fines Mosvik 26.24
2 Petter Rypdal Strindheim 26.27
3 Jon Arne Gaundal Rindal 27.22
       
3 beste kvinner 8 km    
1 Maria Sagnes Wågan Namdal Løpeklubb 29.19
2 Lisbeth Vold Statoil 33.41
3 Elisabeth Wendelbo Namdal Løpeklubb 34.17Alle resultat aktiv klasse

Lang løype

Resultat.jpg
Resultat2.jpg

Kort løype

Resultat3.jpg
Starten_20170402-_DSC0410.jpg
Etter startskuddet: Et rekordstort felt la av gårde i Frostatingløpet i år. 

Skogsstier_20170402-_DSC0474.jpg
Langs fjorden. Frostatingløpet går på stier med utsikt utover Trondheimsfjorden. 

Felt_langs_fjorden_20170402-_DSC0478.jpgLang, lang rekke: Feltet hadde spredt seg ut, og løperne kom med ei passelig luke mellom hver. 

Lisbeth_Vold_20170402-_DSC0490.jpg
Andre kvinne: Lisbeth Vold løp i fint driv inn til andreplass. I remse bak: Kristian Evenhus fra Åsguten og sist; vinneren av herrer 60 år - Bård Olav Moen, Utleira.

Rypdal_og_Fines_20170402-_DSC0523.jpgRundt nova: Fremdeles drar Petter Rypdal med Ola Berg Fines på hjul. 

Lorange_og_Langoeren_20170402-_DSC0584.jpg
Helberget i mål: Lagkompiser i Strindheim, Håvard Lorange (t.v.) og Øyvind Langørgen, knivet om seieren i 50-årsklassen. Sistnevnte kom først i mål.