Påmeldingstallet i birkebeinerløpene begynner å nærme seg 9000 totalt for alle løp i årets Birkebeinerløp. I morgen er det bare barna som fortsatt kan melde seg på,, så totaltallet blir nok en del færre enn fjorårets rundt 9800 påmeldinger.

Det er spesielt "selve" Birkebeinerløpet på 21 km som får færre deltakere, mens halvbirken får flere deltakere. Det nye Fjellmaraton som er innført i år har 188 påmeldte, mens UltraBirken har noen færre deltakere enn i fjor med 189 påmeldte. Med andre ord dødt løp mellom de to løpene som starter på Sjusjøen.


Pall_Buraas_Gebretsadik_A20G4415.jpg
Seier nr. 4:  I fjor var det Sindre Buraas som utfordret Weldu Negash Gebretsadik om seieren i Birkebeinerløpet, men Weldu holdt unna og vant med 11 sekunder. I år kan det bli enda tøffere å vinne med Sondre Nordstad Moen som utfordrer. (Foto: Kjell Vigestad)


Det er fem meget gode herreløpere som stiller til start. Weldu Negash Gebretsadik og Sondre Nordstad Moen har vi allerede nevnt. I tillegg kommer tre norsk-afrikanere til: Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes og de to tjalveguttene Okubamichael Fissehatsion og Senay Fissehatsion. Alle er gode for 30 minutter eller bedre på 10 km. Disse fem vil være i særklasse i løpet.

Bak dem er det en del gode veteraner og noen gode skiløpere og skiskyttere, men i Birkebeinerløpet vil disse bli statister.


gullsko-sondre-live-jakob_D4N6610.jpg
Gullsko: Torsdag under Bislett Games fikk Sondre Nordstad Moen (t.v.) overrakt gullskoen som fjorårets beste langdistanseløper. I dag er han klar for Birkebeinerløpet. Ved siden av seg på Bislett har han juniorvinnerne av Kondis sin gullsko for 2015: Live Solheimdal og Jakob Ingebrigtsen. (Foto: Bjørn Johannessen)

Pall_elite_damer_A20G4398.jpg
Pallen i fjor: Veronika Blom har fire strake seire og kan ta den femte i dag. Hun kan utmerket få med seg Marthe Katrine Myhre (tv) og Maiken Caspersen Falla på pallen som i fjor. (Foto: Kjell Vigestad)


Veronika Blom har ikke konkurrert siden Birkebeinerløpet i fjor. Likevel har vi tro på at hun vinner igjen. Marthe er i ferd med å finne igjen formen fra 2-3 år siden og er vår favoritt til andreplassen, men hun har mange utfordrere. Ragnhild Kvarberg har en av sine sjeldne opptredener med startnummer, så vi er usikre på hva en av Norges beste 1500 m-løpere gjennom tidene kan levere.

Maiken Caspersen Falla viste stor løpsstyrke i fjor, og den er neppe blitt mindre i år etter en god langrennsesong hvor hun er blitt bedre på distanserenn ved siden av fortsatt å være verdens beste sprinter. Hilde Aders, Anne Nevin og Nicoline Baartvedt er outsidere som kan få meget gode plasseringer. Veteranen Elise Orten, kan plassere seg blant topp ti. 52-åringen fra Bergen løp så fort som 1.22 på halvmaraton i fjor.

Tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng har mange seire i UngdomsBirken i løp. Som regel delte de seieren. I Birkebeinerrennet i år ble begge blant de 10 beste med Tiril som best på 7. plass. Det blir spennende å se om de kan klare det i år også.

Kristin Størmer Steira skal løpe halvbirken. Hadde hun stilt i Birkebeinerløpet istedenfor, så hadde hun vært løpets favoritt.