Vidars løpere løp også sterkt individuelt på 30 km hvor 17018 løpere fullførte hoveddistansen på 30 km. Dadafo Dhaqabi løp jevnt og løp seg opp fra 11. plass ved første mellomtid til femteplass i mål, mens Eirik Gramstad også arbeidet seg jevnt framover i feltet fra 19. plass ved første mellomtid til 8, plass i mål.

Vi merker oss også Heimdals sterke veteran, Terje Olsen, som var nr. 38 ved første passering og ble nr. 20 i mål. Det var meget sterkt for 47-åringen fra Trondheim som debuterte i Lidingøloppet for 27 år siden. Da løp han 15 km og ble nr. 10 i juniorklassen.

Ledet i 29 km: Etioperen Abere Chane (nr. 41) er på bildet i tet etter 8 km. Den holdt han i mer enn 29 km, men helt på slutten ble han tatt igjen av Lewis Korir. Nr. 3 Daniel Muindi kom aldri til mål.

Fjerde strake: Lewis Korir ble historisk da han vant 30 km, hoveddistansen, for fjerde gang på rad. Han har nettopp passer Abere Chane og er usikker på hvor stor ledelsen er. Derfor spurter han så fort han kan. Kranskullan henger imidlertid lett på. Hun er sprinter og tok bronse på 100 m i årets svenske mesterskap.

Etter 8 km: Dadafo Dhaquabi, SK Vidar, som nettopp har blitt norsk statsborger, løp sitt beste løp noensinne. Her ligger han på 11. plass, men passerte mange løpere innen målpasseringen.

Kjempespurt: Dadafo setter inn en kjempespurtm men ca. 50 meter før mål ligger han fortsatt 15 meter etter Japhet Kipkorir, som vant 30 km i 2009 og 2010..

Gir alt: Dadafo løper de siste 300 meterne 10 sekunder fortere enn Kipkorir, 48 sekunder mot Kipkorirs 58 sekunder.

Samme tid: Dadafo når igjen Kipkorir i det de passerer det oransje målseilet. Problemet er at det seilet kun var en jubileumsdekorasjon. Det er målseilet som ble brukt i det aller første Lidingøloppet i 1965 og var hengt opp 5 meter etter mållinjen. Bildet er tatt i det Dadafon flyr over målstreken med Kipkorir en meter foran.

01:51:23

To Vidar-løpere topp 10: Også Eirik Gramstad løp et velberegnet løp og løp seg opp 11 plasser fra første passering til mål og ble nr. 8

Beste veteran: Terje Olsen ble tredje beste nordmann på 20. plass. En imponerende plassering for 47-åringen fra Trondheim. Det er ingen klasseinndeling på 30 km, men blant de 25 beste var han i særklasse eldste løper. Av løperne foran han på resultatlista var nest eldste løper 13 år yngre enn Terje.

Hiver innpå: Martin Kjäll-Ohlsson, årets norgesmester på maraton, passerer målområdet og matstasjon før løperne legger ut på den siste tøffe 10 km-sløyfa med løpets mest kjente bakker. Han griper alt han får tak på, - mye mer enn de andre eliteløperne. Og det var trolig lurt. Ved første passering var han nr. 53, på matstasjonen etter 20 km er han nr. 30 og i mål nr. 23.

Nr. 35 på 30 km: Femte best av de norske løperne ble 23-åringen Andreas Aalberg Huse fra NTNUI. Han ble nr. 35 på 1.53.22 og var 11 sekunder foran SK Vidars Harald Solhaug Næss.

Mikalel Ekvall satte løyperekord på 15 km

Mikael Ekvall fra Strømstad Løparklubb vant 15 km-løpet på ny rekordtid: 46.57. Siden Strømstad er blitt "halvnorsk" med mange norske fastboende og enda flere norske hytteeiere, så får vi regne Mikael som litt norsk. I VM i halvmaraton i vår løp han på tidenes beste svenske halvmaratontid.

15 km-løypa er lettere enn 10 km og 30 km. Den passerer målområdet på Grønsta etter 11 km og slipper med de letteste 4 kilometerne av den tøffe 10 km-runden som avslutter 30 km, og som 10 km-løperne må igjennom. Men selv uten Abborbakken og Karins bakke var det imponerende tider 15 km-distansen, som lenge har vært en trimdistanse uten klasseinndeling. Ikke en gang med en egen klasse for kvinner.

I år var det pengepremier også på 15 km. I følge nettsidene gjaldet det både for menn og kvinner, selv om det ikke er mulig å få ut en resultatliste for kvinner. Uansett var nivået på 15 km for menn høyt. De tre beste mannlige svenskene presterte helt klart på et høyere nivå enn de beste svenskene på 30 km.

5 14030 Kari-Anne Veen NOR IL Skjalg 1:03:04

Terje_Gautvik_nr3_M50_15km_A20G7241.jpgRevansje neste år? Terje Gautvik fra Molde følte han hadde god kontroll i 14 km og trodde han kunne vinne. I siste bakken sprakk han imidlertid og to svensker løp fra han. Nå skal han hjem til Molde for å trene mer i den type motbakker og så tilbake neste år for å tukte svenskene.