Førstkommende lørdag er det klart for Oslomarkas tøffeste løpsutfordring for Thomas og 19 andre. Da er det klart for det første Nordmarka Ultra Challenge, 82 knalltøffe kilometer på stier fra nord til sør i Nordmarka utenfor Oslo.

Se tidligere omtale:
Tør du løpe Nordmarka Ultra Challenge

Startliste

LØPETS HJEMMESIDE

Det planlegges rapportering av mellomtider underveis; Bislingflaka (8 km), Tverrsjøstallen (18 km) , Katnosa (32km) og Bjørnholt (53km). Undertegnede er to steder i løypa, og det er neppe linjer til å få lagt ut disse tidene før tidlig lørdag kveld. Da vil vi ha de beste tidene etter målgang også. Komplette resultater kommer neste dag.

Totalt er løypa 82 kilometer (2500 høydemeter) hvorav minst 78 er på tildels kronglete blåmerkede stier.

82 knalltøffe kilometer
på stier fra nord til sør
i Nordmarka utenfor Oslo
.

Bergenserne Thomas og Anders er favoritter
37-åringen Thomas Andersen fra BFG Fana (foto fra VM: Torill Thorsen) var med i VM ultratrail tidligere i år, der han kom på en sterk 32.plass individuelt og vant bronse i lagkonkurransen. Han vant både "Styrkeprøven Rett Vest" og "Hornindal Rundt" i fjor.

Det er ikke tvil om at Thomas er favoritt til å vinner det første Nordmarka Ultra Challenge. Favorittstemplet må han likevel dele med en annen Bergenser, 24 år gamle Anders Daltveit. Anders - som er en god o-løper - imponerte med 3.plass i Rallarvegsløpet i sommer, der han også satte løyperekord dag 2.

Dette er ei løype nesten kjemisk renset for vegløping, her er det nordmarkske blåstier som gjelder - og de er definitivt ikke lettløpte. Dermed skal dette være midt i blinken for de vestlandske terrengspesialistene.

Simen er joker
Hovedutfordrer til Bergenserne blir nok ultraløpsdebutant Simen Rustad fra Raumar Orientering. 26-åringen har mange ganger imponert på verdens hardeste orienteringsetappe "långa natten" på Tiomila, og i år hadde den kondisjonssterke o-løperen gledet seg til å løpe UltraBirken. Nå blir det NUC i stedet - og ultraløpsdebutanten forteller at han ikke er helt sikker på hva han nå gir seg i kart med. I fjor debuterte han på maraton i Rotterdam med 2.55, men det er i ulendt terreng han har sin styrke.

"Mottoet blir nok at det ikke er flaut å gå i bratte bakker" sier Simen, som videre sier: "Jeg er veldig spent på hvordan kroppen takler så mange timer på beina, men det er vel bare en måte å finne ut det på...". Som for ultradebutanter flest vil nok åpningsfarten - dvs sakte nok - være den største utfordringen. I tillegg er det viktig å få i seg nok næring hele tiden.

Sterk danske og nord-norsk veteran
Danske Jesper Halvorsen - førstemann som meldte seg på til NUC, har blant annet 17:55 fra TEC100miles og 8:01 fra TEC50miles. Det er sterke tider, men det spørs hvor vant han er med slikt underlag han vil møte i Nordmarka.

Den 54 år gamle Bødøvæingen Erik Waage Nilsen har derimot vist at han behersker rufsete terreng, blant annet da han løp UltraBirken i fjor på finfine 8:06 under vanskelig forhold.

Tips:
1. Thomas Andersen
2. Anders Daltveit
3. Simen Rustad
4. Erik Waage Nilsen
5. Jesper Halvorsen
6. Matthew Wilson

VM-kvinner
I kvinneklassen er det bare tre løpere som har våget å melde seg på, og to av disse var også med i VM ultratrail i Irland i sommer. Miriam Delphin Gulbrandsen (foto fra VM: Randi Håkensen) og Sharon Broadwell. Miriam skulle også løpt UltraBirken der hun har vunnet de to første årene - men når det ble avlyst satser hun altså på NUC i stedet.

I VM var Sharon 27 minutter raskere enn Miriam på drøyt 10 timers løping. Denne gangen er det snakk om et enda mindre løpbart terreng - og sannsynlig sluttid på 13-14 timer. Dagsformen vil avgjøre hvem av de to som kommer først til mål - og de må også unngå store feilløpinger, som absolutt er en risiko om de ikke er konsentrert i denne løypa.

Den tredje kvinnelige deltageren er triatleten Monica Røsler. Hun har bl.a. fullført Norseman. Resultat fra Oslo Maraton 2009 (4.25) er det eneste vi fant i farten, men vi gjetter på at hun er mer utholdende enn rask.

Tips:
1. Sharon Broadwell
2. Miriam Gulbrandsen
3. Monica Røsler