Toppbildet: Familien Kirkeberg Mørk blir intervjuet av speakeren. I fjor ble det seier både til Emma og Martin Kirkeberg Mørk i ungdomsklassene. Mor Grete har løyperekorden i Kraftprovet satt i 1992 og er nå lokket til et "comeback" i år, 17 år etter at hun deltok sist.


Tekst og foto: Kjell Vigestad


Kraftprovet arrangeres som en del av Fallens dager, den årlige store folkefesten i Trollhättan. Det er over 100 arrangementer på programmet med noe for både små og store. Det er konserter, gatemarked, utstillinger og mye, mye mer.
.

Det er gratiskonserter på torget med kjente artister, blant annet Ulf Lundell. Og ikke minst blir vannet sluppet ut i den imponerende fossen flere ganger i løpet av helga. Det er et flott skue!

Løypa er spennende og krevende der den går blant kanaler og sluser. I fjor var det deltakerrekord med 2086 løpere i mål. 1252 av dem løp det 11,6 km lange Kratprovet mens trimløpet Slussprovet og barneløpene sto for resten av deltakerne.

Trollhättan er en av byene i Sverige som ligger nærmest norskegrensa. Selv om det er en god del norske som deltar og Norge har tatt mange seiere i Kraftprovet, så er det egentlig altfor få norske som har oppdaget dette flotte løpet og den spennende svenske bilbyen. Det er mulig å melde seg på via nettet hele onsdag og  etteranmelding fredag inntil en time før start på fredag. 11,6 km-løpet starter kl. 16.10.

Trollhättan ligger bare knappe 25 mil fra Oslo. Det er to timers kjøring fra Fredrikstad og ca. knappe tre fra Oslo, Det er motorvei hele veien. Kjør E6 i retning av Gøteborg. Kjør over den flotte broa ved Uddevalla og ta av fra E6 på første avkjøring. Så er det drøye 3 mil igjen til Trollhättan. Det er også enkelt og billig å ta toget fra Oslo S. Det stopper midt i Trollhättan.

DSC2903-fam-kirkeberg-moerk.jpg
Tjuvstartet: Grete Kirkeberg Mørk testet formen allerede i Halden Byløp og vant 5 km (uansett klasse) og satte norsk aldersrekord i samme slengen for klasse 50-54 år med 18.34,. Hun er tydeligvis i god rute til duellen i Trollhättan fredag. Barna, Emma og Martin vant også sine klasser. Det kan fort bli klasseseire til alle tre også i Kraftprovet. (Foto: Bjørn Johannessen).

Veteranduellen
Grete Kirkeberg fyller i år 50 år om en drøy måned. Hun har ikke deltatt i noen løp siden det forrige årtusen. Under fjorårets Kraftprov ble hun lokket til å gjøre "comeback" 22 år etter hun satte en løyperekord i Kraftprovet som fortsatt står. Og det på tross av at mange meget gode løpere har deltatt.

Både afrikanske jenter og Sveriges og Norges beste løpere har deltatt. Grete Watiz har vunnet i Trollhättan. Det har også Sissel Grottenberg, Anita Håkenstad Evertsen og flere andre norske toppløpere. Den som har vært nærmest Gretes rekord er Kirsten Marathon Melkevik, som bare var et sekund bak rekorden i 2007,

Arrangørene i Trollhättan har invitert en av Sveriges løperprofiler fra 90-tallet, Ingmarie Nilsson, med tanke på en "duell" mellom disse to veteranene. Ingmarie vant Stockholm Marathon i 1995 foran Grete Kirkeberg Mørk. Mens Grete har vunnet Stockholm Marathon tre ganger og har to andreplasser, så har Ingmarie bare den ene seieren. Hun har deltatt i Kraftprovet flere ganger, men har aldri vunnet, mens Grete har vunnet tre ganger i Trollhättan. Sånn sett har Grete er klart overtak,

Vi tror Grete vinner denne gangen også og får revansje for den ene gangen i Stockholm da Ingmarie snøt henne for seieren. Men + 50-årsklassen kan ikke Ingmarie vinner, for hun er bare 48 år. 

Urige_Buta_10km_A20G5677.jpg
Nr. 1: Urige Buta vant Kraftprovet i 2012. I år kan han vinne igjen.

Mens Norge har drøssevis med seire i dameklassen, har vi bare to for herrer. Det er Jarl Gaute Aase i 1988 ig Urige Buta i 2012. Urige kan vinne i år også. Urige Buta er favoritt sammen med sin etiopiske treningskamerat, Gudisa Shentema, som Haugesund IL har hentet til Norge som "sparring partner" på treningene de siste seks månedene fram mot EM-maraton i Zürich om en knapp måned. Gudisa har pers på maraton på 2.07.34 satt i Paris Marathon i 2008.

Kraft_Marthe_K_Myhre_kanal_A20G5341.jpg
Tilbake i Trollhättan: Marthe Katrine Myhre ble nr. 3 i fjor 57 sekunder bak svenske Cecilia Klest på andreplass. Det er trolig disse to det vil stå mellom i år, og Marthe vil trolig være nærmere Cecilia i år. Kanskje det blir jevnt og spennende? Her er Marthe i siste svingen før oppløpet i fjor med "gamlekanalen" i bakgrunnen.
  

Panteren_med_ramme_A20G5848.jpg
Den Rosa Panteren er løs: Lennart Hansson stiller i ny kostyme og med nye sprell hvert år. I 2012 viste han seg selv fram innrammet til det meste av alt publikummet underveis og kom likevel i mål på en bra tid.


Løpsprogram for Kraftprovet fredag 18. juli

Løp Distanse Klasser Start kl.
Knatteprovet    0,8 km Jenter/gutter 2 - 8 år  13.00
Miniprovet    1,8 km Jenter/gutter 9-10 år  13.30
Miniprovet     2,6 km Jenter/gutter 11-12 og 13-14 år  14.00
Slussprovet     6,0 km Menn/kvinner og menn/kvinner 15-22 år   14.40
Kraftprovet   11,6 km Menn/kvinner og menn/kvinner 50+  16.10

 

Kraftprovet - all viktig info på et sted
Program for Fallens dagar
 

Tidligere kondis.no-reportasjer fra Kraftprovet:
2014: Urige Buta og familien Kirkeberg Mørk løp fort i Trollhättan
2014: Comeback for Grete Kirkeberg Mørk i Kraftprovet i Trollhättan
2013: Emma og Martin Mørk innfridde i varmt Kraftprov
2013:
Fredag er det løpsfest i Trollhättan  (Forhåndsstoff)  
2012: Suverene norske seire i Trollhättan
2011: Dobbelt norsk i Kraftprovet
2010: Kraftprovet jubilerte med stil
2010: Kraftprovet for 25. gang i dag (Forhåndsstoff)
2009: Ny løyperekord og deltakerrekord i Kraftprovet
2009: Beyonce og Isabellah Andersson tilbake i Trollhättan (Forhåndsstoff)
2008: Kom, vant og forsvant
2008: I dag er det Kraftprov i Trollhättan
2007: Kirsten Otterbus tredje strake i Trollhättan
2006: Kirsten Melkevik Otterbu vant i Kraftprovet
2005: Kirsten M Otterbu er i form til VM
2004: God norsk innsats i Kraftprovet
2001: Kraftprovet - Karl Johan Rasmussen nr. 7