Marianne Røhme (52) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

Jeg er svært bevisst og forsiktig når jeg kommer til en fortauskant med rulleski på beina. Jeg har erfart flere ganger at det er fort gjort å tryne når skiene henger seg fast i kanten. Jeg bremser derfor helt ned og spaserer forsiktig over kanten med høy beinføring. Det ser ikke særlig proft ut, men så unngår jeg stort sett ulykker på den måten.

Likevel har det hendt at jeg har havnet i en haug på fortauet som en følge av at jeg har hektet i en slik kant. Den siste gangen hadde jeg flaks i uflaks. Da falt jeg utenfor legevakta på Jessheim, og kunne bare ropt på hjelp om jeg trengte det. Bortsett fra blødende knær, en skadd albue, og en såret stolthet, så var det ikke mer skade på meg, og jeg unnlot derfor å tiltrekke meg mer oppmerksomhet enn nødvendig selv om det var fristende både å banne og gråte.

Vi har fått flere nye veier og gangveier/sykkelstier på Jessheim. Disse har blitt utstyrt med knudrete metallplater som gjør det ekstra vanskelig å passere fortauskanten med helsa i behold. I tillegg har kommunen pyntet kantene med store, flotte skråskåret steiner som ser svært vakre ut, men som gjør passeringen med rulleski enda vanskeligere.

De knudrete metallplatene har jeg hørt er lagt der for å gi et signal til svaksynte om at her er det en fortauskant. Disse er derfor nødvendige hindringer for oss rulleskifarere, men hvorfor kommunen skal pynte med steiner på en slik måte at sjansen for å tryne på ski når nye høyder, det kan jeg ganske enkelt ikke fatte og forstå. Her har helt klart det estetiske gått foran det funksjonelle.

Det er nok uvitenhet som er årsaken til at det har blitt slik. Vi er mange som går på rulleski, men ikke mange nok til å bekle nyttige nøkkelposisjoner i kommunene.

Nå krysser jeg fingrene og håper på at en kommentarsak på Kondis.no skal få de som planlegger rundt i Norges kommuner til å åpne øynene og la funksjonalitet gå foran estetikk i framtida. I tillegg vil jeg gjerne ønske meg bedre vedlikehold i form av kosting, og det å legge ny asfalt istedenfor å flikke på en oppsprukket og hullete en.  Da tror jeg ønskelista er ferdig skrevet for denne gang.

Fortsatt god sommer!

Likevel har det hendt at jeg har havnet i en haug på fortauet som en følge av at jeg har hektet i en slik kant.