Dirigent 1: 70-årsjubilanten Helge Brekke i kjent positur. Han snakker med hele kroppen selv om det her en enkel beskjed om bordplasseringen har formidler .

Mange i løpsmiljøet kjenner Helge Brekke og nesten alle har fått en brosjyre for Knarvikmila opp i hånda av han. Entusiasten og inspiratoren Helge Brekke har fylt 70 år med stil og med 100 gjester til stede. Fødselsdagsgaven han ønsket seg var en gave til prosjektet i Etiopia som Knarvikmila samler inn penger til.

Og Helge har ikke tenkt å gi seg med det første. I helgen står han på stand i Amsterdam og deler ut brosjyrer for Knarvikmila. Søndag løper han halvmaraton for en best mulig plassering på veteranstatistikken, som han har toppet flere ganger på 10 km og halvmaraton de siste årene. Og da ofte med sine beste tider etter at Knarvikmila er over første helga i september. 

Dirigent 2: Festen ble åpnet ved at bygdas musikkorps  spilte bursdagssangen. Stemningen var stor da Helge fikk lov til å dirigere. Det er tydelig at han trives i rollen, selv om dette var første gang i musikalsk sammenheng.


Det ble mange hyldningstaler til langt ut i de små timer for pedagogen, idrettslederen og idrettsmannen som kommer fra Vik i Sogn, men som de siste drøye 30 årene har hatt sitt vikre i Lindås kommune på strilelandet,

Han har vært  rektor på ungdomsskolen i kommunesenteret Knarvik 30 km nord for Bergen og var også mannen bak de store internasjonale friidrettsstevnene på Knarvik stadion rundt 1980. Og ikke minst har han fra starten av i 1983 vært  primus motor for Knarvikmila, som de siste årene har hatt rundt 6000 starter i løpet av de tre dagene som mosjonsfesten varer.

Tekst og foto: Kjell VigestadSterke veteraner: Her er Helge Brekke (nr. 2 fra venstre, - om noen skulle være i tvil) omkranset av idrettsvenner som også er blant landets fremste veteraner. Til høyre for Helge står Gulars Arne Hamarsland, 78-åringen som for 53 år  var den første i Norge som løp 1500 m under 3.40. I 1958 løp han på 3.39.8 på Bislett. Han er den løperen som har deltatt i flest landskamper for Norge, 50 i tallet, i en femtenårsperiode på 50- og 60-tallet. Han trener fortsatt litt og er på 3. plass på årets 5 km-statistikk i klasse 75-79 år.

Til venstre står 49 år gamle Alemayehu Sitotaw, som topper årets maratonstatistikk for klasse 45-49 år med 2.33.23. Til høyre er Harald Nygård som ble kåret til Årets veteranløper i 2006 og som topper årets 5-km-statistikk i klasse 60-64 år. 

 
Kongen i Knarvik: Haile Gebrselassie har satt satt 25 verdensrekorder i friidrett, og han hadde verdensrekorden på maraton inntil for 14 dager siden. Helge Brekke fikk han til å holde foredrag og være forgrunnsfigur under årets Knarvikmil i tillegg til at han vant 10 km på ny løyperekord. (Foto: Bjørn Johannessen)