Samleside, Holmenkollen Skimaraton

Film av løypa

Hjemmeside, Skimaraton


Av Silja Svanstrøm Amundsen


Historien om hvordan jeg endte med å melde meg på Holmenkollen Skimaraton (HKS) 2011

Det hele startet da Kirsten og jeg var ute på rulleski i høst; en av ytterst få turer vi fikk sammen før snøen kom. Vi skravlet løst og fast og var innom mange ulike tema på veien innover i Maridalen; vi diskuterte nytteeffekten av kompresjonstights, triatlon, ryggproblemer, svømming, hvorvidt våre kjære samboere var raske eller trege til å pakke ut av kofferten etter ferietur .... Etter cirka 30minutter snudde vi og skravla gikk fortsatt. Vi rakk å snakke om vanskelige eksperimenter på laben, hva vi egentlig mente om disse ”radonmåleskurkene”, var rumpa mi var blitt mindre i høst(?), den gangen Birken ble avlyst.......hei vent, spol tilbake, Birken! Og så var det altså gjort.
 
Skeptiker-Silja
Jeg sa som sant var at jeg ikke tidligere hadde hatt noe ønske om å delta på slike, i mine øyne, ”massehysteri” greier.....sånne greier som absolutt ALLE skal være med på, hvor alle skal konkurrere mot sine kolleger, venner og kjente for en hver pris. Jeg sa at jeg ikke helt kunne fatte at det å komme på jobb mandag morgen å si følgende: ”Hei, jeg gikk Birken i helga” kunne fortone seg som lykke, og enda verre, at følgende setning ”jeg tok merke i Birken” kunne fortone seg som rene toppen av lykke. Hva er så stor stas med det? Og hva får folk til å nærmest gå mann av huse for å anskaffe utstyr til tusenvis av kroner bare for et skirenn!!? Og attpå til må mange av de som på død og liv skal gå disse rennene trene på de mest ugunstige tiden av døgnet fordi, samtidig som de trener mot Birken så skal de også forsøke å bevare en viss ro og harmoni i heimen ......? Jeg forsto det bare ikke! ”Nei, jeg tror helt ærlig at dette ikke er min greie altså.....men hva tror du Kirsten, klarer jeg å gå Birken???”
 
Det ærlige svaret
Kirsten er alltid nøktern, realistisk og ikke minst ærlig i sine svar. Derfor VET jeg at jeg kan ta det hun sier for god fisk; her legges det ikke noe i mellom! Hun tenkte seg litt om før hun svarte: ”jeg har hørt andre si at de skal gå Birken og jeg innrømmer at jeg har vært litt tvilende til noen av dem, men du, du har ikke noe problem med å klarer å gjennomføre Birken. Spørsmål er bare hvor du vil legge lista, ”å ta det som en tur” er ikke noe problem, om du derimot vil gå fort fra start til slutt.......da må du nok trene litt i forkant!”.
 
Etter dette var det dermed helt klart at det kun var ett spørsmål som gjensto (og som fortsatt gjenstår!): VIL jeg egentlig gå Birken???
 
Reaksjonen til min kjære samboer
Tim stirret vantro på meg og nærmest roper ”skal du gå Birken???” Og er det noe jeg synes er ganske så festlig så er det å beskue fjeset hans når haka hans ramler fire hakk og to stykk kulrunde øyne lyser i vantro og forundring mot meg som et resultat av noe jeg har sagt. Litt barnslig kanskje, men det er et utrolig morsomt skue! Det hadde han da aldri hørt noe om, at jeg hadde lyst til å gå Birken. Og jeg krympet meg i sofaen.....”ja, altså, nei, jeg vet ikke, altså, jeg har ikke akkurat så veldig lyst sånn egentlig, sånn akkurat, sånn kanskje.......ja du skjønner, eller kanskje ikke??” Han ble vel ”ikke helt sånn akkurat, sånn helt egentlig” klok av svaret mitt. Og jeg klandrer han ikke!
 
Så ballet det hele på seg, Kirsten fikk blod på tann, meldte seg på Birken og deretter HKS. Jeg nølte, og jeg nølte aldeles for lenge, for det gikk som kjent ikke lang tid før meldingen om at Birken var fulltegnet tikket inn. Og jeg var ”ikke helt sånn akkurat, sånn helt egentlig” så veldig lei meg for det, snarere heller veldig lettet!
 
Alternativet ble HKS
Det var da jeg så at HKS hadde en kort løype i år på 27km (som nå er redusert til 23km), skrekkelig langt syntes jeg, men kanskje kunne jeg klare det? Da var det at min kjære Tim kom på banen igjen og beskjeden var klokke klar: ”skal du gå, så skal du gå den lange!!!” Noen ganger kan han altså være ganske så bestemt, og det kan saktens være en bra ting. Før jeg viste helt hva som skjedde så var jeg dermed, med litt hjelp fra min kjære, påmeldt 53km i HKS.
 
Og duellen var klar; det skulle kjempes om 53km på ski i tøff trasé og det var Kirsten versus Silja, Silja versus Tim, og det var Tim versus Kirsten.  
 
 
Duellantene :

Navn: Kirsten Eline Rakkestad
Alder: 37 år
Klubb: OSI 
 
Skimeritter: 3xBirken, 3xHK-skimaraton og 2xInga Låmi (30km). Mine beste resultater: 4.41 på Birken og 1.56 på Inga Låmi.
Seeding: start pulje 11
Skitrening frem mot HK skimaraton: Jeg har fått gått 380 km på ski til nå i vinter, og det er bra til å være meg. Men det er dessverre lite kvalitet her, og kun to langturer. Det verste er nok likevel at jeg mangler viktig grunntrening i.o.m at jeg var skadet fra juni til desember.
Egentlig tenkte jeg å benytte HK-skimaraton mest som en del av treningen til Birken - men så meldte Silja seg på også, og da ble det plutselig alvor!
 
Hva frykter du mest: Dårlige ski! Jeg ha feste, særlig nå som jeg er litt for dårlig trent. Samtidig er jeg livredd for ”is i rubben”, så jeg har en tendens til å legge litt for tynt med smøring. Skiene mine er dessuten litt stive, og egner seg egentlig best på klisterføre. Og det blir det vel neppe!
 
Hva er din styrke: Stamina! Jeg er seig og sta, og kommer til å gå på med det jeg har til jeg er i mål. Skiteknisk er jeg best på staking og diagonal i lett terreng … Noe det ikke ser ut til å være særlig mye av i den nye HKS-traséen, dessverre.
 
Hva er dine svakheter: Jeg er ikke sterk nok i motbakkene, og ikke tøff nok utfor. Jeg er ikke pysete akkurat, men burde vært enda litt råere (men mamma blir nok glad for å lese at jeg bremser litt nedover).
 
Mål for HK skimaraton: Å slå Silja så klart!! Neida, det er ikke viktig å vinne den duellen, men det er gøy og motiverende å ha ei venninne som er nokså jevngod å konkurrere med. Målet blir å unngå helsprekk. Så får jeg håpe at jeg i hvert fall kommer før Silja i mål! (Hun starter 8 puljer bak meg).
 
Sluttid: 5.19.30
 
Hvordan vurdere du dine to ”konkurrenter”: Silja er godt trent, har gått flere gode langturer, og er nok bedre enn hun selv tror! Men hun har ikke gått skirenn/turrenn tidligere, og kan nok få noen overraskelser. Det er forskjell på skirenn og løp. Men antagelig blir hun bare ekstra gira og presterer over evne. Jeg tror ikke hun gir seg så lett.
 
Tim trener jo så sinnsykt mye! Han har ingen problemer med utholdenheten. Men ski er nok ikke hans beste gren … Han er sterk i kroppen og kommer til å gå fælt i de bratte motbakkene i starten, men sliter nok litt mer i de lette partiene (hvis det finnes noen sånne). Men han er jo en publikumsfavoritt og kommer til å få mye support underveis, noe som ikke skal undervurderes!
 
Hvis du skulle gjette, ranger dere tre ut fra best til dårligst sluttid:
1) Silja 2) Tim 3) Kirsten (men på Birken skal jeg høyere opp på denne lista, bare vent!)


Navn: Tim Victor Bennett
Alder: Man spør ikke om en gentlemans alder....
Klubb: Team United Bakeries 2

 
Skimeritter: 13 ganger Birkebeinerrennet (lysår unna merket), beste tid: 4.38
Vasaloppet 5 ganger, HK-skimaraton 3 ganger og Grenaderen en gang.
Seeding: start pulje 10
Skitrening frem mot HK skimaraton: har gått ~23km (totalt 280 km) mer enn Silja, altså en langtur mer enn henne samt OBIK renn.
 
Hva frykter du mest: Elgen! Jeg frykter mest at forholdene blir så vanskelige at jeg med mine smørekunnskaper og skiteknikk rett og slett sliter... Hjelper ikke med kondisjon når plankene under glir alle mulige veier. Og da bruker jeg laaang tid. Jeg er helt avhengig av trikkeskinner!
 
Hva er din styrke: Kondisjon, kondisjon, kondisjon.... Og at jeg har evnen til å ikke gi opp uansett!
 
Hva er dine svakheter: Teknikk... Det vil si mangel på teknikk. Min skiteknikk er skral, selvlært og mangler en del essensielle biter. Tyngdeoverføring for eksempel. Det ordet fantes ikke da jeg ble født. Ergo så har jeg ikke peiling på hva det er! Samspillet mellom overkropp og underkropp er som et dårlig ekteskap: ingen kommunikasjon...
 
Mål for HK skimaraton: En bra skitur, gode forhold og en sliten kropp
 
Sluttid: Helt umulig å si. Håper på 4 timer, mer sannsynlig 4,5t og i verste fall langt over 5 timer (hvis forholdene blir helt håpløse).
 
Hvordan vurdere du dine to ”konkurrenter”: Kirsten har jeg aldri sett gå på ski, men vet hun kan gå på ski. Og hun er helt sikkert bedre enn meg teknisk. Sånn sett er det greit at hun starter bak meg. Da har i hvert fall jeg kontrollen.Og skulle det bli sånn at jeg blir tatt igjen – vel – da får vi gå til plan b!Silja har jeg sett og vet hva hun kan. Hun vet egentlig ikke sin egen kapasitet, men er helt klart bedre enn hun tror. Men det blir samme prinsipp med henne: jeg kan kontrollere. Men hun blir farlig hvis det er utforkjøringer... For der knuser hun meg, fordi hun er mye tøffere og tryggere på ski.
 
Hvis du skulle gjette, ranger dere tre ut fra best til dårligst sluttid: Av solidaritet og etiske regler velger jeg å svare generelt her. Vi er alle vinnere uansett tid – og skulle noe annet skje så er jeg en vinner, 1) Tim 2) Silja med 3) Kirsten like bak! Men vi havner vel alle 3 rundt 4.30 – 5 timer, tenker jeg!


Navn: Silja Svanstrøm Amundsen
Alder: 35år
Klubb: OSI friidrett/Treningscamp
 
Skimeritter: debut på OBIK renn sist uke, ellers ingen!
Seeding: ingen, starter pulje 19.
Skitrening frem mot HK skimaraton: 9 langturer på totalt 243,7km, ett OBIK renn (10km).
 
Hva frykter du mest: Kulda, kulda er helt klart min verste fiende, men nå ser det ut til at det ikke blir så kaldt til lørdag da.....det er bra! Dernest er det jo slik at jeg ikke har noen god grunnform. Jeg er derfor redd jeg skal gå helt tom underveis og at de siste milene kommer til å fortone seg fryktelig tunge, dvs. jeg er redd jeg kommer til å ende i passgang mer enn skigang siste halvdel av rennet!
 
Hva er din styrke: hem....si det. Jeg er ganske fryktløs i utforkjøringer men det er kanskje ikke akkurat en styrke i HKS sammenheng..... nybegynnerflaks kanskje?
 
Hva er dine svakheter: Jeg eier ikke konkurranseinstinkt.....tro det eller ei men sånn er det! Jeg har null erfaring fra lange konkurranser; jeg vet det blir opp og nedturer, men jeg vet ikke helt hva det innebærer og hvordan jeg skal løse det. Det jeg har erfart fra treningene nå i desember og januar er at jeg lett begynner å røre når jeg blir sliten, så det er vel ganske stor fare for at det blir litt mye rør og surr underveis.....og da går som kjent klokka fryktelig fort!
 
Mål for HK skimaraton: gjennomføre et skirenn og helst komme til mål uten å ha det alt for vondt siste halvdel.
 
Sluttid: håpet er 5t30min....
 
Hvordan vurdere du dine to ”konkurrenter”: erfaring har mye å si, både Kirsten og Tim har erfaring fra skirenn og lange konkurranser, en stor fordel! Tiltross for at Kirsten ikke har trent på 6 måneder så vet jeg at hun er kompetitiv og med startnummer på brystet så kommer hun til å gå beinhardt på erfaring, teknikk og vilje. Kirsten ønsker å slå meg, og bare det å sette seg et slikt mål kan være drivkraft nok til at hun klarer å kjøre hardt hele veien tiltross for minimalt med trening siste halvåret. Tim’s teknikk har forbedret seg veldig mye nå i vinter, og i kombinasjon med at han har en ekstrem utholdenhet i bunn samt erfaring med lange konkurranser så anser jeg vel han som den sterkeste av oss tre. Han er beinhard i motbakker, går jevnt og trutt, og jeg tror de siste 2-2,5milene er der han virkelig kommer til å avgjøre det hele; da knuser han oss fordi han er mye bedre trent enn oss! Hans største svakhet er føret; mildvær og dårlige spor, da kan vi kanskje slå han....
 
Hvis du skulle gjette, ranger dere tre ut fra best til dårligst sluttid: 1) Tim 2) Kirsten 3) Silja


 
Jeg ønsker alle startende masse lykke til på ferden på lørdag og husk å ha det gøy underveis, for, ”det er tross alt bare et skirenn!” og moroa starter i grunn først etterpå, når du dåner i sofaen med masse god mat og drikk foran deg! God tur!