- Det var ikke noe futt igjen i beina etter 3000 m, men inntil da lå jeg omtrent slik jeg hadde håpet på. Jeg har på de siste konkurransene manglet det trøkket i steget som jeg hadde på forsesongen. Jeg vet ikke helt hva dette kan skyldes. Overskuddet er bra, så det er ikke det som er problemet. Jeg trente ganske tøfft i vinter, så det kan nesten virke som jeg hadde mer futt i beina etter mye mengdetrening enn tilfellet er nå. Jeg har egentlig bare gått og ventet på at det skulle løsne, men det har det tydeligvis ikke gjort enda, forklarer Sindre Buraas som kom til Helsinki rett fra to ukers høydetrening i St. Moritz. 

- Prestasjonene kan svinge litt fra sesong til sesong, men det er slik det er innen toppidrett. Nå har jeg stort sett hatt framgang helt siden jeg var 14-15 år, så jeg har hele tiden vært forberedt på at det kunne stagnere litt innimellom. Det er bare å stå på videre, så kommer det igjen. Jeg er helt sikker på at det vil komme nye perser. Det er bare snakk om trening, motivasjon og tid. Det kommer nye muligheter og jeg har mange år og mesterskap igjen, sier 23-åringen som fremdeles anser seg selv som en "læregutt".   

Buraas visste på forhånd at det kom til å bli tøft å hevde seg blant de beste i EM. 
- Alle de beste i Europa var med, og i et OL-år har alle toppet formen, så jeg visste at det å klare en topp 10 plassering ville bli veldig tøft. Likevel er jeg veldig fornøyd med å komme hit til EM og få representere Norge, sier Buraas. 

Lørdag om halvannen uke blir det nytt 5000 m løp. Da i Belgia. 
- Det blir da 12 dager etter at jeg kom ned fra høyden, så det tror jeg skal bli ganske bra. Eksperimentet nå med å komme rett fra høyden og konkurrere første dag i lavlandet var nok ikke helt vellykket. Men det kan selvfølgelig skyldes flere andre ting også. Målsetningen i Beliga blir å komme under B-kravet til OL, så får vi se om det holder, avslutter Sindre Buraas. 

Den store forhåndsfavoritten på 5000 m, engelske Mohamed Farah, innfridde til fulle. Mannen som i fjor stakk av med VM-gull på både 5000 og 10.000 m la seg helt sist i feltet på første runde, men begynte deretter å løpe seg opp i teten. Midtveis lå han i front. Og der ble han liggende inntil klokka ringte for siste runde. Da stakk han ifra og vant som han ville - på tiden 13.29,91. Senere i sommer går OL, og Farah må nok regnes med å sette farge på teten også på langdistansene også i London. 
- Jeg er veldig fornøyd med løpet i dag. Det var en god oppvarming til OL i Londom som jeg anser som det store i år. Jeg ser fram til det, sier Farah. 

Resultater nedenfor bildene. 

Alle Kondis-reportasjer fra EM 2012


Sindre Buraas kjemper hardt mot slutten av løpet, men uten helt pigge bein måtte han nøye seg med en 18. plass. (Foto: Rolf Bøhn)


Sindre Buraas bakerst i denne gjengen. Fremst på bildet ser vi den ukrainske terrengspesialisten Serhiy Lebid. 36-åringen har totalt 9 EM-gull i terrenget, og i tillegg VM-sølv fra 2001. Lebids baneegenskaper har ikke vært like imponerende, men han har likevel solide 13.10,78 som pers på 5000 m. I Helsinki ble det en 9. plass på Lebid med 13.40,07. (Foto: Rolf Bøhn)


Mohamed Farah (fremst), som i fjor vant VM-gull på både 5000 og 10.000 m, var klar forhåndsfavoritt. Og innfridde til fulle. Her på bildet har han følge av Hayle Ibrahimov som til slutt endte på 6. plass. (Foto: Bjørn Johannessen)


Farah tok et solid EM-gull. Senere i sommer løper han på hjemmebane i England. Da er det OL-gullet han jakter på. (Foto: Bjørn Johannessen)


En svært fornøyd tysker. Arne Gabius tok EM-sølvet på 5000 m. (Foto: Bjørn Johannessen)


Russiske Anatoliy Rybakov åpnet tøft og hadde solid luke til konkurrentene førstehalvdel av løpet. Men så ble han "spist opp" og havnet til slutt på 19. plass - plassen bak Sindre Buraas. (Foto: Bjørn Johannessen)



Alle resultater