Koboltgruvene Opp er et 4,4 km bakkeløp på asfalt, grusvei, sti, og trapper gjennom historiske omgivelser ved Blaafarveværkets koboltgruver. Løypa er utrolig spennende for både de konkurrerende og mosjonister. Den inneholder bratte bakker, trapp, bro, og fantastisk utsikt fra Åmot til Tyristrand. Den har masse kultur i seg på den siste 1,5 km rundt og langsmed gruvene. Løpet er også utrolig publikumsvennelig.

Årets løp gikk under fine forhold lørdag med 112 fullførende i aktive klasser. I herreklassen stod kampen mellom hjemmefavoritten Per Kristian Nygård og Per Christian Lysaker Torgersrud, en kamp Vestre Spone-løperen vant med to sekunder på tiden 18.06. SK Kraft-veteranen Øystein Mørk løp inn til en sikker 3. plass, slått med 24 sekunder. Dermed ble rekkfølgen og tidene for de tre beste på herresiden nesten en "blaakopi" av fjorårets utgave. Per Kristian Nygård sikret seg forøvrig seiren i "sitt eget" løp for 6. gang i den 8. utgaven.

14-åringen Emma Kirkeberg Mørk fra IF Hellas var enda klarere vinner enn i fjor på kvinnesiden med 21.00, en forbedring av egen bestenotering med nærmere minuttet. Beste senior Elisabeth Hildenes fra Eid IL ble distanseet med 30 sekunder, mens mor Grete Kirkeberg Mørk løp opp til en klar 3. plass totalt. - en plass ned fra et år tilbake da mor og datter vant dobbelt.

Forhåndsomtale: Lørdag er det klart for det 8. Koboltgruvene