Du kan lese hele saken ( i pdf)  skrevet av Jan Erik Larsen og Jakob Priésner i Stavanger Aftenblad  15.juli her

Dette fikk Rune Log, Sportslig lederi Bryne Friidrettsklubb, til å skrive følgende kommentar: 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I Aftenbladet 15.7 blir det å arrangere løp fremstilt som en gullgruve og at idretten og friidrettsforbundets klubber går glipp av store summer. Saken er en helt annen, som krever bedre belysning.

Friidrettsforbundet har i lang tid slitt med et overforbruk av penger. For å løse floken så snikinnførte de lisens på friidrettstingen i 2013 uten å forhåndsinformere klubber og kretser. Salgsargumentet var “forsikring”.

For det første har Friidrettsforbundet generelt brydd seg svært lite om mosjonistene. Alt som ikke foregår på en friidrettsbane, er nedprioritert, og det løftes ikke en finger for å gjøre det mer spennende heller. Idrettsmerket som NIF arrangerer, er det nesten ingen klubber som gidder å arrangere - noe som burde få vanlige folk tilbake til friidrettsanleggene.

Videre så prøver NFIF å selge inn løsningen med en terminliste og et påmeldingssystem for klubbene. Disse løsningene har eksistert i årevis bl.a. DNBs www.deltaker.no og www.kondis.no sin terminliste. For større begivenheter benyttes profesjonelle aktører fordi man ikke har kapasitet til å gjøre det på dugnad.

Den eneste som prøver å snike inn private arrangører er NFIF selv som ga klarsignal til “Rock’n Roll Halvmaraton” i Oslo på samme dato som det tradisjonsrike Normarka Skogsmaraton ble arrangert. Ingen klubber i Oslo ville arrangere det, så Ull/Kisa på Jessheim skulle være “teknisk arrangør” eller dugnadsklubb. NFIF fikk vissnok et sekssifret beløp av den amerikanske og prvate arrangøren.

Det å løpe er den mest grunnleggende form for mosjon, og ikke noe som er forbeholdt Friidrettsforbundet eller deres klubber. Svært mange mosjonister i distriktet opplever lisensen som urettmessig og kravet om forsikring som helt tullete og et dårlig argunent for å dra inn penger til et forbund som ikke yter noe tilbake.

Det er ikke noe gullgruve å arrangere løp og forbundet gjør det ikke lettere med å henge ut folk som tar initiativ. Jeg håper at Kenny Rettore fokuserer på å gjøre friidrettsgruppa i klubben attraktiv for folk å bli medlem av heller enn å tvinge noen hundrelapper av folk som vil deltar i mosjonløp. Ressurspersoner mangler det ikke av i Sandnes IL. Som leseren vil forstå er det stor motstand mot lisens i friidrettsklubbene. Mosjonistene får heller ikke noe bedre inntrykk av hverken NFIF eller friidrett ved å tvangslisensieres. Penger til lokale klubber betales som regel med glede, men denne lisensen er et feilgrep.