Toppbildet: Per Audun i hyggelig prat med Jean-Louis Valderrama under 12-timers i Parc Borely, Marseille. Per Audun kan ørlite fransk og Jean-louis kan ørlite engelsk.

Ultraløpsfestivalen "5ème 6/24h de l'Espoir de Borely" finner sted i Parc Borely i Marseille og ble arrangert for 5. gang i år. Det er 6-. 12- og 24-timers og stafetter, en ekte ultrafestival med masse distanser og ca 250 løpere totalt. Det var en nordmann med - og det var altså en 12-timesvinner.

MASSIMI LAURENT M   93 935

Per Audun Heskestad løp sitt 50. ultraløp i Undheim i november, løpet i Marseille var altså hans ulraløp nummer 61. I Bergen Skogsmaraton august 2015 planlegger han å løpe sin maraton nr 100.

Under videoinnslaget ser du en oppsummering fra Per Audun etter løpet.

Videoinnslag fra løpet (YouTube 11:32):

Marseille 12-timers 2014

Tekst: Per Audun Heskastad
Jeg ville ha et 12-timers løp dette året, og siden Växjö var i desember og kona vil ha meg hjemme den måneden, så ble det Marseille. Løpet har vært arrangert i flere år, som 24-timersløp. Nytt av året var at det var en slags løperfestival med maraton, 6-, 12- og 24-timers – både for individuelle løpere og for stafettlag. Totalt var det 250 løpere med.

Jeg kom klokka 01 om natta og da var det litt spesiell stemning i Parc Borely. Relativt kjølig, mye vind, få som løp og tilsvarende mange som gikk, spiste, satt og pratet – og ellers koste seg. Det var tydeligvis et lavterskelløp, men ut fra tekster på ryggene var det godt med gamle helter der med meritter på baken som: Trans Gaul, 72t, 48t, 24t, triatlon osv.

Jeg fikk sove 2-3 timer i en buss som sto der og så startet vi klokken 07 om morgenen. Det var ingen informasjon underveis, men godt med tilskuere, så klapping og tilrop som «champion» tydet på at det gikk bra – i starten. Planen var 122 km og 5.50 per runde à 1 km.

Dette gikk greit i 6 timer, men så slo et eller annet inn. Tiltagende verking i høyre bein, knyting i venstre leggmuskel – og dertil minkende motivasjon. Jeg ante ikke posisjonen, men justerte distansemålet fra 122 til 110 km. Da kunne jeg gå ganske mye innimellom og bruke 7.30 per runde. Ut fra dette gikk det greit. Slitsomt, ja, men jeg tjente hele tiden noen sekunder i forhold til fornyet plan. Etter hvert ble planen justert opp et hakk til 111 km – siden det tar seg bedre ut enn 110. Siste time slapp jeg meg løs og det ble 114 km, som for øvrig er mitt desidert dårligste 12-timers så langt.

24-timersløperne startet klokken 19 fredag kveld. Da startet også noen 12-timersløpere. Resten av oss startet lørdag morgen. Jeg ba ikke om å få vite resultatet til de som avsluttet da jeg startet – så det var med spenning jeg ventet på resultatlisten etter at løpet var slutt. Men jeg hadde håp om god plassering, for det var veldig få som løp fortere enn meg. De fleste av dem var nok stafettløpere eller 6-timersløpere.

Listen kom opp noen få minutter etter løpsslutt. Jeg er ikke suveren i fransk, men det sto 1 bak navnet mitt, samtidig som det sto tre andre navn med lenger distanse. Det sto også nr 24 der. Betydde det klasseseier og nok en sur 4. plass i løpet? Men under premieutdelingen ble jeg oppropt som vinner – med 4 kilometer mer enn nr 2. De to som «slo» meg var stafettlag, og jeg ble nr 24 i løpet, inklusiv 24-timersløperne.

Så konklusjon: Elendig løp av en eller annen grunn. For kort restituering etter tidligere løp? Men de andre løp enda mer elendig – og jeg vant.

Til slutt kan de andre seierne nevnes:
24-timers menn: 200 km og kvinner 191 km
6-timers menn: 66 km og kvinner 59 km.
Maraton menn ble vunnet på 3.17 og 12-timers kvinner på 103 km.
.. Så om noen vil prøve seg på en seier til CV-en, så kan Marseille samme tid neste år anbefales.