Boe_Gramstad_IMG_9995.jpgJørgen Frost Bø slår Eirik Gramstad. Begge løper inn til gode tider med 15:38.4 og 15:38.6 Løyperekorden har Øystein Sylta fra 2010 med 15:17  Foto: Heming Leira

Ned den siste bakken er Yuki Kabayashi, Heming i tet, men Ane Uglem Mobakken, Vidar kommer råsterkt på de siste 100 meterne og vinner.

Det 16. RYE-Løpet ble nok et flott løp på Bygdøy i Kongeskogen med start og mål ved Paradisbukta. Populariteten holder seg bra selv om det enn var noe svakere deltakelse i år.

Det er meget idyllisk, og på den tiden av året løpet arrangeres, er det nesten på det grønneste. Løypa og området er ganske komprimert og langs innkomsten blir det fler og fler folk som heier og skaper stor stemning.

Med passering av start før en løper ut på andrerunden, blir det hele også et godt løp å følge med på for tilskuerne.

Her løper du for det meste på mjukt underlag, så løpet er ypperlig for de som vil holde seg unna asfalten. Løypa er relativt krevende, og starter med en sugende motbakke som ikke er bratt, men den er lang. Arrangøren har gjort lurt i å dele løpet opp i to puljer.

Selv om det ble løpt fort av svært mange, har løpet absolutt plass for alle typer løpere.

NORGESREKORDER?
Årets RYE-løp hadde 255 fullførende deltakere, som var det laveste deltakertallet de siste fire årene, men det fjerde største RYE-løpet på de 16 årene det har vært arrangert. Vidar hadde hele 32 fullførende utøvere, 12,5 % av alle fullførende. Norgesrekord?

60 av 255 som fullførte var under 17 år. Det tilsvarer 23,5 %. Norgesrekord for et løp som ikke er et rent ungdomsløp?

91 av de 255 fullførende løp på under 20 minutter. Det tilsvarer 35,5% Har det noengang skjedd i et vanlig mosjonsløp i Norge?
Til sammenligning kan vi se på tallene for Fornebuløpet (som har en mye raskere løype)

Fornebuløpet   RYE-Løpet
Deltakere totalt  (5Km)            459          255
Deltaker under 20 minutter         107           91
% under 20 minutter                23,5 %       35,5 %

Vi hører gjerne fra arrangører i kommentarfeltet som mener de har løp som matcher dette.

RYE-løpet starter med en motbakke som er såpass lang at mange har brent for mye av kruttet når de tipper over toppen og det går litt nedover. På dette tidspunktet er Eirik Gramstad i tet med Jørgen Frost Bø i helene sammen med Lars Habostad, Heming. Litt lengre bak skimter vi pannebåndet til Øystein Mørk.

Gramstad har noen meter på Bø halvveis. Bak der har Mørk løpt seg opp på tredjeplass.

Mørk vant i fjor RYE-Løpet for tredje gang. I år blir det tredjeplass. Mørk med nok en topp-tre-plassering

Ane Uglem Mobakken i ter her sammen med Mr. Løplabbet, Tor Fauske, og til høyre ser vi at Kabayashi har løpt seg opp.  Klikker du på bildet kan du se at Fauske snikikker bekymret bort mot Mobakken. Til slutt går det bra for Fauske. Han kommer 12 sekunder før Mobakken i mål. Mobakken sliter etterhvert med mageknipe og dermed kommer Kabayashi foran. I rød drakt rett foran en i gult ser vi Line Eikenes Hvamstad som her fortsatt er helt oppe med de to beste jentene.

De tre beste jentene fra venstre: Lina Eikenes Hvamstad; Vidar blir nr. 3, Ane Uglem Mobakken, Vidar vinner og Yuki Kobayashi, Heming blir nr. 2.

For mange er Yuki Kobayashi et ukjent navn på løp. Hun løp RYE-løpet i fjor og ble nr. 4, men ellers har hun ikke deltatt i løp. Yuki er egentlig skiløper, får vi vite da vi snakker med henne etter løpet. Hun er faktisk landslagsløper for Japan.

Men i perioden fra mai og frem til skisesongen bor hun i Norge og trener med Heming med stipend fra Japans skiforbund. 28 år gamle Kabayashi har deltatt i ni øvelser i ski-VM, i Oslo, Val Di Fiemme og Falun. Med 10. plass som beste plassering på 4x5 km stafett og 11. plass som beste individuelle plassering i Falun på 10 km. Hun har tre japanske mesterskap på ski og har startet individuelt i 30 verdenscuprenn.

De tre beste gutta: Eirik Gramstad, Vidar nr.2, Jørgen Frost Bø, Ull-KIsa vinner og Øystein Mørk, Kraft nr. 3.

10 Ine Bakken Vidar 19:38.9

Nettotid. Men mellom de beste er det alltid først i mål som gjelder.

Anne  Marie Nordengen Sirevåg, Vidar vinner klasse 12-13 år  på 19:39

Kjetil_Soerum_Jacob_B_Christophersen_vinner_1617_IMG_9944.jpgKjetil Sørum, Stavern Sport kom rett fra en andreplass i Sandefjordløpet (5 km) på lørdag der han brukte 16:42. til RYE-løpet der det ble 17:25 og 16. plass. Her ligger han på innsiden av Jacob Brenna Christophersen, Vidar, som vinner klasse 16-17 på 17:35

David_Bleich_klassevinner_1819_IMG_0024.jpgDet handlet ikke bare om Sportsklubben Vidar på Bygdøy, her er det David Bleich, Rustad som vinner klasse 16-17 år på 17:15. Tross at RYE-løpet er langt fra en lett løype, holder det til å legge seg inn på 7. plass på statstikken for ungdom.

Finn_Erhard_Johannessen_klassevinner_6064_IMG_9877.jpgI OSIs røde,sorte og hvite drakt løper høye Finn Erhard Johannessen på inner'n. Finn vinner nok en klasseseier i 60-64 år på Bygdøy, i år på tiden 19:50. Med det legger han seg inn på delt tredjeplass på veteranstatistikken sammen med Christian Prestegård.

Kullerudsøsknene_IMG_0212.jpgVarteig stilte med Kullerødfamilen. Til høyre Emil Kullerud som satte løypepers med 22:10 i 14-15-årsklassen og til venstre Frida Kullerud som debuterte i RYE-Løpet med seier i klasse 16-17 år med 21:27
Hjemme i Østfold arrangerer faren Pål Asbjørn  Nedre Glomma Motbakkekarusell for andre gang i år.
Førstkommende tirsdag stiler Varteig med hele fem løpere i Rett til Værs! det første Motbakkeløpet i Maridalsalpene.

Sivert_A_Eggen_vinner_1415_IMG_0050.jpgSivert Eggen fra Bøler var en av flere som sørget for at det ikke var bare Vidar i toppen på resultatlsitene. Det ble  klasseseier for 14-15-åringer med 17:41  Kun seks har løpt raskere i år på distansen.

Solgunn_Tverfjell_klassevinner5059_IMG_0201.jpgSolgunn Tverfjell, RYE vinner 50-59 årsklassen på tiden 21:56

Traa_IMG_Baumann_klassevinner_5059_0072.jpgLuftige svev mot mål.Andreas Trå, Granvin løper på 18:16. Bak kommer klassevinner i 50-59 Fredrik W. Baumann, Heming på tiden 18:17

Undis Nødseth, Flora IL (337) tok klasseseieren i 60-64 år med 25:33, men det var bare såvidt.....

Anne_S_Rye_2_6064_IMG_9910.jpg.... for bak kom Anne Søbstad Rye (342) stormende inn til til en tid bare sekundet bak.

Bjoern_Lauglo_klassevinner_6569_IMG_0185.jpgBjørn Lauglo gyver mot mål og løper inn til klasseseier i 65-69 år

Gunnar_Aerck__Hanssen_klassevinner_7579_IMG_9901.jpgGunnar Serck-Hanssen, Heming vinner klasse 75-79 år på 24:19

Baktropp1_IMG_9913.jpgHer fra pulje 2 som startet to minutter bak de raskeste

Baktropp2_IMG_9916.jpgOm RYE-Løpet har svært mange raske deltakere, er løpet så absolutt for folk-flest også. Her flere løpere fra pulje 2 hvor det ikke gikk like råfort .

Baktropp3_IMG_9911.jpgOmgivelsene kan nytes litt mer når en løper i farta til mange av de som løpere i pulje 2.