Ingressbildet: De siste meterne opp til Gaustatoppen (foto: Agurtxane Concellon)

Se også tidligere nyhet fra XREID: Thomas Andersen og Jenn Gaskell vant XREID Hardangervidda

IMG_4322_Alle_SXH'ere.jpg

Alle vinnerne! (foto:Olav Engen).

Video fra arrangementet:

Filmen er tatt opp av Dag Kilen som fullførte SXH på 23:39!
 

RESULTATER og splittider til sjekkpunkteneVinneren Thomas Andersen
88 deltagere kjempet seg hele veien over Hardangervidda til toppen av Gaustatoppen (1883 moh.) og førstemann opp var Thomas Andersen (40) fra Bergen. Andersen rykket fra konkurrentene allerede ved start, og økte ledelsen jevnt og trutt over de neste 110 km frem til Rjukan. I Rjukan ventet en avsluttende monsterbakke på 13 km med totalt 1600 høydemeter. Thomas Andersen løp de 123 km med en imponerende fart. Allerede etter 14 timer og 4 minutter gikk han over målstreken i liten storm og tåke.

IMG_4295_Thomas_Andersen.jpg

Dagen derpå fikk Thomas sin velfortjente finishertrøye (foto:Olav Engen).

– Jeg startet hardt og bestemte meg før start for å være alene på vidda. De siste kilometerne var svært krevende. Sterk vind og dårlig sikt i Sør-Norges største steinrøys gjorde Salomon Xreid Hardangervidda til en unik opplevelse, sier Thomas Andersen. – Avslutningen på dette løpet var spesielt, alle vanlige ultraløp i utlandet har målgang som innebærer asfalt. Gaustatoppen består definitivt av mest stein, sier en fornøyd 40-åring.

IMG_4304_Jenn_Gaskell.jpg

En fornøyd britisk vinner - for andre år på rad (foto: Olav Engen).

Britiske Jenn tok seieren blant damene
Ultraløperen Jenn Gaskell ble første kvinne på Gaustatoppen og tok dermed sin andre seier av to mulige i løpet som krysser Hardangervidda.
– Hardangervidda er uforutsigbar og nådeløs, underveis følte jeg meg liten i møtet med all ødemarken, men den herlige følelsen du får når du krysser målstreken overskygger usikkerheten underveis, sier den fornøyde 26-åringen.

IMG_4287_Fredrik_Mandt.jpgLiten storm og tett tåke
På sin ferd mot målstreken oppe på Gaustatoppen måtte deltagerne bite tenna sammen mot gnagsår, vannblemmer og dårlig vær. Arrangørene av Salomon Xreid Hardangervidda var i en periode usikre på om deltagerne kunne gå i mål på uforutsigbare Gaustatoppen.

– Vi bestemte oss for at deltagerne måtte gå sammen to og to de siste 8 kilometerne før mål. I perioder blåste det liten storm, men det aller mest kritiske var sikten.

– Alle deltagerne er utstyrt med GPS og med 5-10 meter sikt i fjellheimen ble det en krevende avslutning for alle, sier løpsleder Fredrik Mandt (foto:Olav Engen).

Imponerende arrangement
Løpslederne Jan-Fredrik Sørensen og Fredrik Mandt har virkelig satset for å lage en minneverdig løpsopplevelse for deltagerne. De klarte det også!

Kondis har fulgt løpslederne og arrangementet forøvrig på nært hold hele helgen, og med de store logistikkutfordringene et slikt arrangement medfører er det å håpe at de får plusse på enda noen flere deltagere senere år. Sikkerhetsmessig er også et løp i slikt terreng en prøvelse når været blir utfordrende som det var opp mot Gaustatoppen, spesielt for de løperne som kjempet seg opp mot mål i nattemørke, tåke og stiv kuling.

Det ble fortjent applaus til løpsledelse og mannskaper på søndagens premieutdeling, og premien de fikk var fornøyde deltagere og motivasjon til å gå løs på et nytt SXH (Salomon XREID Hardangervidda) neste år.

Flere bilder fra premieutdelingen:

IMG_4297_Eirik_Johannessen.jpg

Eirik Johannessen overrasket og lå lenge i posisjon til å kunne true Thomas Andersen, men på slutten økte avstanden ganske mye.

IMG_4308_Ida_Vasstrand_Ida_Helene_Yksnøy.jpg

Ida Helene Yksnøy og Ida Vasstrand var en del av et firepersoners team der to måtte gi seg. Men Ida og Ida ga seg ikke, og selv om de var sist til toppen av Gaustatoppen av de fullførende var de minst like lykkelige som alle andre. Det var tross alt 30 løpere som aldri kom så langt (foto: Olav Engen).

IMG_4333_RU'erne.jpg

Romerike Ultraløperklubb stilte med 16 løpere, og alle 16 fullførte. Her peker de mot Gaustatoppen der de gikk i mål dagen før (foto: Olav Engen).