Alle bilder: Tor Lokrheim

Det var høy standard over mennenes felt på 3 km terrengløp lørdag. De to favorittene, Sindre Buraas og Bjørnar Ustad Kristensen, innfridde og kunne spurte om seieren med god margin til de som kom bak. Kampene bak dem ble jevn og spennende og endte med at det måtte deles ut to bronsemedaljer.

Dameklassen, som løp 2 km, var imidlertid langt tynnere besatt enn ønskelig. Av de 10 beste på 1500 m og 3000 m i fjor  var det bare den 10. beste på 3000 m som var med. Noen av de beste er i USA og Christina Bus Holth løp maraton i Rotterdam mens Kjersti Karoline Danielsen vant halvmaraton i Fredrikstad dagen etter. 

I gode gamle dager stilte alltid Grete Waitz og Ingrid Kristiansen opp i NM i terrengløp. Det er sikkert gode grunner til at Ragnhild Kvarberg, Ingvill Måkestad Bovim og Karoline Bjerkeli Grøvdal ikke stilte opp, men NM blir ikke helt det samme uten dem.

Les også reportasjen på friidrett.no


Teten på andrerunden: Audun Nordtveit  (nr. 3) fører an med Kjetil Foss Angeltvedt (nr. 6) og Johannes Alnes (nr. 9) nærmest og Asle Rønning Tjelta (nr. 10) og Sindre Buraas (nr. 1) rett bak.


NM-duellen: Bjørnar Ustad Kristensen drar foran Sidre Buraas

 
To bronsemedaljer: Audun Nordtveit med Ørjan Grønnevig i helene. De har fått noen
meter til Johannes Alnes.

Resultater:



Kvinner senior og junior:
Kirsten Marathon Melkevik suveren mester


Maraton-Kirsten vant Bergensoppgjøret med 10 sekunders margin


Ingeborg Kristine Lind, Gular tok sølvet ca. 10 sekunder bak
Kirsten.


Junior- og seniorjentene løp i samme heat. Her er det to juniorjenter, Sara Amalie Solheim (t.v.) 
og Ida Østerås som løper sterkt. Ida hadde bare to seniordamer foran seg i mål og tok junior-
gullet. Sara ble nr. 6 i mål og tok junior-sølvet.


Her er Siri Grude, Tjalve først og tok NM-bronsen for senior.
Bak følger evigunge Solveig Pettersen fra Kristiansand. 
45-åringen tok 5. plassen i seniorklassen.



Menn junior:
Thomas Solberg Eide vant juniorgullet

Thomas Solberg Eide løper inn på stadion i Geithus til NM-gull 2,2
sekunder foran Filip Ingebrigtsen. Thomas sikret seg et forsprang
før innspurten så han slapp et spurtoppgjør mot lillebroren til Henrik
Ingebrigtsen.




Ungdomsmesterskapet for gutter:
Pedersen og Pettersen knivet i tet

Vinnerne av 17- og 16-årsklassen, Erik Udø Pedersen (nr. 145) og Magnus Hannevig Pettersen,
var de to raskeste i ungdomsklassene. Erik var 2,8 sekunder foran Magnus i mål




Ungdomsmesterskap for jenter:
Hjemmeseier til Heidi Mårtensson

Heidi Mårtensson sto for dagens beste undomsresultat med seieren i 16-årsklassen. Det ga også arrangørklubben Modum en gullmedalje. Datteren av den svenske VM-vinneren i orientering er utvilsomt et løpstalent som ennå ikke har bestemt seg om det er orientering eller løping hun vil satse på.




Veteranmesterskapet:
Et meget tynt besatt mesterskap
Stikk i strid med hvordan de andre av NFIFs løpsmesterskap avvikles og i strid med det Kondis og NFIF er blitt enig om når det gjelder avvikling, så tvinges gode veteraner til å måtte velge om de vil løpe i seniorklassen eller som veteran. Avtalen er at veteranklassene til og med 45-49 år skal starte sammen med seniorklassen, og at veteranene får plassering både som senior og veteran.

Slik har det ikke vært de siste årene i NM terreng kort løype. Det ser ut som om neste NM-arrangør slår blåkopi på fjorårets mesterskap. I dameklassen i år var det bare en eneste deltaker i veteranklassen i tillegg til at Melkevik Otterbu og Vigdis Bringedal Holst hører til i klasse 40-44 år og Solveig Pedersen i klasse 45-49 år. Vigdis og Solveig ble nr. 4 og 5 i senior-NM og uten medlalje der, og de fikk heller ikke medalje i veteranmesterskapet. Noe de skal ha så lenge seniorer og veteraner stiller på samme startstrek.

I herreklassen var det 26 veteraner fordelt på 7 klasser. Disse kunne utmerket stilt sammen med seniorklassen uten at det hadde blitt noe mer trengsel i løypa av den grunn. Det var også noen veteraner som valgte å løpe i seniorklassen istedenfor å vinne NM-gull for veteraner.


Robert Hansen, RingerikeFIK  vant NM-gull i klasse 35-39 år
nesten på hjemmebane.




NM i kretsstafett:
Rogaland og Hordaland best

Søndag ble terreng-NM avsluttet på Modum med kretsstafett over tre etapper, 2 km + 4 km + 2 km. Rogaland var helt suveren i klassen for menn, mens det var et spennende oppgjør mellom Hordaland og Rogaland i klassen for kvinner.