Det er mange løp man har likt å kalle Norges hardeste, blant dem Meråker Mountain Challenge og Hornindal Rundt. Det spørs om ikke Bø Ultramarathon inntil videre overtar den tittelen. Da har vi ikke tatt med "The 26 Peaks Extremity Race" som arrangeres samtidig med MMC og er en utfordrerkonkurranse for utvalgte løpere.

Da den danske Bø-studenten Anders Aagard Hansen ville lage et lokalt terrengultraløp, skulle det være terrengløping, ikke vegløping. Resultatet ble et 90 kilometer langt løp i Lifjell over to runder på 45 km - der det i all hovedsak ble løpt i realt fjellterreng og med 2 400 høydemeter per runde. Løpet startet ved Jønnbu og gikk over blant annet Rognlifjell, Slettefjell og Jøronnanatten.

Bildet: Lars Steinar Hefre
(Foto: Anders Aagaard Hansen)

DSC05556_Simen_Oeystein_Joeronnanatten.jpg

Løpet fikk en forsiktig oppstart med 15 deltagere - og samtlige kan underskrive på at dette var tøffe saker (og vakkert, men det husker de kanskje først om noen dager?). Heldigvis var det en alternativ konkurranse på halve distansen, der det var anledning for de som startet på 90 km å takke av halvveis - det gjorde de fleste. Fire tøffinger la i vei på runde nummer to, tre kom til mål, fjerdemann ble så nedkjølt at han dessverre måtte hentes.

Bildet: Simen Ellingsen Rustad og Øystein Slettemeås på vei opp Jørånnanatten (foto: Anne Grethe Rustad) - ikke helt samme underlag som på Bislettmila som ble arrangert i Oslo på samme tidspunkt.

Lars Steinar Hefre vant 90 km
På Facebook skiver en fornøyd løpsleder (før han forsvinner ut på en lang treningstur for å ta inn merkebånd):

Tusind tak for en fantastisk indsats til alle deltagere og frivillige i går. I gjorde det til en mindeværdig dag og gjorde min debut som ultraløbsarrangør til en god oplevelse. Det var en god dag, med en smule drama på slutningen. Ud af 15 startende løbere, gennemførte bare tre løbere 90 km-ruten. Asbjørn Myhre var dog stort set hele vejen igennem ruten, før han måtte forlade ruten i flugt fra blæst, tåge og regn. Hurtigst på 90-km. ruten var Lars Steinar Hefre, der med en slutspurt i regnen og en fantomtid på 16:30:40, kunne gennemføre og vinde sit første ultraløb. Stort tillykke!

Mats Johansen og Stian Kristiansen blev de sidste løbere vi fik i mål. De kom ind i tiden 20:28:06 og fik således en delt andenplads. Det var to meget kolde og meget trætte løbere vi fik ind og hvis det ikke v...ar for deres erfaringsniveau, kunne det have været en meget uheldig situation. 5 timer i regn, sne, blæst og tæt tåge er ikke for sarte sjæle! Jeg må sige at jeg er utrolig imponeret over alle løberne i går. Både de som løb 45 km. og de få "tøffinger" som kom gennem 90 km. Det er virkelig en udfordrende rute! Endnu en gang tak og jeg håber vi ses igen til Bø Ultramarathon 2014! ;-)

 
 
 Så kom to slitne løpere i mål til delt annenplass på 20 timer 28 minutter 6 sekunder.
Tapper innsats av Mats Johansen og Stian Kristiansen.
Foto: Anders Aagaard Hansen
 

 

Simen Ellingsen Rustad vant 45 km
Av løperne som var påmeldt 45 kilometer eller valgte å halvere hoveddistansen, var det Simen Ellingsen Rustad fra Romerike Ultraløperklubb  som kom først til mål på litt over 6 timer. Per-Einar Roth fra samme klubb er en rutinert terrengultraløper. Han oppsummerer løpet sitt slik:

En episk tur
Det var en svært teknisk løype opp og ned som gjør denne til en av de meste krevende i Norge. For eksempel mye mer krevende enn Hornindal Rundt. I fjor brukte jeg ca 12 timer på 7.5 mil i Hornindal, her brukte jeg 8.30 på 4.5 mil!!! Og, jeg møtte ikke veggen i det hele tatt. Kroppen funket fint, så tiden har ikke noe med dårlig løping å gjøre. Jeg valgte å stoppe etter 4.5 mil som de aller fleste gjorde.

Kun 4 av 20 personer gikk ut på runde nr. 2. Da var ikke motivasjonen så høy for å kjøre nye 9 timer, selv om kroppen var på topp. Første del forbi Trogafjellet og Rognlifjellet var veldig mye mer krevende enn siste del over Jøronnatten. De hadde gjort en fantastisk bra jobb med merking (bånd) som gjorde at det var kun ett sted som noen av oss løp litt feil, men ikke mer enn 1-2 km. Det må sies at dette er et fantastisk flott fjellområde som viste seg fra sin aller beste side i solskinnet.

En episk tur ble det, som arrangøren hadde lovet. Ikke noe problem med 9 mil til neste år, håper bare det blir noe, for dette løpet vil jeg markedsføre til mange! Eneste forbedringsrområde hadde som sagt vært litt mindre teknisk.

Det siste er jo en interessant kommentar fra en som helst vil ha det tøft og i terreng.

RESULTATER:

45 km:

1. Simen Ellingsen Rustad - 6.05.20.
2. Øystein Slettemeås - 6.08.40
3. Kjell Terje Slettemeås - 6.30.20
4. Kjetil Kiland Haakenstad - 6.30.20
5. Ola Mjøllhus - 6.37.50
6. André Horgen - 7.09.17
7. Asbjørn Myhre - 8.09.20
8. Matthew Stephensen - 8.17.30
9. Per-Einar Roth - 8.24.20
10. Morten Lunde - 8.31.38
11. Lisbet Hansen - 14.24.23
12. Petter Garaas - DNF

90 km:
1. Lars Steinar Hefre - 16.30.40
2. Mats Johansen - 20.28.06
3. Stian Kristiansen - 20.28.06
 

Bildet: Kjetil Kiland Haakenstad med krampetendenser opp mot Jøronnanatten... men han klarte seg likevel greit de siste kilometerne til mål (foto: Anne Grethe Rustad)

Løpets Facebookside

Løpets hjemmeside

Danske Lisbet Hansen som fullførte 45-kilometeren har skrevet om løpet og lagt ut hele 74 bilder med fokus på naturopplevelsen:
...det blev klatre-kravle-lunte hele vejen...
 

LØYPEKART

LØYPEPROFIL  obs, aldersgrense 18 år!

Flere bilder fra Bø Ultramarathon
Nye bilder er nå lagt ut på løpets Facebookside
 

Lars Steinar Hefre like før runding halvveis.
Foto: Anders Aaagaard Hansen
 
Slitne løpere etter "halvt løp"
Foto: Anders Aaagaard Hansen
 

Starten har gått.
Foto: Anne Grethe Rustad

Tøffinger med bra driv opp første lia...
Kjetil Kiland Haakenstad og Øystein Slettemeås
Foto: Anne Grethe Rustad

Mye åpent fint fjellandskap, men ikke så lett løpbart som det kan se ut til...
Foto: Anne Grethe Rustad
 
Simen Rustad på vei opp mot Jøronnanatten
Foto: Anne Grethe Rustad
 
Kjell Terje Slettemeås opp mot Jørånnanatten
Foto: Anne Grethe Rustad
 
Simen Rustad nærmer seg mål (45 km) - har fått luke til de andre.
Foto: Anne Grethe Rustad