Ingressbildet: Urige Buta ble suveren vinner av årets Djupadalt.  TRYKK PÅ BILDET FOR STOR UTGAVE

Kondis-fotografer i Haugesund:
Kjell Vigestad og Gisle Sellevold

Sportslig ble det en opptur for Haugesunds store løper, Urige Buta, etter han kom i mål i OL i London med en nesten avrevet muskel i låret. Det medførte et lengre opphold i treningen. Siden ble det en forsiktig start på opptreningen inntil han nå trener for fullt igjen. Det var derfor med spenning han stilte opp i Djupadalten på hjemmebane på lørdag. Og det gikk bedre enn forventet. Han vant det ca. 9,3 km lange og svært kuperte løpet i Haugesund med drøye to minutter og fikk tiden 28.27.

I fjor var Urige i meget godt slag på høsten og løp da Djupadalten på 28.06. Kort tid etter ble han suveren vinner av nordisk mesterskap i terrengløp. Han mente etter løpet at årets Djupadalt var omtrent like bra som i fjor. De siste dagene har Haugesund vært preget av vintervær med litt snø og glatte veier. I dag var det mildere, og der sola fikk tak, så tinte isen opp. Men i Djupadalen var det flere steder hvor det forsatt var glatt, sa Urige etter løpet. Han måtte være forsiktig og tapte litt på det. Derfor var han svært fornøyd etter løpet og har bestemt seg for å stille i nordisk mesterskap i terrengløp i København om 14 dager for å forsvare tittelen. Og i desember går turen til Budapest og EM i terrengløp.

Mot gamle høyder?
Djupadalten var et av de første store mosjonsløpene i Norge og ble i år arrangert for 34. gang. Etter noen år var løpet oppe i 2450 deltakere på 9,3 km-distansen, som da var den eneste. Rundt år 2000 var deltakertallet nede i 355 på det minste for 6,8 km og 9,3 km til sammen. I 2007 begynte oppgangen og i år var det 885 på de to distansene.

Det var gjort en del endringer på løypa i år for at den nye innendørshallen som ble åpnet i år kunne være servicebygg for arrangementet. Målgang var rett ved siden av hallen. Det var planer om å bruke hallen til målgang for løpet, men det ble ikke gjort i år, men kanskje til neste år. Over 1000 deltakere sprengte rammene for å bruke andreetasjen i friidrettshallen som sted for startnummerutdeling, premieutdeleing og kafe, så der må det uansett gjøres endringer til neste år.

Deltakertall:

  2011 2012
9,3 km 546 667
6,8 km 177 218
Barneløp 150 175
Sum 873 1060


Haugesund på topp: Karl Johan Rasmussen, som vant Asics' gullsko i 1998 og 2002, sto for årets utdeling av gullskoen for 2011 til Urige Buta som Norges beste langdistanseløper i fjor. Dette var Uriges femte gullsko på rad. Totalt har 7 av 17 gullsko for menn havnet på premiehyller i Haugesund. Marius Bakken har vunnet sju titler som "Årets langdistanseløper. Det betyr at Sandefjord og Haugesund har overlatt bare tre titler på 17 år til andre deler av landet.

Vi må også føye ti at Susanne Wigene fra Haugesund har tre Gullsko, men de er oppnådd mens hun representerte Tjalve.

Mer om tildelingene av Asics' gullsko siden 1995


Tilbake i form: Vellykket comeback for Urige Buta. På tross av to måneders trening etter skaden, var Urige i bra slag i Djupadalten. Her passerer han Skeisvatnet, hvor det i sommer var svømming i Ironman Haugesund

De beste resultatene i Djupadalten:

9,3 km menn:
Pl. Navn Klubb    Res.
1 Urige Arado Buta Haugesund 28.27
2 Morten Kolstø Velde Haugesund 30.28
3 Stian Vestbø Haugesund 30.33
4 Erik Rullestad Haugesund 31.25
5 Tore Olav Kristiansen GTI Stavanger 31.27
6 Lars Lunde Stord IL 31.46
7 Thomas Finshus Stegaberg 32.14
8 Ole Mikal Tørsdal Haugesund 32.40
9 Magnus Førre Haugesund 32.46
10 Karl Johan Rasmussen Haugesund 33.02
       


Damevinner: Hanne Steinstø fra Torvastad vant den lengste distansen med 36.47. 23-åringen vant sin største seier så langt i karrieren.

9,3 km kvinner:
Pl. Navn Klubb        Res.
1 Hanne Steinstø Torvastad IL  36.47
2 Cecilie Udstuen Haugesund  37.28
3 Ingjerd Meling Tjalve  38.07
4 Janne Elin Vatnaland GTI Stavanger  38.43
5 Trine Kirkhus Nydalen Skiklubb  38.48
       


Vant med over tre minutter: Haugesunds Magnus Sirnes Hjellum vant kortdistansen på 6,8 km helt suverent på en god tid. Han er bare 18 år og er akkurat uttatt på Norges lag til nordisk mesterksap i terrengløp om to uker.

6,8 km menn:
Pl. Navn Klubb        Res.
1 Magnus Sirnes Hjellum Haugesund 22:07
2 Jonas Gjesdal  Varegg 25.27
3 Kristian Magnussen   27.10
       


3 av 4 seire til Haugesund: Elisabeth Angell Bergh, Haugesund IL vant 6,8 km for damer, og dermed gikk tre av fire totalseiere i Djupadalten til arrangørklubben Haugesund IL . På bildet ligger hun bak Simon Østreng Veland, som ble nr. 5 totalt på 6,8 km. I mål var hun 7 sekunder foran Simon. Elisabeth Angell Bergh er en av tre fra Haugesund IL som er tatt ut på Norges lag til nordisk mesterskap i terrengløp i København 10. november.

6,8 km kvinner:
Pl. Navn Klubb       Res.
1 Elisabeth Angell Bergh Haugesund  27.53
2 Inger Johanne Klokset Fenring IL  31.09
3 Lena Skaatan Vik Haugesund  31.22
       


Alle resultater Djupadalten_2012.pdf


Fire i følge: Stian Vestbø, Lars Lunde, Erik Rullestad og Tore Olav Kristiansen etter knappe to km ved Skeisvatnet. Det er ikke lenge etter at løperne i kortløypa og langløypa har skilt lag. De fire ligger her på 3. til 6. plass og det ble de også i mål, om ikke helt i samme rekkefølge.


Fire til i følge: Ole Mikal Tørsdal (456), Magnus Førre; Øyvind Aksland (358) og Thor Arne Dommersnes (549) er på 10. til 13. plass etter knappe to kilometer. I mål var Ole Mikael og Magnus stadig først av disse på 8. og 9. plass. Thor Arne Dommersnes ble nr. 12 og Øyvind Aksland, som er registrert som deltaker i kortløypa på 6,8 km, fikk en tid som holder til 16. plass i langløypa.


Løper igjen: Karl Johan Rasmussen gjorde et lite "comeback" i Djupadalten i fjor og løp på 32.53 i en oppkjøring til en maratontur med kolleger til Stockholm. I Stockholm Marathon løp han på 2.44.15 under årets verste forhold med nesten storm i vindkastene. I årets Djupadalt ble det 33.10, dvs. 17 sekunder etter fjorårstida. De mistet han på nok "glatta" opp til Katanakk, så han var likevel greit fornøyd med tiden.


Nr. 4 og 5: Janne Elin Vatnaland (458) og Trine Kirkhus (166) tar fjerde og femteplass i langløypa mens Ørjan Reinertsen (254) fra Haugesund Triathlon løp fra jentene med ca. 1 minutt fra 2 km til mål.


V-tegnet
: Espen Ydstebø er langt framme i det store feltet og kommer inn på 130. plass blant 667 som fullførte i langløypa .


"Leder" feltet: Johan Sund Eliassen (118) er også langt framme i første halvdel det store 9,3-km-feltet.


Duell: Skjalg Duesund (60) og Kirsti Sønstabø (322) får begge gode plasseringer. 64-årige Skjalg løp på 39.10 og har trolig kun Sverre Aksland foran seg blant de over 60. Men siden det ikke er noen form for klasseinndeling, så er det ikke lett å trekke fram gode veteranresultater. Det presenteres ikke engang egen resultatliste for dameklassen. Kirsti Sønstabø var ikke langt bak Skjalg Duesund og løp på 39.26. Det er trolig en plassering blant de aller beste i dameklassen, om det fantes noe slikt. Det ble i alle fall en 93. plass totalt for menn og kvinner, mens Skjalg ble nr. 75.


Tommelen opp: Urige Buta blir heiet fram av løperne i kortløypa. Her etter ca. 5 km i kortløypa og 7,5 km i langløypa er det Inger Johanne Klokset som verdetter vinnerløpet til Urige. Hun selv blir nest beste dame i kortløypa.


Duellen om 2. plassen: Etter ca. 7,5 km er det det Stian Vestbø (349) som ligger først, men Morten Velde (556), Haugesund gode mellomdistanseløper, trekker det lengste strået og blir nr. 2 i langløypa 5 sekunder foran Stian.


Høstfarger: Kjetil Larsen fra Åkra IL er på vei til en god tid og en 25. plass.


Nr. 2 i kortløypa: Jonas Gjesdal (16 år) fra Bergen er en lovende mellomdistanseløper, men har også 9.10 på 3000 m. I den mer enn dobbelt så lange løypa i Djupadalten ble det 2. plass med 25.27, drøye tre minutter etter den suverene vinneren, Magnus Sirnes Hjellum.


13 år: Unge Lena Skaatan Vik (962) ble nr. 3 blant damene i kortløypa. Har løper hun sammen med John-Atle Rasmussen.


Smil: Eira Vikse Austad lager litt show og leverer dagens lureste smil for å sikre seg fotografens oppmerksomhet. Nr. 918 er Kristine Alne.


Liten og rask: Petter Anfindsen Fredheim er en av de kjappeste i kortløypa og passerer i stor fart.


Linselus: Noen har krefter igjen etter 5 km med mest motbakker til å sjarmere fotografen til å knipse et bilde. Siri Mauritzen og Nora Cecilie Sørhaug (890) klarte det.


Eivindsvannet: Marianne Ask passerer byens oppdemte vannmagasin og får gode 42.40 i sluttid i langløypa.


Seinhøst: Nedover den bratte bakken etter demningen til Eivindsvannet.

Minidalten for de minste

Start: 175 barn i full fart ut fra start.


Først i løypa: Erik er raskeste gutt og flyter fram i fin stil helt til målgang ved Haugesund ILs flunkende nye friidrettshall DeepOcean Arena, oppkalt etter deres velvillige hallsponsor.

.
Raskeste jente: 9 år gamle LIve nærmer seg innspurten i den ca. 1 km lange løypa


8 år gamle Sofia var blant de raskestejentene.


Fargerikt: Det meste av løypa gikk på asfalt, men det var et parti på grusvei med mykt høstløv som underlag.


Ida Hausken Larsen, 8 år, er godt pakket inn i det kalde været.Endre på fem fant ut at merkebåndet var godt å holde i.


Louise på tre år i matchende farger fra topp til å tå og en trygg hånd å holde i.


Kjapp inspurt: 3 år gamle Ether avsluttet med en rask innspurt helt uten hjelpende hender.


Yngst: Såvidt passert ett år og ganske fersk som gåer/løper, men hun har trolig gode gener. Før du ser på siste bildet, kan du gjette hvem som holder henne i hånden?


Ung debutant: Otelie Wigene stilte med startnummer på brystet bare såvidt fylt ett år. Mor Susanne, 34 år, var på besøk i hjembyen og fulgte datteren rundt den 1 km lange løypa. Hun kunne fortelle at hun endelig var skadefri og var inspirert av Gunhild Halle Haugen til å starte med litt mødretrim. Så får vi se om vi får se vår sølvvinner på 10.000 m i EM i 2006 med startnummer på brystet igjen.