I fjor feiret "Skåla 1848 m rett opp" stort at løpet gikk for 10. gang. Årets løp blir minst like stort og flott.

Årets mest spennende duell blir trolig i dameklassen. Etter flere år med skader er Anita Håkenstad Evertsen tilbake med et comeback i en alder av 44. En annen veteran og tidligere verdensmester er også på plass: britiske Angela Mudge på 42 år som forrige helg også deltok i Fanaråken Opp og holdt nesten følge med Anita. Kan noen av disse ta opp konkurransen med fjorårsvinneren, italienske Antonella Confortola Wyatt. Ja, tror vi!

May Britt Buer, som heller ikke junior med sine 35 år, har hatt sin beste sesong noen sinne og har vunnet både Norges-Cupen og norgesmesterskapet. Anita slo hennes løyperekord i Fanaråken Opp forrige helg, men noen annen målestokk på styrkeforholdet har vi ikke. Hun må absolutt regnes med og det kan bli jevnt.

De fleste av de beste motbakkeløperne i Norge er med, og det er også noen andre interessante navn på startlista som Inger Liv Bjerkreim Nilsen, som løp så sterkt i Nordmarka Skogsmaraton for to måneder siden. Det er noen flere utlendinger på startlista som også kan overraske.

Det er egentlig bare Norges aller beste motbakkeløper vi savner, Heidi Weng, som konsentrerer seg om forberedelsene til neste langrennssesong. Men mor og søster Weng er påmeldt og begge vil triolig plassere seg blant de 10 beste. Mor May-Bente på 48 år tok sølv i forrige helgs NM i Rosendal.

Antonelle Confortala Wyatt vant suverent fjorårets Skåla Opp. Vi tror det blir langt mer spennende i dameklassen i år. (Foto; Kjell Vigestad)

I klassen for menn er løyperekordholder og fjorårsvinner Ahmet Arslan fra Tyrkia på plass igjen og er storfavoritt. Han vant i fjor med nesten 2,5 minutter foran Jonathan Wyatt fra New Zealand. Det kan bli slik i år også. Tomas Bereket, som ble nr. 3 i fjor, er også på plass pluss hele den norsk motbakkeeliten og flere andre utenlandske løpere enn de to verdensstjernene..

Verken NM eller noen andre motbakkeløp i Norge samler så sterke startfelt som Skåla Opp. Det er hele. 875 løpere navn på startlista i konkurranseklassene. Det betyr også tøff konkurranse om å bli klassevinnere i de yngre klassene og i veteranklassene.