JA!

 

Alt stemmer!

 

Alle foto: Andreas Dietzel, om ikke annet er spesifisert.
 

OCR er en pur ung idrett i på verdensbasis, og enda yngre i Norge. Stadig nye arrangører popper opp. En av de ferskeste er da Barskingen, som har blitt forhåndsomtalt her på kondis.no tidligere. 135 deltakere stilte til start og fullførte løpet som på forhånd hadde satt et meget edrulig tak på 300.
 

Disse 135 personer var heldige nok til å oppleve Norges kanskje beste hinderløp, og undertegnede var en av dem. Jeg bestemte meg så sent som fredag ettermiddag for å delta, og våknet til høljregn som alle andre på Østlandet lørdag morgen. Et vær som overhode ikke ble noe bedre på kjøreturen fra Oslo til Rakkestad flyplass, eller under selve løpet for den saks skyld.
 

I OCR så blir man våt og gjørmete uansett, så litt regn er ikke så ille så lenge temperaturen er fin. 11 grader og regn er egentlig greie forhold når man skal løpe i tungt terreng, men hinderne blir i glatteste laget og vanskelighetsgraden økes betraktelig. Eksempelvis var det veldig mange som ikke klarte å fullføre armgang, som bestod i 21 stålstenger og sikkert var 8-10 meter lang. (*host**host* jeg fullførte *host*, men det var tungt).
 

Arrangementet foregikk altså på Åstorp gård i Rakkestad. Her var det gode parkeringsmuligheter. Det var flere, ordentlige, innendørs toaletter. Muligheter for å spyle seg med varmt vann etter end løp var det også, samt en kiosk som solgte mat og drikke.

 

2015.06.06 _Barskingen_CargoClimb_FOTO_Karin Widding Weider.jpg

"Cargo climb" som hinderet heter i utlandet er et must! FOTO: Karin Widding Weider

 

Deltakerne var delt inn i tre klasser; damer, herrer og lag (3-6 personer). Løpet var 5 kilometer langt, i veldig variert terreng; inkuldert masse store vanndammer, elver og gjørmegroper. Over disse 5 kilometerne med ordentlig Råskinn-terreng var det satt opp 65 hinder av ymse slag. La meg gjenta det: 5 kilometer med 65 hinder! Klarte du ikke å forsere et hinder så ble du straffet med 15 spensthopp før du fikk løpe videre.
 

Til sammenligning, så markedsførte Toughest (det største OCR-arrangementet på norsk jord så langt) seg i fjor som “the most intense OCR” på bakrgunn av at de hadde så mange som 40 hinder over 8 kilometer. De ble nå i helga med letthet dyttet av tronen av førstegangsarrangørene på Åstrup Gård.

 

Barskingen er med andre ord en “one to watch” for fremtiden.

 

2015.06.06 _Barskingen_TankExit_FOTO_Karin Widding Weider.jpg

Vanntank var også på plass. Hadde det vært sol og sommer hadde denne vært en fin avkjøling. FOTO: Karin Widding Weider

 

Dette er nok et av de hardeste 5k OCR som finnes. I OCR-verdenen pleier 5k å være en rimelig lavterskel affære, med kanskje 15-20 ganske overkommelige hinder. Gjengen på Åstrup Gård smurte da altså tjukt på med over 40 hinder; flere av dem relativt vanskelige.


 

RESULTATER


 

I herreklassen ble det delt første plass mellom Flemming Kristiansen og Sindre Næss som klokket inn på respektable 00:34:45.


2015.06.06_Barskingen_Vinner_Herrer_Sindre Næss & Flemming Kristiansen_FOTO_AndreasDietzel.jpgDelt førsteplass i herreklassen! Legg merke til troll-trofeene! Sindre Næss og Flemming Kristiansen hilser også til Kondis president Tim Bennett!

1 - Herrer - Flemming Kristiansen - 00:34:45

1 - Herrer - Sindre Næss - 00:34:45

2(3) - Herrer  - Kristian Sundmoen - 00:39:40

3(4) - Herrer - Per Vegard Dahl - 00:43:13


 

Vinner i dameklassen ble Kristin Moen på 00:48:24


2015.06.06_Barskingen_Vinner damer_Kristin Moen_FOTO_AndreasDietzel.jpgMeget fornøy vinner av dameklassen, Kristin Moen. 

1 - Damer - Kristin Moen - 00:48:24

2 - Damer - Malin Hartveit - 00:51:31

3 - Damer - Paola Ress - 00:52:43


 

I lagklassen var det Team Badekammeratene som vant på 00:47:04


2015.06.06_Barskingen_Vinner_Team Badekameratene_FOTO_AndreasDietzel.jpgBadekameratene vant herreklassen! Fra venstre: Kristoffer Gertz, Joachim Thomle Karlsen og Ole Andreas Sivertsen

1 - Lag - Team Badekameratene (Herrer, 3 deltakere)- 00:47:04

2 - Lag - Eidsberg Fotball (Herrer, 3 deltakere) - 00:47:17

3 - Lag - Team Viking Race (Mix, 5 deltakere) - 00:49:37


 

Alle resultater finner du her!


 

HINDER


Harde terrengløp finner man over hele Norge, men i OCR så spiller selvfølgelig hinderne en like stor rolle. Her er det ikke plass til å beskrive 65 hinder, så her kommer en kort beskrivelse av noen av dem:
 

Amerikanske fotballspillere.

Denne er ikke helt ukjent. Tough Viking kjørte lignende lørdagen før i Oslo, men i Barskingen var det ingen puter det var snakk om - spillerne taklet deg med armene som hinder nummer 2 etter ca. 100 meters løping. Senere i løpet møtte man et par spillere til, med store søyler av skumgummi som de holt horisontalt og sperret veien ca. halvveis i løpet. Dette er andre møtet er likt gladiatorene som Spartan Race i flere år hadde som sitt siste hinder før de sluttet med det på grunn av sitt nye fokus på standardisering.
 

Badeender(!)

Et fantastisk morsomt hinder for gold diggers! I en relativt stor dam lå det 100vis av badeender og fløt. En av dem hadde “Barskingen” skrevet under. Den som fant, og brakte denne over målstreken vant et gavekort på NOK 2 000,- til en sportsbutikk.
 

Zip Line

Første gang på et OCR i Norge - og et sjeldent syn i OCR generelt. Det var tre taubaner over en av de større vanngropene, der du måtte fyke over hele dammen uten å miste taket og falle nedi. Her måtte man sørge for å ha kontroll på tauet som ble brukt til å trekke pinnen tilbake igjen. Om tauet ble hengende fast i noe kunne man fort bli hengende midt ute på “sjøen”.
 

Gjørmekrabbing “under” bakken

Denne har jeg så langt bare sett på Tough Mudder. I bakken var det gravd flere renner, disse var fulle av vann og gjørme, og det var lagt et tak over, slik at det blir mørkt og klaustrofobisk. Du måte “under” bakken på en side, krabbe gjennom og komme ut på andre siden. Krabbingen var kort nok til at man så enden, og det var også derfor ikke så veldig mørkt. Lenger krabbing, og med svinger ville gjort det helt mørkt i tunnelen, og nok ført til at dette hinderet hadde trykket på panikk-knappen til noen deltakere. Dette var en slags light-versjon av undergrunnsrørene man må gjennom på Tough Guy.
 

Dumphuske

Her måtte man balansere på skrått opp en planke, som så tippet over når man kom til toppen, og man måtte da balansere ned igjen på andre siden. På grunn av regnet var plankene veldig glatte. Jeg og en annen deltaker bestemte oss for å hjelpe hverandre her, og slapp unna 15 spents hopp.
 

Bildekk, bildekk og atter bildekk!

Det var hele 4 bildekk-baserte hinder. I det første av dem måtte man åle seg under tre rader av bjelker som hadde bildekk hengende helt ned til bakken. Man måtte skikkelig presse seg under og løfte dekkene opp med kroppen. Dette var veldig tidlig i løpet (hinder nummer 3) og overraskende tungt. Allerede her skjønte jeg at dette kom til å bli tyngre enn de fleste 5k hinderløp.
 

Høyball-pyramide

Denne er kjent og kjær fra mange løp, men det var faktisk første gang undertegnede har møtt dette hinderet. Høyballer var stablet 3 i høyden i en pyramide, tipper det var rundt 5 meter man måtte klatre opp og over, ganske sent i løypa når man var god og sliten.

 

2015.06.06_Barskingen_Team Arctic Troopers_Pyramide_FOTO_Andreas Dietzel.jpg

Team Arctic Troopers i ferd med å forsere høyball-pyramiden.

 

Terrenget

Naturen rundt Åstorp gård var så til de grader godt utnyttet at det fortjener å ble fremhevet. Her var det løping på all mulig underlag, men untatt asfalt heldigvis. Traktorveier, elver, vanndammer, motbakker. Selv uten hinder hadde Barskingen vært et skikkelig kult løp.
 

Etter høyball-pyramiden ble man møtt av det lange armgang-hinderet nevnt over, samt en over-under-over-kombo som sugde opp det siste du måtte ha av bensin i tanken. Følgende må også nevnes: stor skråvegg, to hengende-trestokker hinder, brannbilslange rett i ansiktet, dobbelt-hinder (bær tømmerstokk, og klatre over høyballer samtidig), elva med rørkrabbing, og mye mer!


 

VIDEO: Mari Weider
 

Stort pluss for den beste og mest gjennomførte løypemerkingen jeg noen gang har vært borti! Hele løypa på 5k kilometer var merket med ordentlig gjerde av tjukke trepinner og svart og gul løypebånd.
 

Fantastiske funksjonærer var også på plass! De frivillige er de som virkelig får OCR (og mange andre arrangementer) til å fungere. Arrangører er veldig avhengige av gode frivillige. Funksjonærer som er hyggelige og inspirerer deltakerne gjør at hele opplevelsen blir mye bedre. DJ/ speaker skapte også meget bra stemning, og var veldig proff. Skikkelig go’musikk preget start-/ mål-området.

 

2015.06.06_Barskingen_Arrangoergjeng_FOTO_AndreasDietzel.jpg

Arrangørgjengen! Fra venstre: gårdeier Mads Korsvold, primus motor Matilde Jacobsen og Robert Mosen. (Mangler på bildet: Marit Schjerpen Korsvold, Ina Merete Schjerpen Bakke og Andreas Schjerpen Bakke)

 

Det var ikke vanskelig å se at masse arbeid hadde blitt lagt inn i å få dette løpet på beina.
 

Terningkast: 5.5

(0.5 trekkes for mangel på tauklatring. Som gammel ringrev og puritaner synes jeg dette er et viktig hinder sammen med armgang for å få folk til å grave frem egenskaper fra da de var 7 år gamle. Når det er sagt så er jeg som deltaker også glad jeg slapp å klatre i tau som helt sikkert hadde vært veldig glatte i et slikt vær).
 

Gleder meg allerede til neste år!
 

Flerer bilder under!
 

Videointervju med arrangøren i Rakkestad Avis.
 

Flere bilder i Rakkestad Avis.
 

Bloggpost - Lene Mari Bergerud

 

Bloggpost - Mari Weider

 

2015.06.06_Barskingen_Soele Marie_FOTO_AndreasDietzel.jpg

Marie Kloster i sitt første hinderløp! SKONERD-ALARM: Marie har valgt et par Inov-8 X-Talon 212 for anledningen. Inov-8 har sammen med Icebug raskt blitt favoritter i OCR-miljøet. 

2015.06.06_Barskingen_Soele Marie2_FOTO_AndreasDietzel.jpgMarie hadde tatt turen helt fra Stavanger for å delta i sitt første OCR.

2015.06.06 _Barskingen_Crawl_FOTO_Karin Widding Weider.jpgHer er Mari Weider glad og fornøyd etter litt krabbing på gårdstunet!

2015.06.06 _Barskingen_Firehose_FOTO_Karin Widding Weider.jpgRakkestad Brannvesen stilte opp og spylte deltakerne som et av hindrene. FOTO: Karin Widding Weider

2015.06.06 _Barskingen_OverUnder_FOTO_Karin Widding Weider.jpgOver-under-over er et kjent og kjært syn i OCR. Sjeldent siste over er 2 meter høy men... FOTO: Karin Widding Weider

2015.06.06_Barskingen_Armgang2_FOTO_AndreasDietzel.jpgMed Viking Race t-skjorte på er armgang intet hinder! (bah duhm tish!) Martin Weider er i fint driv, mens Marie Kloster er på vei til sine 15 spensthopp.

2015.06.06_Barskingen_HillofTires_FOTO_AndreasDietzel.jpgEt av bildekk hindrene.

2015.06.06_Barskingen_Hoey_FOTO_AndreasDietzel.jpgDet var ikke nok med en pyramide av høyballer - en vegg måtte også til. Her ser vi igjen Marie Kloster som allerede gleder seg til sin neste OCR-utfordring.

2015.06.06_Barskingen_Laavehinder_FOTO_AndreasDietzel.jpg

Inne i låven måtte man komme seg gjennom et nett av tråder.

2015.06.06_Barskingen_Soele_FOTO_AndreasDietzel.jpgSøle og gjørme var det nok av!

2015.06.06_Barskingen_Team Birks venner_Kristine Clasen_Armgang_FOTO_AndreasDietzel.jpgTil venstre gjør andre og siste person i dameklassen som fullførte armgang seg klar til dyst.

2015.06.06_Barskingen_Team Birks venner_Kristine Clasen_Armgang2_FOTO_AndreasDietzel.jpgOppskriften på suksess er enkel: ikke glipp! 

2015.06.06_Barskingen_Team Viking Race_Siste vegg_FOTO_AndreasDietzel.jpgOCR handler om å hjelpe andre. Her er Team Viking Race på vei over siste vegg.

2015.06.06_Barskingen_Team Liv&Lyst_FOTO_AndreasDietzel.jpgTeam Liv & Lyst har kommet seg over siste vegg og er på vei mot målstreken.

2015.06.06_Barskingen_Maal_FOTO_AndreasDietzel.jpgPå Åstorp gård ser mållinja slik ut!

2015.06.06_Barskingen_Medaljer_FOTO_AndreasDietzel.jpgMedaljene henger klare til utdeling. Eneste medalje jeg har fått som lukter godt.

2015.06.06_Barskingen_Fyra Apor_FOTO_AndreasDietzel.jpgTeam Fyra Apor har nettopp krysset målstreken og fått sine velfortjente medaljer. 

2015.06.06_Barskingen_Arrangoertakk_FOTO_AndreasDietzel.jpgMari Weider takker arrangør Matilde Jacobsen

2015.06.06_Barskingen_Vinner_FB_FOTO_AndreasDietzel.jpg

Vinner av Barskingen Facebook-konkurranse i forkant av løpet.

2015.06.06_Barskingen_Vinner_BadeAnd_FOTO_AndreasDietzel.jpgFinner og vinner av Badeand-hinderet!

2015.06.06_Barskingen_varme seg_FOTO_AndreasDietzel.jpgDeltakere som varmer seg etter endt løp.

2015.06.06_Barskingen_Rakkestad Flyplass_FOTO_AndreasDietzel.jpgRakkestad flyplass og Åstorp gård, vi sees neste år!