Onsdag bekreftet New Yorks borgermester at løpet skulle gå som planlagt, men det bygde seg opp kritikk mot beslutningen. Fredag formiddag bekretet Michael Bloomberg igjen at det ble løp søndag. Noen timer etter kom beskjeden om at det var avlyst.

Årsaken til avlysningen er voldsom kritikk mot arrangøren, som hele tiden har holdt fast på at arrangementet skulle  gå som planlagt på tross av at deler av byens befolkning fortsatt er uten vann, bosted og strøm som følge av herjingene til «Sandy». Og ikke minst er nabostaten New Jersey katastofalt rammet.

Fredag kveld kom det følgende pressemelding fra borgermester Michael Bloomberg og New York Marathons ledelse om årsaken til avslysningen:

Selv om New York City Marathon ikke ville tatt ressurser vekk fra redningsarbeidet, har løpet blitt en kilde til strid og splittelse. Løpet har alltid bidratt til å samle byen vår, og inspirert oss med historier om mot og bestemthet. Vi ønsker ikke at en mørk sky skal henge over løpet og deltakerne og har derfor bestemt oss for å avlyse. Vi kan ikke tillate uenighet rundt et idrettsarrangement, selv ikke et så viktig som dette, skal ta bort oppmerksomheten om det viktige arbeidet som blir gjort for å gjenreise byen etter stormen.

Følg saken på NYCMs sider

Marathon.se: Ett beslut som skakar maratonvärlden 

Marathon.se: Löparna förvirrade och förvånade

Stavanger Aftenblad: "Veldig mange norske løpere er skuffet"


Marathon.se: New York Marathon er inställt

VG: New York Marathon er avlyst


Det er første gang løpet blir avlyst i løpets 42-årige historie. Det første løpet ble arrangert i 1970. Allerede i 1985 var det et imponerende startfelt på Verranzanobroen (bildet).

Over 400 nordmenn og 600 svensker var på plass i New York da beskjeden kom som lyn fra klar himmel. Mange løpere var på startnummerutdelingen og hentet sitt startnummer som planlagt da beskjeden kom i 5-tida New York-tid.


Ingen jubel søndag: 47.000 løpere fullførte New York Marathon i fjor. I år er det ingen som kan juble over å gjennomført maratondistansen ved målgang i Central Park. Men mye tyder på at det kanskje istedenfor blir et "innsamlingsløp" til inntekt for de stormrammede. New York Road Riunners Club, som står bak New York Marathon, har gitt 1 million dollar og vil komme med flere tiltak. (Foto: Kjell Vigestad)


New York Marathons innsamlingsaksjon til ofrene etter Sandys herjinger heter Race to recover. Her kan du gi penger og vi gjetter at det søndag blir tiltak rundt innsamlingsaksjonen.

Startnummerutdelingen for New York Marathon blir åpen også lørdag slik at deltakerne kan hente sin maraton-T-skjorte og andre NYCM-effekter og besøke utstillernes stands.