kondis.no har fulgt Erik Nossum fra Bergen til Oslo.
Saken er oppdatert 1-2 ganger daglig, der nyeste sak ligger øverst.

Se forhåndsomtale

Erik kan også følges via GPS-tracking

Innsamling til ME-forskning (se nederst i denne saken)


Lørdag 20.juli
Erik Nossum løp Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Litt etter 21:30 lørdag kveld løp han i mål ved Oslo S der han ankom 5 døgn, 13 timer og 35 minutter etter at han løp fra Bergen.

Endelig er Erik Nossum i mål!!
Foto: Bjørn Hytjanstorp


Ledsaget av gode venner løp Erik inn  mot Oslo S lørdag kveld, og nok et løpseventyr var fullendt. 500 kilometer på trafikerte asfatveier i svært varierte værforhold kan sette sitt preg på noen og enhver. De fleste blir slitne bare av å tenke tanken.

Kneet som hadde plaget han dag 5 var litt bedre siste dagen etter god behandling av medløper Henry Weder som jo er sykepleier. Henry var sammen med Erikde to siste dagene, og siste dagen kom også klubbvenne Cecilie Holmgren og løp sammen med Erik. Disse tre fullførte alle Trondheim-Oslo i fjor.

Kondis.no snakket litt med Erik på telefon etter målgang. Han var natuligvis lykkelig over å ha fullført, men sier han burde lagt det opp litt annerledes med kortere distanse de to første dagene. Slik det ble denne ganen ble han veldig sliten de to første dagene, og det preget også hele resten av turen.

Uansett... en fantastisk prestasjon - nok en gang, så nå venter vi bare på Erik's neste løpsstunt... hva nå det blir. Vi lot spørsmålet ligge i ro akkurat denne kvelden.

Bilder fra avslutningsdagen
foto: Bjørn Hytjanstorp

Erik, Cecilie og Henry nærmer seg Sollihøgda.
 
Her er trioen ved Skui...
 
Her ved Kolsås er trioen supplert med en syklende Ole Henrik Hytjanstorp.
 
Ja, Oslo!! Men likevel ikke helt i mål.
 
Erik bruker de siste kreftene på en spurt over Jerbanetorget.
 
En strålende fornøyd Erik etter målgang - sammen med medløperne på slutten, Cecilie og Henry.
 

Fredag 19.juni ...

flere bilder
foto: Bjørn Hytjanstorp

Erik og Henry 9 km før Noresund
 
Erik og ME and You maskotten.
 
Langs landeveien... ikke mye plass til løpere eller fotgjengere langs rv7
 
Erik og Henry langs Krøderen... spørsmålet er om Erik orket å beundre omgivelsene (?)
 
Snart slutt på over 90 km løping dag 5... her på veien litt før Sokna der det var klart for siste overnattingsstopp.

 Fredag 19.juli

Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Dag 5 blir avsluttet på Sokna sent fredag kveld etter ca 92 km og 421 km totalt.

Varmen i Hallingdalen kom som et sjokk på Erik etter Vestlandet og Hardangervidda med kuling. Det går ganske sakte på grunn av et vondt kne, ømme føtter og tær.

Likevel har han som mål å nå Sokna før midnatt - noe som betyr ca 92 km i dag, og dermed i rute til å avslutte i Oslo lørdag kveld.

Litt sør for Flå fikk Erik selskap av Henry Wehder, tysk-totningen som vant Trans Europe Footrace 2012 fra Skagen til Gibraltar på imponerende vis etter å ha varmet opp med Nordkapp-Skagen. Henry løper nå sammen med Erik, og skal også være med i morgen - en stor inspirasjon for Bergen-Oslo-løperen.

På bildet til venstre ser vi Erik låse seg ut av hytta før start tidlig på fredagsmorgenen. På bildet til høyre ser vi Henry og Erik i nærheten av Noresund... nå er det "bare" et tosifret antall kilometer igjen. (Begge foto: Tove Nossum)
 

Flere løpere på vei til Rallarvegsløpet fikk anledning til å heie på Erik.
På bildet til venstre har Hilde Johansen foreviget samløperne Henry og Erik.
Bjørn Hytjanstorp og junior Ole Henrik var også på sidelinja store deler av dagen med fotoapparat og oppmuntring (foto: Tove Nossum).

 


Torsdag 18.juli
Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Dag 4 ble avsluttet på Nesbyen etter 79,4 km og 329 km totalt.

Erik var sliten etter en tøff dag i går. På bildet til høyre ser vi Erik ta en ekstra hvilepause i bilen etter 31 km på dagens etappe fra Geilo til Nesbyen (foto: Bjørn Hytjanstorp).

Etter dagens etappe rapporterer Tove Nossum om en løper med nokså trøtte ben og hode... hvilket ikke en vanskelig å forstå.

Restdistansen til Oslo er iflg Google Maps 171 km, og det stemmer jo perfekt med 500 kilometer totalt. Det gjenstår altså to dagsetapper for Erik, og i morgen blir det avslutning et sted mellom Noresund og Sokna... sannsynligvis et sted langs Krøderen.

På bildet til venstre ser vi Erik før start kl 09 torsdag morgen.
Bildet til høyre er fra Gol der Erik fikk besøk av gode venner fra Kolbotn, Gunn og Gunnar.
På Gol sto det også en heiagjeng og muntret opp Erik.
Foto: Tove Nossum

 
En sliten Erik har akkurat kommet inn i hytta på Nesbyen... det blir godt med en natts søvn og hvile.
Foto: Tove Nossum


Oppdatert sent torsdag kveld;  flere bilder fra dag 3+4
(foto: Bjørn Hytjanstorp)

På vei mot Ustaoset onsdag ettermiddag.
 
Kun kort vei igjen til Ustaoset.
 
Endelig framme ved overnattingsstedet på Geilo, sent onsdag kveld.
Fotgjengerovergangen i Flå krysset på reglementært vis...
 

Bølgete landskap på vei mot Gol - tett på trafikken.
 


Onsdag 17.juli kveld:
Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Dag 3 ble avsluttet på Geilo etter 86,5 km over fjellet.

Erik Nossum fikk en tøff tur over fjellet fra Eidfjord, opp Måbødalen, over Hardangervidda og fram til Geilo - der han kom fram ved 11-tiden på kvelden. Allerede 07:00 i morgen er han på veien igjen - for å ta fatt på andre halvdel av løpeturen fra Bergen til Oslo.

Han har løpt 249 km på tre dager og er i god rute til å komme i mål lørdal kveld.

På bildet til høyre ser vi Erik langs riksvei 7 mellom Haugastøl og Ustaoset (foto: Tove Nossum).

I dag hadde han solid vind i ryggen (heldigvis), men nå ser han fram til å komme til varmere vær på Østlandet... og værmeldinga sier lettskyet og sol i Hallingdalen i morgen med temperaturer opp mot 20 grader.

Fortsatt er det kona Tove som kjører følgebilen, men utover ettermiddagen og kvelden har han også hatt selskap fra vennen Bjørn Hytjanstorp (+junior Ole Henrik) langs løypa. Når han kommer øst for fjellene og nærmer seg Oslo er det kanskje også håp om noen samløpere på enkelte strekninger.

Kun korttidsparkering for Erik på Haugastøl... han skulle jo løpe enda 23 kilometer før han tok kvelden.
Foto: Tove Nossum

 

Onsdag 17.juli ettermiddag:
Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Dag 3 er godt i gang, og Erik har kommet opp Måbødalen og forbi Dyranut. 

Det er harde tre mil fra Øvre Eidfjord til passering Dyranut, men heldigvis er vindretningen gunstig i den sterke vinden.

Når dette skrives har Erik passert Halnefjorden og løper straks inn i Buskerud fylke. Det er 18 km igjen til Haugastøl der Rallarvegsløperne går i mål om fire dager) og 41 km igjen til Geilo.

Dersom Erik når Geilo i dad blir dagsetappen 83 kilometer og totalen så langt 246 km (bare 6 km bak snitt på 2 maraton pr dag).

Ny rapport kommer sent i kveld.
 

Teksten i asfalten opp Måbødalen passet også på Erik, selv om det vel er skrevet i forbindelse med  "Norseman Extreme Triathlon". Erik hadde medvind opp Måbødalen der solgløtt og tåke skiftet, men tåka vant som oftest.
Foto: Tove Nossum

 


Tirsdag 16.juli:
Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Dag 2 avsluttes i Øvre Eidfjord etter 163 km ca kl 22:00 tirsdag kveld.

Les også hva Erik selv skrver på Sportsmanden.no

Erik løp ca 90 km første dag og når ca 73 km dag to. Dagen i dag inneholdt også en lang fergetur Kvanndal-Utne-Kinsarvik. Erik forteller til kondis.no at han er sliten, men ikke utslitt.

Bildet som er tatt av kona Tove er arrangert, og viser en segneferdig Erik i Eidfjord. Tove har midt på dagen i dag overtatt sjåførjobben fra Per Audun Heskestad.

I morgen venter en knalltøff etappe opp Måbødalen. Om han når til Haugastøl, Ustaoset eller Geilo gjenstår å se, men kona Tove tror nok Geilo blir i tøffeste laget. Hun har kjørt ned Måbødalen tidligere i dag - og så hva som venter Erik i "Norseman-bakken" - der han ikke har sykkel slik triatletene har, kun sine Hokasko.

Han vil nok ligge noe bak skjemaet på "to maraton om dagen" etter de tre første dagene. Vi som kjenner Erik vet at han er i stand til å ta igjen det "tapte" de neste dagene.

Sterk medvind onsdag
Det har vært en hel del regn på turen så langt, og yr.no melder skyet vær og duskregn det meste av morgendagen der Erik befinner seg. Men.. det meldes også 10-12 sekundmeter vind fra vest... det kan bli en flott dytt i ryggen til Erik.

12 sekundmeter betyr liten kuling!! (Liten kuling, 12 m/s fra vest-nordvest).

Erik på fergen mellom Kvanndal og Kinsarvik.
Som vi ser er det lavt skydekke og ikke samme flotte vær som venter han på andre siden av fjellet.

 

Ruta så langt... nå venter fjellet - og kraftig medvind.
 

Det er ganske stort avvik mellom gang- og bilvei i Måbødalen. Gangveien går i til dels spektakulært terreng der Erik forhåpentligvis kan glede seg litt over naturinntrykkene. Før Storegjeltunnellen (biler) venter det en fin og ikke alt for bratt slyngvei på Erik - og ikke lenge etter er han tilbake på bilveien og kjemper mot biltrafikken igjen.


Mandag 15.juli:
Erik Nossum løper Bergen - Oslo for å rette søkelys på sykdommen ME. Første dagsetappe er snart over... drøyt to maraton fram til Hardangerfjorden.

Se forhåndsomtale

Medhjelper Per Audun Heskestad skal forsøke å ordne rimelig/gratis overnatting i enten Nordheimsund etter ca. 86 km eller Øystese etter rundt 90 km. Når dette skrives er vi ikke sikker på nøyaktig hvor han avsluttet mandagens etappe.

Bildet:  Erik Nossum tar seg en liten pust i bakken rett utenfor Tysse i Samnanger.

Erik startet presis kl. 08.00 i dag tidlig, og med til sammen rundt fire timer med pauser (med varierende lengde) vil det bli ca. 10 timer med effektiv løping i dag.

Beina og formen føles bra, og Erik er ved godt mot. Da vi spurte hvordan det kjennes ut sa han tørt: - Jeg har vært mer støl i beina etter et maratonløp enn jeg er nå.

Værmessig har det vært nærmest perfekt for en type som Erik Nossum. Han liker seg best når det er rundt 10 grader og lett regn, og det er nettopp dette været han har fått i dag.

Fra start og til rundt kl 18.00 har temperaturen ligget på 10-12 grader, og det har vært yr i luften hele dagen. På kvelden ble det etter hvert oppholdsvær og riktig så trivelig langs de kuperte vestlandske veiene.

I morgen er planen å komme seg av gårde rimelig tidlig. Allerede kl. 06.00 skal Erik være på veien, og målet er minst 84 km hver dag.

Vi kommer tilbake med en eller to rapporter også i morgen.

Erik kan også følges via GPS-tracking
se nedenfor starten på turen...

 

 

 

 

Innsamling til ME-forskning
Erik løper løper også for å samle inn penger til et uhyre viktig forskningsprosjekt på den skumle sykdommen ME (kronisk utmattelsessyndrom).

I dag finnes ingen adekvat behandling for ME i Norge. En norsk forskningsstudie som har vakt oppsikt over hele verden, utført ved Haukeland Universitetssykehus i nettopp Bergen (legene Olav Mella og Øystein Fluge), har imidlertid påvist svært gode og lovende resultater ved behandling av sykdommen med immunn- og kreftmedisinen Rituximab. Norske helsemyndigheter har ikke godkjent bruken av Rituximab til behandling av ME i påvente av bredere dokumentasjon av effekten. Forskerne har ennå ikke nok penger til videre forskning på behandling av ME til tross for både offentlige bidrag den siste tiden samt et betydelig beløp innsamlede midler.

I mellomtiden renner tiden bare ut som sand mellom fingrene på de norske ME-pasientene som altså befinner seg i en håpløs og fortvilet situasjon. Lege Maria Gjerpe valgte derfor å lage en 90-dagers aksjon der målet er å samle inn mest mulig penger til forskning på ME.

Dersom du vil hjelpe ME-pasienter i Norge til et håp om behandling skal du bare sette inn ditt bidrag, stort eller lite, alt teller, på aksjonens konto:
2480 08 45633
(Mottaker: MEandYou. Adresse: Fredenborgveien 24 D, 0177 Oslo)

eller gi 150 kroner ved å sende en
SMS til 2377 med kodeord: MEANDYOU 150 (eller annet beløp)

Selv om den opprinnelige aksjonstiden på 90 dager er over kommer kontoen til å være åpen for bidrag frem til mars 2014. Vil du vite mer om aksjonen og dens bakgrunn, gå inn her:

http://www.meyou.no

 

Da Erik Nossum løp Norge på langs i 2010 samlet han inn penger til "Aktiv mot kreft".
Her er han avbildet med Grete Waitsz i den forbindelsen.
Foto: Bjørn Hytjanstorp